5 Haziran 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - 2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı

2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı

Haberton - Haberton
7 Aralık 2020 - Güncellenme Tarihi 18 Ocak 2021
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı

2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 12 gün sürecek 2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçe sunumunda salgın kısıtlamalarına rağmen, 2020 yılını pozitif bir büyüme ile kapatmayı öngördüklerini, 2021 yılında da 5,8 büyüme hedeflediklerini söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler saat 12.00’de başladı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un açtığı bütçe oturumuna Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan katıldı. 12 gün sürecek ve hafta sonu da çalışacak TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçe sunumunu gerçekleştirdi. Oktay, Türkiye ekonomisinin dengelenme sürecinin ardından, 2019’un son çeyreğindeki yüzde 6,4 oranında güçlü bir büyüme performansının etkisiyle yılın tamamında yüzde 0,9 oranında büyüyerek küresel kriz sonrasındaki kesintisiz yıllık büyüme eğilimini sürdürdüğünü söyledi.

2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı
2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı

‘POZİTİF BÜYÜMEYLE KAPATMAYI ÖNGÖRÜYORUZ’

Oktay, “2020 yılının ilk çeyreğinde birçok ülkeden pozitif ayrışarak yüzde 4,5 oranında büyüme kaydedilmesine karşın, salgının tüketici davranışı üzerindeki etkileri ve salgının yayılmasına engel olmak için alınan önlemlerin ekonomik faaliyeti sınırlandırması, ayrıca salgına bağlı olarak dış talepteki daralma sonucunda net mal ve hizmet ihracatındaki gerileme nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 9,9 oranında daralmıştır. Tekrar uygulamaya konulan salgın kısıtlamalarına rağmen, 2020 yılını pozitif bir büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Ekim ve Kasım ayına ilişkin ilk öncü göstergeler de bu beklentimizi doğrular niteliktedir” dedi.

‘2021’DE YÜZDE 5,8 BÜYÜME HEDEFLİYORUZ’

Oktay, 2021 yılında büyümenin yurt içi ve yurt dışı talep arasında dengeli bir görünüm sergilemesini ve ekonominin yüzde 5,8 oranında büyümesini hedeflediklerine dikkat çekerek, “Bu büyüme sürecini, makroekonomik istikrarı koruma ve enflasyonla mücadele çabalarımızla çelişmeyecek şekilde kurguluyoruz ve bu sürecin her aşamasını titizlikle takip edeceğiz. 2021 yılında hedeflenen yüzde 5,8’lik büyüme ile birlikte iktisadi faaliyetteki hızlı toparlanma ve bunun sonucunda işgücüne katılım ve istihdam oranlarında iyileşme kaydedilmesini öngörmekteyiz” ifadelerini kullandı.

‘İŞSİZLİK ORANININ YÜZDE 12,9’A GERİLEMESİ BEKLENİYOR’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 12 gün sürecek 2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 12 gün sürecek 2021 yılı bütçe görüşmeleri başladı.

Fuat Oktay, istihdama yönelik iktisadi güven ortamının güçlenmesi sonucunda ertelenmiş yatırımların hayata geçirilmesi ve üretimdeki artışla birlikte, istihdam teşviklerinin etkili bir biçimde uygulanmaya devam edileceğini söyleyerek “Bunun yanı sıra, beceri envanterinin çıkarılması, iş-beceri uyumunun artırılması, mesleki eğitim programlarının beceri temelli olarak güncellenmesi, dijitalleşmeye uyumun hızlandırılması, etkin kariyer danışmanlığı ve aktif işgücü programlarının hedef odaklı uygulanması gibi işgücü piyasasına yönelik yapısal adımlar atacağız. Bu çerçevede, 2021 yılında 2020 yılına göre istihdamın 1 milyon 598 bin kişi artması ve işsizlik oranının yüzde 12,9’a gerilemesi beklenmektedir. 2021 yılı ihracat hedefimiz ise 184 milyar dolardır” açıklamasında bulundu.

‘BANKALARIMIZ REEL SEKTÖRÜN YANINDA OLMUŞTUR’

2020 yılı içinde bankaların yanında, reel sektör kuruluşlarının finansman kaynaklarına erişimi için de gereken tedbirler alındığını ve bankaların kredi kanallarını açık tutmasının sağlandığını vurgulayan Oktay, “Bu yaklaşımla, salgın sürecinde ekonominin çarklarının dönmesi ve işsizlik artışının engellenmesi amacına kamu bankalarımız öncülüğünde ulaşılmıştır. Kredi piyasalarının kullanılarak reel sektörün desteklenmesi uygulaması sadece ülkemize özgü bir durum değildir.

Olağanüstü şartlar nedeniyle gelişmiş ve gelişmekte olan çok sayıda ülke, ticari kuruluşların ve tüketicilerin korunması amacıyla kredi kullandırmaya dönük düzenleme esneklikleri veya kredi destek paketleri gibi tedbirler uygulamıştır. Salgının zirve yaptığı dönemde kamu bankaları öncülüğünde gerçekleştirilen kredi genişlemesinin firmalarımızın faaliyetlerine devam edebilmesi ve bu kuruluşlardaki istihdamın sürdürülebilmesi için hayati bir önem arz ettiğine dikkatlerinizi çekmek istiyorum. Salgın sürecinde kamu sermayeli bankalarımız elbette varlık nedenleri olan işlevlerini icra etmişler, bu zor günlerde; çiftçimizin, esnafımızın, KOBİ’lerimizin ve yatırımcımızın, kısaca reel sektörün yanında olmuşlardır” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçe sunumunda salgın kısıtlamalarına rağmen, 2020 yılını pozitif bir büyüme ile kapatmayı öngördüklerini, 2021 yılında da 5,8 büyüme hedeflediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçe sunumunda salgın kısıtlamalarına rağmen, 2020 yılını pozitif bir büyüme ile kapatmayı öngördüklerini, 2021 yılında da 5,8 büyüme hedeflediklerini söyledi.

‘AŞI MÜCEDELE GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAK’

Oktay, 2020 yılı Kasım ayı itibarıyla Covid-19 salgını kapsamında ekonomiyi desteklemek amacıyla atılan adımların büyüklüğünün 562 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Oktay, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçların yerli üretimini teşvik ettiklerini ve yine yerli aşı çalışmalarında insanda uygulama aşamasına geldiklerini anlatarak, “2021 yılı Nisan ayı gibi de yerli aşımız hazır hale gelmiş olacaktır. Bunun yanında yaptığımız anlaşmalarla önümüzdeki günlerde sağlık çalışanlarımız öncelikli olmak üzere aşılama çalışmalarına başlamış olacağız. Böylece aşı çalışmalarına erken dönemde başlayan ilk ülkeler arasında yer alacağız. Aşı, mücadele gücümüzü artıracak; ancak bizler bu süreçte de maske, mesafe ve temizlik olarak nitelendirdiğimiz tedbirlere titizlikle uymayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Karantina süresi değişti

Sonraki Haber

Düzenli uyku en temel bağışıklık güçlendirici

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Esenboğa Havalimanı'nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu
Öne Çıkan

Esenboğa Havalimanı’nda korku dolu anlar: Uçakta Powerbank yangını paniğe neden oldu

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

MSB’den bedelli askerlik ücretine ilişkin flaş açıklama!

5 Haziran 2026
TBMM'deki taciz davasında tahliye kararı: 4 tutuklu sanık serbest bırakıldı
Öne Çıkan

TBMM’deki taciz davasında tahliye kararı: 4 tutuklu sanık serbest bırakıldı

5 Haziran 2026
Özgür Özel Trabzon'dan seslendi; "Tarihin doğru tarafındasınız"
Öne Çıkan

Özgür Özel Trabzon’dan seslendi; “Tarihin doğru tarafındasınız”

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

Emekliye yapılacak 5 aylık enflasyon zammı kesinleşti

5 Haziran 2026
Öne Çıkan

ENAG, mayıs ayı enflasyonunu açıkladı!

5 Haziran 2026
Sonraki Haber
Düzenli uyku en temel bağışıklık güçlendirici

Düzenli uyku en temel bağışıklık güçlendirici

En Güncel Haberler

Avcılar'da baristaya sarkıntılık iddiası; kafeyi dağıtıp çalışana saldırdı: 'Kafamda cam parçaları vardı'
Gündem

Avcılar’da baristaya sarkıntılık iddiası; kafeyi dağıtıp çalışana saldırdı: ‘Kafamda cam parçaları vardı’

5 Haziran 2026
Zelenskiy'den Putin'e açık mektup: Savaşın bitmesi için doğrudan görüşmeye ve ateşkese hazırım
Dış Haberler

Zelenskiy’den Putin’e açık mektup: Savaşın bitmesi için doğrudan görüşmeye ve ateşkese hazırım

5 Haziran 2026
TOKİ'nin açık satış konut kampanyası ile ilgili '10 soruda 10 cevap' açıklaması
Gündem

TOKİ’nin açık satış konut kampanyası ile ilgili ’10 soruda 10 cevap’ açıklaması

5 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Yük asansörüyle 10’uncu kata çıktı

5 Haziran 2026
Yaşam

Yargıtay, beraat kararını bozdu; eşini öldürdüğü suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbete çarptırıldı

5 Haziran 2026
Yaşam

Kara yoluna inen yavru ayılar kamerada

5 Haziran 2026
Yaşam

Eşiyle ilişkisi olduğundan şüphelendiği için eniştesini ve kardeşini öldürmüş

5 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi

Dünya MS Günü’nde hareketin gücüne dikkat çekildi

- Haberton
5 Haziran 2026

Dünya MS Günü kapsamında Türkiye MS Derneği ve Merck iş birliğiyle İstanbul’daki bir spor salonunun ev sahipliğinde farkındalık etkinliği düzenlendi....

Kalp krizinin sessiz belirtileri neler? Uzmanlardan hayat kurtaran uyarılar

Günde kaç litre su içilmeli? Yaşa göre ideal su tüketimi ve uzmanların önerileri

Dolar yıl sonunda kaç TL olur? Piyasalarda son beklentiler ve kritik senaryolar

E-Devlet’te yeni dönem başladı: Vatandaşları ilgilendiren değişiklikler neler?

Güncel Haber

Yük asansörüyle 10’uncu kata çıktı

5 Haziran 2026
Avcılar'da baristaya sarkıntılık iddiası; kafeyi dağıtıp çalışana saldırdı: 'Kafamda cam parçaları vardı'

Avcılar’da baristaya sarkıntılık iddiası; kafeyi dağıtıp çalışana saldırdı: ‘Kafamda cam parçaları vardı’

5 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton