26 Nisan 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 2024 ihracat hedefimiz 267 milyar dolar

2024 ihracat hedefimiz 267 milyar dolar

Haberton - Haberton
2 Şubat 2024
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
2024 ihracat hedefimiz 267 milyar dolar

2024 ihracat hedefimiz 267 milyar dolar

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 255,8 milyar dolarlık ihracat ile son 21 yılda 7 katı artış sağladıklarını belirterek, “2024 ihracat hedefimiz ise 267 milyar dolar” dedi.

Ticaret Bakanı Bolat, ‘Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Odakları Müşterek Konsey Toplantısı’na katıldı. Toplantıya, Bakan Bolat’ın yanı sıra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve iş dünyasından temsilciler de katıldı. Bakan Bolat, burada yaptığı konuşmada 2023 yılının küresel ekonomilerde durgunluk eğilimi olan bir yıl olduğunu ancak buna rağmen yüzde 2,9 büyüme oranıyla kapatmayı beklediklerini dile getirdi.

Türkiye’nin ihracat rakamları hakkında konuşan Bakan Bolat, “İhracatımızı geçen yıl 255,8 milyar dolara yükselttik. Haziran ayından bu yana az veya çok her ay ihracat rekoru kırdık. Ağustos ayından bu yana ise her ay ithalatımızda gerileme kaydettik. 255,8 milyar dolarlık ihracat ile son 21 yılda 7 katı artış sağladık. 2024 hedefimiz ise 267 milyar dolar. Yani yaklaşık yüzde 4 ila 5 arasında bir artışı başarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘HİZMETLER TİCARETİNDE 49 MİLYAR DOLAR BİR FAZLAMIZ VAR’

Dış ticaret açığının mal ticaretinde 106 milyar dolara gerilediği aktaran Bolat, “Böylelikle 4 milyar dolarlık bir tasarrufumuz oldu. Ama hizmetler ticaretinde 49 milyar dolar bir fazlamız var. Bu sayede, cari işlemler dengesinde gerilemeler başladı. Gelelim ithalata. Ağustostan bu yana ithalatımız bir önceki yılın aynı ayına göre azalma eğilimindedir. Orta Vadeli Plan tahmini 367 milyar dolardı. 2023 yılını 362 milyar dolarla kapattık. 5 milyar dolar daha az oldu” diye konuştu.

‘KİŞİ BAŞINA TURİST HARCAMASI 952 DOLARA YÜKSELDİ’

Bakan Bolat, dün açıklanan 12 aylık turizm verilerine de değinerek, “2023’te ülkemize gelen turist sayısı yüzde 11,1’lik artışla 57 milyon 100 bine yükselirken dünyada 4’üncü sıraya yükseldik. Turizm geliri bakımından da dünyada 7’nci sıraya yükseldik. Orada da yaklaşık yüzde 17’lik artışla 54,3 milyar dolar gelirimiz oldu. Daha önemlisi, kişi başına turist harcaması da 650 ile 700 milyar dolara yapışmıştı. Orada da 2022’de kişi başı 902 dolar, 2023’te de 952 dolara yükseldik.

Türkiye’den giden turist sayısında da artış var. Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlarımız 2022’de 7 buçuk milyondu, 2023’te 11 milyon 100 bine yükseldi. Orada da turizm giderimiz 7,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Biz, sağlık turizmi, eğitim turizmi, spor turizmi, gastronomi yolcu taşımacılığı alanlarında, Ticaret Bakanlığı olarak destekler veriyoruz” diye konuştu.

‘AKTİF BİR TİCARET POLİTİKASI UYGULUYORUZ’

İthalat konusunda ihtiyaçlar doğrultusunda kapılarının açık olduğunu belirten Bakan Bolat, “Ancak bazı ülkelerin dampingli ihracat, menşei saptırmalı ihracat yaptıklarını görüyoruz. Sübvansiyonlu ürünlerin yapıldığını görüyoruz. Bu noktada yerli ve milli üreticilerimiz şikayet ettiklerinde, bu talepler haklı ise soruşturmalar açılıyor. Bu soruşturmaların sonucuna göre de bazı tedbirler alınıyor. 64 ürün grubunda 126 adet damping ve sübvansiyona karşı önlemimiz var. 10 ürün grubunda koruma tedbiri var. 17 ürün grubunda önlemlerin etkisiz bırakılması eylemine karşı önlemimiz var. 149 ürün grubunda da gözetim tedbiri almış bulunuyoruz.

Bu noktada 4 bin 460 üründe ilave gümrük vergileri uygulanmakta. Şunu söyleyebiliriz ki ithalata karşı getirilen tedbirlerin söz konusu olduğu ürünlerden 70 milyar dolarlık ithalat da halen yapılabilmektedir. Dünya ticaretinde büyük bir savaş var. Kıyasıya bir savaş var. Bizim ürünlerimizi almamak için uğraşanlar, gümrük engelleri, tarife dışı engeller çıkaran ülkeler var. Biz bu noktada uysal koyun konumunda değiliz. Yerli ve milli üretimimize zarar veren, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı işler yapan ülkeler ve onların ürünleri noktasında biz de aktif bir ticaret politikası uyguluyoruz ve uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

’23 MİLYAR LİRALIK KAÇAK EŞYA YAKALANDI’

7 bin 500 gümrük muhafaza personeli ile yasa dışı ticaret ve uyuşturucuyla mücadele konusunda çalıştıklarını ifade eden Bolat, “Bu noktada 2023’te 23 milyar liralık kaçak eşya yakalandı. Bunun 5 buçuk milyar lirası uyuşturucuydu. Geri kalan 17 buçuk milyar lirası da maalesef kaçak ticari eşyaydı. 12 ton uyuşturucu yakalandı. Toplumun zehirlenmesini engelliyoruz” diye konuştu.

‘2’NCİ EL PİYASALARA DÜZEN VE NİZAM GELDİ’

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Bakan Bolat’ın iç piyasanın etkin ve sağlıklı işlemesine yönelik düzenlemelerin hazırlanmasına ve hayata geçirilmesine öncülük ettiğini aktararak, “Bu sayede mesela otomotivde sıfır ve 2’nci el piyasalara düzen ve nizam geldi. Kendisinin diyaloğa ve istişareye verdiği öneme yıllardır hep şahit olduk. Şimdi bakanlık görevinde de aynı vizyoner ve kararlı yaklaşımı görüyoruz. Sektörlerimizin yaşadığı sıkıntıları çözmek anlamında, bakanımızın bu yaklaşımını çok değerli buluyoruz” ifadesini kullandı. 

Etiketler: Ihracat
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Akdeniz, Ege ve Marmara’da tsunami meydana gelebilir

Sonraki Haber

‘Vahşi boşaltma’ heyelanları tetikliyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanlığı Hocalı Katliamı'na ilişkin anma mesajı yayınladı
Politika

Dışişleri’nden Mali’deki terör saldırılarına kınama

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Çanakkale Kara Savaşları’nın 111’inci yıl dönümü mesajı

25 Nisan 2026
Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz
Politika

Ağıralioğlu: Çiftçinin hüznüne son vereceğiz

25 Nisan 2026
Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz
Politika

Özgür Özel: Hep birlikte iktidara yürüyeceğiz

25 Nisan 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu'nda kafede vatandaşlarla sohbet etti
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyoğlu’nda kafede vatandaşlarla sohbet etti

25 Nisan 2026
Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul'da bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle İstanbul’da bir araya geldi

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
'Vahşi boşaltma' heyelanları tetikliyor

'Vahşi boşaltma' heyelanları tetikliyor

En Güncel Haberler

Trabzon'da boks maçında kavga kamerada
Spor Haberleri

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026
Başakşehir'de polisin 'dur' ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı
Yerel Haberler

Başakşehir’de polisin ‘dur’ ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı

26 Nisan 2026
Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü
Yerel Haberler

Bolu’da anne dehşeti: 2 aylık bebeğini öldürdü

26 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emine Erdoğan, Rami Çocuk ve Sanat Bienali’nin açılışına katıldı

25 Nisan 2026
Yaşam

Ankara’da hayvanseverlerden yürüyüş

25 Nisan 2026
Yaşam

Deniz kaplumbağası ölüsü sahile vurdu

25 Nisan 2026
Yaşam

Tarihi kervansarayda Kadın Emeği Yöresel Ürünler Pazarı açıldı

25 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Zecorner Kayserispor- Çaykur Rizespor maçının ardından

Zecorner Kayserispor- Çaykur Rizespor maçının ardından

- Haberton
25 Nisan 2026

Süper Lig’in 31’inci haftasında Zecorner Kayserispor sahasında konuk ettiği Çaykur Rizespor’u 2-0’lık skorla mağlup etti. Karşılaşmanın ardından Zecorner Kayserispor Teknik...

Kalori açığı nasıl oluşturulur?

Komşu gürültüsünde haklar neler?

İşten çıkarılınca tazminat nasıl alınır?

Duygusal manipülasyon nasıl anlaşılır?

Güncel Haber

Trabzon'da boks maçında kavga kamerada

Trabzon’da boks maçında kavga kamerada

26 Nisan 2026
Başakşehir'de polisin 'dur' ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı

Başakşehir’de polisin ‘dur’ ihtarına uymadı; otomobilin lastikleri indirilerek yakalandı

26 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton