28 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 2024 verileri şok edici: Projelerin yüzde 84’ü bilimsel inceleme dışı

2024 verileri şok edici: Projelerin yüzde 84’ü bilimsel inceleme dışı

Haberton - Haberton
25 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
2024 verileri şok edici: Projelerin yüzde 84'ü bilimsel inceleme dışı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

DEVA Partili Rızvanoğlu, “2024 verileri şok edici: Projelerin yüzde 84’ü bilimsel inceleme dışı. ÇED süreci göstermelik olmamalı, gerçekten işletilmeli” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2024 yılı Faaliyet Raporu’nda yer alan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan veriler, Türkiye’de çevre koruma sisteminin ne kadar büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi.

Rızvanoğlu, “Bakanlığın 2024 raporuna göre:  4 bin 76 projeye ÇED kararı verilmiş.  641’i ‘ÇED Olumlu’ almış.   376’sına ‘ÇED Olumsuz’ denilmiş.  3 bin 436 projeye ise ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı çıkmış! Yani, projelerin büyük çoğunluğu bilimsel inceleme yapılmadan doğrudan dosya üzerinden onaylanmış! Özellikle madencilik projelerinde durum daha da vahim: 2024’te 1368 madencilik projesi için başvuru yapılmış.  1153 proje ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile sürecin tamamen dışında bırakılmış! “ dedi.

Rızvanoğlu’nun açıklamalarının tamamı ise şöyle:

“Halkın sağlığı adı Çevre Bakanlığı olan bir bakanlık tarafından nasıl hiç ama hiç umursanmamış”

Açıklamada, kamuoyunun sıkça duyduğu ancak yeterince bilmediği ÇED sürecinin anlamı ve önemi anlatıldı:

“Merhaba, bugün size Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024 yılı Faaliyet Raporu’ndan çok çarpıcı veriler paylaşmak istiyorum. Olan bitene akıl sır erdiremeyeceksiniz! Halk sağlığının yani senin, benim, komşumuz Ayşe teyzenin, çoluğumuzun çocuğumuzun sağlığının, adı çevre bakanlığı olan bir bakanlık tarafından nasıl hiç ama hiç umursanmadığını göreceksiniz! Çevre deyince hep duyduğunuz bir şey var. ÇED diyorlar, ÇED raporu diyorlar. Peki bu nedir ne anlama geliyor gerçekten biliyor muyuz? Dolaysıyla önce size Çevresel Etki Değerlendirmesi yani kısaca ÇED’in ne olduğunu ve neden bu kadar önemli olduğunu basitçe anlatmak istiyorum.  ÇED, bir proje başlamadan önce çevreye vereceği zararların bilimsel olarak değerlendirilmesini sağlar. Amaç, su kaynaklarını, tarım alanlarını, ormanları ve insan sağlığını korumak ve projelerin doğaya geri dönülmez zararlar vermesini önlemektir. Normalde, bir proje başlamadan önce toprak, su, hava ve insan sağlığına etkileri incelenir, halkın görüşleri alınır ve ancak bu değerlendirmeden sonra projeye izin verilir.” dedi.

“Bu zarar her şeyimizi etkiliyor”

Milletvekili Rızvanoğlu ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarının etkisine değinerek, “Peki ya ÇED devre dışı bırakıldığında ne oluyor? Yeraltı suları kirleniyor ve bu sular evlerimize, tarlalarımıza, hatta sofralarımıza kadar ulaşıyor. Tarım alanları yok oluyor, çiftçiler geçimlerini kaybediyor ve gıda güvenliğimiz tehlikeye giriyor.  Ormanlar kesiliyor, doğanın dengesi bozuluyor, iklim krizi hızlanıyor. Maden projeleri kontrolsüzce ilerlediğinde, toprak metallerle kirleniyor ve bu zehirli atıklar besin zincirimize giriyor. Hava kirliliği artıyor ve astım, kanser gibi hastalıklar daha yaygın hale geliyor.  Kısacası, ÇED devre dışı bırakıldığında sadece doğa zarar görmüyor. Bu zarar çocuklarımızın sağlığına, çiftçimizin ekmeğine, içtiğimiz suya ve soluduğumuz havaya kadar her şeyi etkiliyor“ dedi.

“2024 verileri şok edici: Projelerin yüzde 84’ü bilimsel inceleme dışı”

Rızvanoğlu ÇED onay süreçlerine ilişkin rakamları paylaşarak “Ama ne yazık ki Türkiye’de projelerin yüzde 84’ü ÇED sürecine bile tabi tutulmadan onaylanıyor!  Düşünebiliyor musunuz? Yani Türkiye’de bir bakanlığın işini yapmaması, yönetmeliklerin arkasından dolanılmasına izin vermesi nedeniyle ağır ağır zehirleniyoruz. Kural ve kanunları umursamayan aç gözlü Şirketler kazansın diye biz sağlığımızdan oluyoruz! Bakanlığın 2024 raporuna göre:  4 bin 76 projeye ÇED kararı verilmiş.  641’i ‘ÇED olumlu’ almış.   376’sına ‘ÇED Olumsuz’ denilmiş.  3 bin 436 projeye ise ‘ÇED gerekli değildir’ kararı çıkmış!  Yani, projelerin büyük çoğunluğu bilimsel inceleme yapılmadan doğrudan dosya üzerinden onaylanmış!” dedi.

“Madenciliğe Değil, denetimsizliğe karşıyız”

Maden projelerindeki ÇED onay süreçlerine de değinen Rızvanoğlu, “Özellikle madencilik projelerinde durum daha da vahim: 2024’te 1368 madencilik projesi için başvuru yapılmış.  1153 proje ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı ile sürecin tamamen dışında bırakılmış!  Bu ne anlama geliyor?  Yeraltı suları kirleniyor mu? Tarım alanları yok oluyor mu? Ormanlar ve meralar zarar görüyor mu? Bu soruların hiçbiri bilimsel olarak incelenmiyor!   Sayıştay aslında bu duruma 2019 yılında dikkat çekmiş ve Bakanlığı açıkça uyarmıştı. Raporlarında, şirketlerin projelerini bilinçli olarak bölerek ÇED sürecinden kaçtığını belirtmişlerdi. Ancak Bakanlık, bu hakkın kötüye kullanılmasına göz yummaya devam ediyor. Biz madenciliğe karşı değiliz. Türkiye’nin madenlerini çıkarması ve sanayisini güçlendirmesi önemli. Ancak bu süreç, bilimsel verilere dayanarak ve çevreyi koruyarak yürütülmeli. Şu anda uygulanan sistem ise denetimsizliği teşvik ediyor” dedi.

“Bizim talebimiz net:  ÇED süreci göstermelik olmamalı, gerçekten işletilmeli”

Rızvanoğlu açıklamasını çözüm önerileriyle sonlandırdı, “Bizim talebimiz net:  ÇED süreci göstermelik olmamalı, gerçekten işletilmeli.  ‘ÇED gerekli değildir’ kararlarıyla projelerin sürecin arkasından dolanmasına izin verilmemeli.  Sayıştayın uyarıları dikkate alınmalı ve hakkın kötüye kullanımı son bulmalı. Halkın katılımı sağlanmalı, projelerin zararları bilimsel verilerle incelenmeli. Doğamızı, suyumuzu, toprağımızı ve çocuklarımızın geleceğini denetimsiz projelere feda etmeyeceğiz!” ifadeleriyle konuşmasını sonlandırdı.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Saadet Parti’li Birol Aydın’dan Kanal İstanbul açıklaması

Sonraki Haber

Fransa’da okulda bıçaklı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Güler'den Yunanistan ve Ege mesajı: "Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz"
Politika

Bakan Güler’den Yunanistan ve Ege mesajı: “Gerilimi artıran yaklaşımları kabul etmeyiz”

27 Ekim 2026
Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay ile görüştü
Politika

Bakan Bolat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ile görüştü

27 Ekim 2026
30 üniversiteye 'TYÇ logosu' kullanım hakkı
Politika

30 üniversiteye ‘TYÇ logosu’ kullanım hakkı

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan’ı kabul etti

27 Ekim 2026
TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi
Politika

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda ‘Mekke Anlaşması’ kabul edildi

27 Ekim 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula'yı kabul etti
Politika

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Kuzey Makedonya Devlet Bakanı Zeynula’yı kabul etti

27 Ekim 2026
Sonraki Haber
Fransa'da okulda bıçaklı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

Fransa'da okulda bıçaklı saldırı: 1 ölü, 3 yaralı

En Güncel Haberler

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı
Yerel Haberler

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
Yerel Haberler

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

27 Ekim 2026
Türk bayrağına ve Atatürk’e hakaret içerikli paylaşımda bulunan öğretmen gözaltına alındı
Yerel Haberler

Türk bayrağına ve Atatürk’e hakaret içerikli paylaşımda bulunan öğretmen gözaltına alındı

27 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da su altı ekosistemini koruma projesi: ‘Üç Adalar’ saha ziyareti gerçekleştirildi

27 Ekim 2026
Yaşam

Datça’da sağanak nedeniyle yollar göle döndü

27 Ekim 2026
Yaşam

‘Polisiz’ deyip 1,2 kilo altını alarak dolandıran 3 şüpheli tutuklandı: “14 yıllık emeğimizi istiyorum”

27 Ekim 2026
Yaşam

Bingöl’de 7 büyüklüğünde deprem senaryolu tatbikat

27 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

DMM'den tutuklu Hasan Mutlu'nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

DMM’den tutuklu Hasan Mutlu’nun sağlık durumuna ilişkin açıklama

- Haberton
27 Ekim 2026

İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), tutuklu Hasan Mutlu'nun ameliyatın ardından anestezi etkisindeyken cezaevine gönderildiği ve doktorların hastanede yatış önerisine...

Okulda akran zorbalığı, tehdit ve şiddet varsa ne yapılmalı? Veliler nereye şikâyet edebilir, öğrencilere hangi cezalar uygulanır?

Sonbaharda zihninizi dinlendiren 7 farkındalık egzersizi! Doğada mindfulness ile stresten uzaklaşmanın yolları

Kasım indirimleri öncesi e-ticarette büyük hareketlilik bekleniyor! Gözler yılın en yoğun alışveriş döneminde

Türkiye’de saatler neden geri alınmıyor? Kalıcı yaz saati uygulamasının günlük yaşama etkileri

Güncel Haber

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

Otomobil ile hafif ticari araç kafa kafaya çarpıştı: 5 yaralı

28 Ekim 2026
Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

Mardin’de hafif ticari araç ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

27 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton