6 Haziran 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 2024’te 32 çocukta fiziksel istismar tespit edildi

2024’te 32 çocukta fiziksel istismar tespit edildi

Haberton - Haberton
31 Ocak 2025
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
2024'te 32 çocukta fiziksel istismar tespit edildi
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

TBMM Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu’nda 2024’te 32 çocukta fiziksel istismar tespit edildiği söylendi.

TBMM Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu’nda sunum yapan Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş, “2024 yılında 844 bin 322 çocuğun izlemi yapılmış, bu çocuklar arasında vücudunda fiziksel istismar ya da ihmal belirtisi tespit edilen çocuk sayısı 32 olarak raporlanmıştır” dedi.

TBMM Çocuklara Karşı Şiddet ve İstismarı Araştırma Komisyonu, Sağlık Bakanlığı yetkililerini dinlemek üzere AK Parti Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu başkanlığında toplandı. Toplantıya; Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Asibe Özkan, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş ile Çocuk İzlem Merkezleri Bilimsel Komisyon Üyesi ve Çocuk İzlem Merkezi Sorumlu Doktoru Prof. Dr. Selma Tural Hesapçıoğlu katıldı. Toplantının açılışında konuşan Komisyon Başkanı Aydoğdu, komisyonun 6’ncı toplantısını yaptıklarını belirterek, kamu kurum ve kuruluşları ile çocukla ilgili uygulayıcı birimleri dinlemeye devam ettiklerini söyledi.

’29 BİN GENCE PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK EĞİTİMİ VERİLDİ’

Aydoğdu’nun ardından Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk ve Ergen Sağlığı Dairesi Başkanı Yüksel Hakan Aydoğmuş, sunum yaptı. Aydoğmuş, bakanlığın, çocukların her türlü şiddet, ihmal ve istismardan korunması amacıyla çalıştığını söyledi. Aydoğmuş, Türkiye’de 8 bin 200’ün üzerinde aile sağlığı merkezi bulunduğunu ve 26 bin aile hekimi, 700 psikolog, 605 sosyal çalışmacı, 215 çocuk gelişimci personelin görev yaptığını belirterek, “Koruyucu hizmetler kapsamında sosyal çalışmacılarımız görev yaptıkları bölgenin risklerini belirlemek için risk haritası çıkarmaktadır. Bu harita, pek çok sorunla birlikte ihmal ve istismar gibi sosyal sorunların yaşanma ihtimalinin fazla olacağı yerleri tespit etmemize yol göstermekte ve bu bölgelerde birçok kamu kuruluşu, STK’yle iş birliği halinde farkındalık ve danışmanlık hizmetlerine ağırlık vermektedir. Ek olarak bireysel görüşmelerde de şiddet, ihmal ve istismardan korunma hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Koruyucu hizmetler kapsamında farkındalık eğitimleri verilmekte olup özellikle şiddet, ihmal ve istismar konularında çocukların kendilerini nasıl koruyacakları ve ailelerin desteklemesi üzerine farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Ayrıca, okul personeline yönelik farkındalık çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığı’yla iş birliği içerisinde koordine edilmektedir. Gençlere yönelik psikolojik dayanıklılığı güçlendirmek amacıyla 81 ilde 2024 yılı ilk 6 ayında 29 bin 97 gence psikolojik dayanıklılık eğitimi okullarda ve üniversitelerde verilmiştir. Birinci basamak sağlık tesislerimizde çocuklarımız ve ailelerine verilen danışmanlık sayıları 2024 yılının ilk 11 ayında 185 bin 889 ve 100 bin 624’tür. Danışmanlarca görüşme sonrasında takip kararı verilenlerin Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde takipleri yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

‘İSTİSMAR ŞÜPHESİ VARSA RAPOR TUTULUYOR’

Ayrıca, 0-6 yaş arasındaki çocukların psikososyal gelişimi destekleme programlarının bulunduğunu aktaran Aydoğmuş, bedensel, ruhsal ve sosyal açıların bütünlüğü içerisinde sağlıklı nesiller yetiştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Aydoğmuş, “Program kapsamında izlenen risk faktörleri; beslenme yetersizliği düzeyinde yoksulluk, çocukluk çağı ruhsal gelişimsel bozuklukları, anne-baba ruhsal bozuklukları, anne-baba da sigara, alkol, madde bağımlılığı, şiddet, ihmal ve istismardır. Program kapsamında çocuk izleme için Aile Sağlığı Merkezi’ne getirildiğinde ihmal ve istismar açısından gözlem yapılmaktadır. Çocuğun vücudunda yaygın morluk, pişik, kesik, yanık gibi olabilecek fiziksel istismar ya da ihmal belirtileri gözlemlenir, istismar şüphesi varsa yasal olarak ihbarı zorunlu olduğundan rapor tutulur ve bildirimi yapılır, ayrıca, sık izleme alınır. Aile Hekimliği Bilgi Sistemi’nde girişi yapılan veriler, çocuğun vücudunda fiziksel istismar ya da ihmal belirtisi olarak Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler Sistemi’nden raporlanmaktadır. 2024 yılında 844 bin 322 çocuğun izlemi yapılmış, bu çocuklar arasında vücudunda fiziksel istismar ya da ihmal belirtisi tespit edilen çocuk sayısı 32 olarak raporlanmıştır” diye konuştu.

‘TOPUK KANI VERMEYİ REDDEDENLERİN SAYISI 5 KAT ARTTI’

Aydoğmuş, Anayasa Mahkemesi’nin yenidoğan bebeklerden alınan zorunlu topuk kanı alınmasının hukuka uygun olduğu yönündeki kararını hatırlatarak, “Bu amaçla, taramayı reddeden veya taramadan sonra uygulanacak tedaviyi kabul etmeyen aileler hakkında önce bakanlığımızca ikna görüşmeleri yapılmakta, ikna görüşmelerine rağmen halen reddediyorsa 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında sağlık tedbiri talep edilmektedir. Maalesef ki son yıllarda retler önceki yıllara göre yaklaşık 5 kat artmıştır. Bu artışlarda sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar, internet sayfaları, sosyal medya aile grupları etkili olmuştur. Bu sayfaların paylaşımları incelendiğinde, ailelerin birçok sebeple topuk kanı vermeyi reddettiği görülmektedir. Bu sebeplerden bazıları topuk kanlarının yurt dışına kaçırıldığı, genlerimizle oynandığı, çocuklara hastalık damgası vurularak ömür boyu ilaca mahkum edildiği, yenidoğanın ruh ve beden sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğu, yenidoğan 28 günlük bebeklerin duyduğu acı ve ağrının gelişme geriliğine, beyin hasarına ve benzeri rahatsızlıklara sebep olduğu, enfeksiyon riskinin yüksek olduğu, kanın topuktan alınmasının kısırlığa sebep olduğu, devlet tarafından para karşılığında yurt dışına satıldığı, yurt dışının mavi kan aradığı ve bu kanla iksir yaptığı, yurt dışının alınan topuk izleriyle tüm bebekleri kayıt altına aldığı ve kayıtları kendi amaçları doğrultusunda kullandığıyla ilgili fikirler nedeniyle maalesef, retler artmaktadır” dedi.

Etiketler: Şiddet
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Soğuk havada 40 derecelik termal havuzda kış tatili

Sonraki Haber

Tunceli’nin Pertek ilçesi karantinaya alındı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir
Politika

Sıfır Atık hareketi dünya için bugün bir seçenek değil bir zarurettir

5 Haziran 2026
Dervişoğlu: Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır
Politika

Rekabetin sonuçlandırılacağı yer milletin iradesini içine koyacağı seçim sandığı olmalıdır

5 Haziran 2026
Özgür Özel'den CHP'lilere çağrı; "Öfke yerine iktidar diye bağırın"
Politika

Özgür Özel’den CHP’lilere çağrı; “Öfke yerine iktidar diye bağırın”

5 Haziran 2026
Bakan Uraloğlu: Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik
Politika

Demiryolu ağımızı 28 bin 500 kilometreye çıkarmayı hedefledik

5 Haziran 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir / Geniş haber
Politika

Katılım finans, tüm dünya için daha adil ve güvenli bir modeldir

5 Haziran 2026
Bakan Bolat: Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek
Politika

Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline devam edecek

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Tunceli'nin Pertek ilçesi karantinaya alındı

Tunceli'nin Pertek ilçesi karantinaya alındı

En Güncel Haberler

Karadeniz'de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı
Öne Çıkan

Karadeniz’de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

6 Haziran 2026
Tarkan, Ankara'da sevenleriyle buluştu
Kültür ve Sanat

Tarkan, Ankara’da sevenleriyle buluştu

6 Haziran 2026
Hatay'da iş yerine silahlı saldırı:1 yaralı
Yerel Haberler

Hatay’da iş yerine silahlı saldırı:1 yaralı

6 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstanbul’da 2 suç örgütüne operasyon; 27 gözaltı

6 Haziran 2026
Yaşam

Nazilli’de mekan ve araç kurşunlayan suç örgütüne operasyon: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Yaşam

Konya’da sağanak, taşkınlara neden oldu

6 Haziran 2026
Yaşam

Osmaniye’de uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

6 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Babasının cenazesiyle 2 gün aynı evde yaşadı

Babasının cenazesiyle 2 gün aynı evde yaşadı

- Haberton
6 Haziran 2026

Muğla’nın Bodrum ilçesinde, komşularının haber alamadığı Veysel Bek (65), evinde ölü bulundu. Zihinsel engelli olduğu öne sürülen A.B.’nin, evde babasının...

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

İstanbul'da 2 suç örgütüne operasyon; 27 gözaltı

İstanbul’da 2 suç örgütüne operasyon; 27 gözaltı

6 Haziran 2026
Karadeniz'de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

Karadeniz’de balıkçı teknesine saldırı; 1 ölü, 4 yaralı

6 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton