16 Mayıs 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - 2030 yılında Türkiye’nin en yüksek obezite oranına sahip olacağı öngörülüyor

2030 yılında Türkiye’nin en yüksek obezite oranına sahip olacağı öngörülüyor

Haberton - Haberton
16 Mart 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
2030 yılında Türkiye'nin en yüksek obezite oranına sahip olacağı öngörülüyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, Dünya Obezite Atlası’na göre, 2030 yılında Türkiye’nin en yüksek obezite oranına sahip olacağının öngörüldüğünü söyledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak, “Bu oran, özellikle kadınlarla çok yüksek, yüzde 55 oranında olduğu söyleniyor. Ayrıca son zamanlarda ergenlik çağında obezite çok arttı” dedi.

Sosyal medyadan yayınladığı yemek yeme videolarıyla ünlenen ve obezite nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden fenomen Efecan Kültür (24), 8 Mart’ta toprağa verildi. Kültür’ün hayatını kaybetmesinin ardından gündeme yeme bozuklukları ve fazla kilonun neden olduğu riskler geldi. Üzücü olayın ibretlik bir durum olduğunu belirten İEÜ Medical Point Hastanesi Sağlıklı Yaşam ve Fonksiyonel Tıp Ünitesi’nden Dr. Kerem Korkut, sosyal medyanın kötü yanlarından birinin kişileri hipnotize etmek olduğunu bulaştığını söyledi. Dr. Korkut, “Kişilerin, yarış yaparak ve birbirine meydan okuyarak olması gerekenin çok daha üstünde yemek yemeğe başladığına şahit oluyoruz. Beslenme, iştahımızı baskılama yöntemi, stresimizi atma veya yarış müsabakası olmamalı. Vücudumuzun protein, yağ ve mineral gibi birtakım ihtiyaçları var. Bunları alırken düşüncemiz vücudumuzu beslemek olmalı. Beslenme bozukluklarında en çok karşılaştığımız tablolardan biri kişinin yemeği, stresini baskılamak için tercih etmesi” diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE TUZ TÜKETİMİ ÇOK YÜKSEK’

Dışarıda tüketilen bazı gıdaların içindeki çok lezzet veren maddelerin, kişilerde fazla tatlı ve yanmış yağlar içeren yiyecekleri tüketme ihtiyacını ortaya çıkardığını söyleyen Dr. Kerem Korkut, “Kişi bu yiyecekleri tükettikten sonra ise pişmanlık duygusu içine giriyor. Bu durum da bazı beslenme bozukluklarının olduğunu gösteriyor. Ancak bu kişilerin çözümü sağlıklı beslenmeyi de çok iyi kavramasından geçiyor. İyi bir alışkanlık edinmek için biraz yürüyüş yapmaya başlamak, kaliteli bir uyku düzeni belirlemesi ve biraz kitap okuma davranışı gerekiyor” dedi.

Obezite istatistiklerinde Türkiye’nin durumunun kötü olduğunu ve tuz tüketiminin çok yüksek olduğunu dile getiren Dr. Korkut, “Halk olarak sevdiğiniz çok tuzlu peynir ve turşu gibi gıdalardan da fazla tuz alabiliyoruz. Obezitenin en büyük tetikleyicilerinden biri de şeker ve nişasta. Düzenli bir şekilde her ikisi de tüketilir ancak bazen 3-4 günlük detoks yaparak ara vermek çok faydalı olacaktır. Örneğin, 3 gün boyunca tuzsuz beslenmek ya da 3 gün şekerden uzak beslenmek vücuda bir format atarak, yeniden başlatmak gibidir. Bu gibi uygulamaları genellikle yapamadığımız için özellikle kış aylarında hastalıkları atlatmak daha uzun süre alıyor” ifadelerini kullandı.

‘UZUN AÇLIK, METABOLİK ARTIKLARIN SİNDİRİMİNİ ARTIRIYOR’

Gün içinde uzun açlığın faydaları olduğunu ifade eden Korkut, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ramazan ayı da olmak üzere uzun açlık, tüm hücreleri veya metabolik artıkların sindirimini arttırıp vücudun uzun ömürlülüğüne katkı sağlıyor. Bunun Orta Doğu bölgesinde insan sağlık araştırmalarında kanser sıklığını azalttığını görüyoruz. Tüm bu bilgiler ışığında doktora danışarak ve kendimizi iyi hissettiğimiz dönemlerde yapmamız gereken bir beslenme biçimi olarak bakmalıyız. Ramazan öncesi, en ideali de bir hazırlık yapıp öyle oruç tutmaya başlamaktır. Ancak uzun açlık herkesin yapabileceği bir şey değil. İlaç kullanımı, diyabet, metabolik hastalık veya ağır bir travma varsa uzun süre aç kalmaya çalıştığınızda bu kalp hastalığı, kanser riski gibi birçok hastalığın riskini arttırabilir”

‘OBEZİTE ORANI KADINLARDA YÜZDE 55’

Dünya Obezite Atlası’na göre, 2030 yılında Türkiye’nin en yüksek obezite oranına sahip olacağının öngörüldüğünü söyleyen İEÜ Medical Point Hastanesi Diyetisyen Sıla Yeşilyaprak ise “Bu oran özellikle kadınlarla çok yüksek, yüzde 55 oranında olduğu söyleniyor. Son zamanlarda danışanlarımda da ergenlik çağında obezite çok arttı. Tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi rahatsızlıkları olan kişilere bilinçli farkındalık uygulamalarının öğretilmesi lazım. Kişinin yavaş yemek yemeyi öğrenmesi gerekir. Aynı zamanda sosyal medyanın etkisi de çok büyük. Kişi sosyal medyada filtrelenmiş bedenleri görünce onların gerçek olduğunu düşünerek kendisine bazen büyük yükler bindirebiliyor. Ya da çok fazla yemek yiyebiliyor, çok az yemek yiyerek kendisini çok aç bırakıyor. Bunların hepsi büyük sağlık sorunlarına yol açıyor. Yeme bozukluklarında psikiyatrist, psikolog, diyetisyen hepsi birlikte çalışmalıdır. Besinlerin iyi, kötü yemek olarak ayırılmaması gerekir. Çünkü kişinin zihninde bir sürü problemli gördüğü yiyecek var. Bu da onun stresini artırmaktadır. Bu sebeple yasaklar olmadan daha sürdürülebilir bir beslenme öğretilmelidir” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Papa’nın sağlık durumu stabil

Sonraki Haber

Pist Bisikleti Uluslar Kupası’nda kırılan dünya rekoru iptal edildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Cesedi Kırşehir'de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi
Öne Çıkan

Cesedi Kırşehir’de bulunan İranlı kadının cinayet şüphelileri adliyeye sevk edildi

16 Mayıs 2026
Ahırkapı'da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı
Öne Çıkan

Ahırkapı’da gemide ölü bulunan Rus mürettebatın cenazesi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Kadir İnanır’ın sağlık durumu hakkında hastaneden açıklama!

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

İBB soruşturmasını yürüten Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürü görevden alındı

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Başhekim, Gülistan’ın son görüldüğü bölgeden aracıyla geçmiş

16 Mayıs 2026
Öne Çıkan

Silah bırakmanın ivmelenmesi için İstihbarat Teşkilatımız çalışıyor

16 Mayıs 2026
Sonraki Haber
Pist Bisikleti Uluslar Kupası'nda yeni dünya rekoru kırıldı

Pist Bisikleti Uluslar Kupası'nda kırılan dünya rekoru iptal edildi

En Güncel Haberler

Mardin'de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Mardin’de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı

16 Mayıs 2026
Cip, otoyolda alev alev yandı
Yerel Haberler

Cip, otoyolda alev alev yandı

16 Mayıs 2026
Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti
Politika

Bakan Güler, NATO Daimi Temsilcilerini kabul etti

16 Mayıs 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
Yaşam

Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayin için Nevşehir’e geldi

16 Mayıs 2026
Yaşam

Erzincan’da saklı cennet; Sohmarik Yaylası

16 Mayıs 2026
Yaşam

Çanakkale’de ‘Boğazın Minik Çobanları’ yarışması

16 Mayıs 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Çankaya Belediyesi, 3’üncü Kent Lokantasını Seyranbağları’nda hizmete açtı

Çankaya Belediyesi, 3’üncü Kent Lokantasını Seyranbağları’nda hizmete açtı

- Haberton
16 Mayıs 2026

Çankaya Belediyesi, ekonomik ve sıcak yemek hizmeti sunduğu Kent Lokantalarının üçüncüsünü Seyranbağları’nda hizmete açtı. Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner,...

Yoga spor kadar etkili mi? Uzmanlara göre etkisi sanıldığından daha büyük olabilir

Misafir sofraları için uyumlu menü önerileri

Borsada nasıl para kazanılır? Uzmanlar en kritik hatayı açıkladı

Çocuklarda kekemelik neden olur? Uzmanlara göre erken fark etmek büyük önem taşıyor

Güncel Haber

Mardin'de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı

Mardin’de otomobil takla attı; 1 ölü, 2 yaralı

16 Mayıs 2026
Osmaniye’de 'Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

Osmaniye’de ‘Lezzet Festivali’ renkli görüntülerle başladı

16 Mayıs 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton