14 Eylül 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - 2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu

2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu

Haberton - Haberton
13 Ocak 2023
- Yaşam
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu

2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Balıkesir’de yaşayan, kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan Cafer Gürbüz 2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu.

Cafer Gürbüz’e (36), 15 yaşındayken ölen kişinin böbreği nakledildi. Naklin ardından Gürbüz, 2’si çalışmayan 3 böbreğiyle yaşamaya başladı. Nakil yapılan böbrek 2015 yılında işlevini yitirince tekrar hemodiyalize bağlanan Cafer Gürbüz’e, 4 sene sonra 2 yaşında ölen bir bebeğin ailesinin bağışladığı 2 böbrek nakledildi. Bu şekilde vücudundaki 5 böbrek ile 3 yıl yaşayan Gürbüz’ün, kendisine ait 2 böbreği geçen yıl alındı. Yapılan nakiller sonrası yaşama tutunan ve doya doya su içtiğini söyleyen Cafer Gürbüz, nakil olanlar dahil tüm organlarını bağışlama kararı aldığını söyledi.

Edremit ilçesinde yaşayan Cafer Gürbüz’e henüz 11 yaşında, ‘kronik böbrek yetmezliği’ tanısı konuldu. Organ nakli için sıraya alınan Gürbüz, Balıkesir’de çocuk hemodiyaliz ünitesi bulunmadığı için, haftanın belirli günleri İzmir’e gitmek zorunda kaldı. Gürbüz’ün, organ nakli için beklediği telefon 2002 yılında geldi. Manisa’da bir kadavradan alınan böbreğin dokuları kendisine uyunca, Cafer Gürbüz başarılı bir operasyon ile normal yaşamına döndü.

Bu tarihten sonra, yüksekokulu bitirip evlenen, resmi kurumda işe giren Cafer Gürbüz’ün, nakil olan böbreği 2015 yılında iflas edince tekrar hemodiyaliz süreci başladı. Gürbüz, bir kez daha nakil için sıraya girdi. Gürbüz’e, 2019 yılında 24 aylıkken yaşamını yitiren bebeğin iki böbreği ailesinin rızasıyla nakledildi. Sağlığına kavuşan Gürbüz 3 yıl boyunca 5 böbrekle yaşadıktan sonra geçen yıl iflas eden ‘orijinalim’ dediği kendi böbrekleri, Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi’nde başarılı bir ameliyatla alındı.

2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu
2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu

‘DİYALİZ NE GÜLDÜRÜR NE ÖLDÜRÜR’

Biri işlevini yapmayan 3 böbrekle hayatını sürdüren Cafer Gürbüz, yaşadığı zorlu süreci şu sözlerle anlattı:

“Ben 11 yaşında rahatsızlandım ve 1999 tarihinde diyalize başladım. Balıkesir’de çocuk diyalizi olmadığı için yaklaşık 6 ay, haftada 2 gün tek başıma İzmir’e gitmek zorunda kaldım. 12 yaşında çocuğum, Balıkesir’den İzmir’e diyalize gidiyorum ve akşamında evime dönüyorum. Diyaliz ne güldürür ne öldürür ömür boyu süründürür öyle bir hastalık maalesef. 2002 tarihinde böbrek nakli oldum ve çok şükür diyalizden kurtuldum. Bu tarihten sonra 13 yılda öğrenim hayatımı tamamladım, özel sektörde işe başladım, evlendim, sınavlara girdim ve kamuda çalışmaya başladım.

Ben böbrek nakli olmamış olsaydım bunların hiçbiri olmayacaktı. Diyalizde sürüne sürüne, tekerlekli sandalye, sedye ile ömrüm geçecekti. Nakledilen böbreğim iflas ettikten sonra tekrar diyalize başladım. Arkadaşlarım bana ne gerek var? Zaten sıkıntıyı yaşamışsın, organ nakli olmuşsun ve yine giriyorsun, organ nakli ömürlük değil diyorlardı. Öyle değil, nakil insanın hayatını normal bir şekilde sürdürebilmesi, sosyal yaşamını devam ettirmesi demektir.”

‘DİLEDİĞİM KADAR SU İÇİYORUM’

Nakil sonrası yasaksız bir hayat sürdüğünü söyleyen ve öldüğü zaman nakil olanlar dahil tüm organlarını bağışlama kararı alan Gürbüz, “Ben böbrek nakli olmasaydım, Türkiye’nin serveti benim olsa da ben bir bardak çay içemiyorum, yasak. Su içemiyorum bundan daha acı bir durum yok. Böbrek nakli olduktan sonra istediğimi yiyorum, denize giriyorum, halı sahaya gidiyorum top oynuyorum, geziyorum. En önemlisi de su içebiliyorum, dilediğim kadar su içiyorum bundan daha güzel bir şey olabilir mi. Herkes organ bağışlasın isterim, başına gelmeyen bilemez” dedi.

‘3 BÖBREĞİ İLE HAYATINI SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYOR’

Cafer Gürbüz’ün tedavisini gerçekleştiren hekimlerden, Uludağ Üniversitesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Ömür Günselen, Gürbüz’ün nakil olan böbreklerini korumak için doğuştan var olan 2 böbreğini aldıklarını söyleyerek, “Hastamız 11 yaşından beri böbrek yetmezliği problemleriyle uğraşan bir hasta. 2002 yılında Ege Üniversite Hastanesi’nde böbrek nakli olduktan sonra 3 böbrek ile yaşamına devam ediyordu. Nakil olan böbreği hastamızı 11 yıl diyaliz ihtiyacı olmadan yaşattı, ancak nakil olan böbreğin çalışmasında problem olmaya başladı. Biz de 2019 yılında 2 yaşında bir yavrumuzun böbreklerini alarak hastamıza naklettik.

Balıkesir’de yaşayan, kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan Cafer Gürbüz 2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu.
Balıkesir’de yaşayan, kronik böbrek yetmezliği tanısı konulan Cafer Gürbüz 2 yaşındaki bebeğin böbrekleriyle hayata tutundu.

O dönemde hastamızın 2’si doğuştan itibaren kendisinde olan böbreği, 1 tane Ege Üniversitesi’nde takılan ve 2 tane de yavrumuzdan alarak taktığımız böbrekler olmak üzere toplam 5 böbreği olmuş oldu. Hastamız bu şekilde 2 yıl yaşadı ancak bir süre sonra hastamızda idrar yolu enfeksiyonları görülmesi nedeniyle, yeni taktığımız böbrekleri korumak amacıyla doğuştan itibaren kendisinde olan 2 böbreği aldık. Hastamızın şu anda 3 böbreği var, herhangi bir diyaliz ihtiyacı yok ve hayatını sağlıklı bir şekilde sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

‘2 BÖBREKLE TEK BÖBREK FONKSİYONUNU KAZANDIRIYORUZ’

Gürbüz’ün tedavisini yürüten hekimlerden Prof. Dr. Abdulmecit Yıldız ise kadaverik böbrek bekleme listesindeki hasta sayısının artması nedeniyle çift böbrek nakli yolunu seçtiklerine dikkat çekerek, “Özellikle son yıllarda kadaverik böbrek bekleme listesindeki hastaların artması ve sunulan organların da bu listeyi karşılayamaması bizi farklı yaklaşımlar bulmaya zorluyor. Bunlardan biri de çift böbrek nakli. Özellikle organ naklinin olduğu durumlarda, normalde kabul edilmeyen böbreklerin kabul şartını arttırıyor.

Aldığımız böbrekler fonksiyonel ve yapısal olarak hastamız Cafer’in vücuduyla uyumsuzdu. Tek bir böbrek Cafer’in vücut fonksiyonlarını idame ettiremeyecekti bu yüzden 2 tane böbrek almaya karar verdik. Başarılı bir şekilde yapılan nakil sonrası yaklaşık 4 yıldır sağlıklı bir şekilde normal bir böbreğin fonksiyonlarını yapabilmekte. Buradaki amaç tek bir böbrekle karşılayamayacağımız ihtiyaçları 2 böbrekle karşılamak. Tek böbreğin kabul edilemeyeceği, adeta atılacağı yerlerde 2 böbrekle tek bir böbrek fonksiyonlarını hastaya kazandırmış oluyoruz” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Akdeniz Chemson ‘İhracatın Yıldızları’ listesinde

Sonraki Haber

Enerjisa, Plug and Play ile iş birliğine imza attı 

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bodrum'da Çorum lezzetleri, 'En Büyük Sofra Çorum' etkinliğiyle tanıtıldı
Yaşam

Bodrum’da Çorum lezzetleri, ‘En Büyük Sofra Çorum’ etkinliğiyle tanıtıldı

14 Eylül 2026
Mardin’de, apartman dairesinde çıkan yangın söndürüldü
Yaşam

Mardin’de, apartman dairesinde çıkan yangın söndürüldü

14 Eylül 2026
Burdur'da yeni eğitim öğretim yılı başladı
Yaşam

Burdur’da yeni eğitim öğretim yılı başladı

14 Eylül 2026
'En İyi Turizm Köyü' seçilen Barbaros'a plaket
Yaşam

‘En İyi Turizm Köyü’ seçilen Barbaros’a plaket: “Köy sakinlerinin kimliğine sahip çıkması çok önemli”

14 Eylül 2026
Tek öğrencisi olan okulda, artık iki öğrenci var: "İlk dersimiz kardeşlik"
Yaşam

Tek öğrencisi olan okulda, artık iki öğrenci var: “İlk dersimiz kardeşlik”

14 Eylül 2026
Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ilk ders zili çaldı
Yaşam

Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ilk ders zili çaldı

14 Eylül 2026
Sonraki Haber
Enerjisa, Plug and Play ile iş birliğine imza attı 

Enerjisa, Plug and Play ile iş birliğine imza attı 

En Güncel Haberler

AK Parti'li Zorlu: Ahilik'i tüm dünyaya sunmak istiyoruz
Politika

AK Parti’li Zorlu: Ahilik’i tüm dünyaya sunmak istiyoruz

14 Eylül 2026
Kocaeli'nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı
Yerel Haberler

Kocaeli’nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı

14 Eylül 2026
Bilal Erdoğan 'Terörsüz Türkiye' sürecini değerlendirdi: "Herkesin elini, taşın altına koyması lazım"
Politika

Bilal Erdoğan ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini değerlendirdi: “Herkesin elini, taşın altına koyması lazım”

14 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bodrum’da Çorum lezzetleri, ‘En Büyük Sofra Çorum’ etkinliğiyle tanıtıldı

14 Eylül 2026
Yaşam

Mardin’de, apartman dairesinde çıkan yangın söndürüldü

14 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da yeni eğitim öğretim yılı başladı

14 Eylül 2026
Yaşam

‘En İyi Turizm Köyü’ seçilen Barbaros’a plaket: “Köy sakinlerinin kimliğine sahip çıkması çok önemli”

14 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Migros'tan güvenli yemek hamlesi: Meyve ve sebze pestisit analiz sonuçlarını uygulamasında yayınladı

Migros’tan güvenli yemek hamlesi: Meyve ve sebze pestisit analiz sonuçlarını uygulamasında yayınladı

- Haberton
14 Eylül 2026

Tarladan sofraya uzanan sürecin tüm aşamalarında gıda güvenliğini önceliklendirmeyi hedefleyen Migros, meyve ve sebze ürünlerine ait pestisit kontrol analiz sonuçlarını...

Türkiye’de erken çocukluk eğitimi: Kreş ve anaokulu standartları

İnternetten alışveriş yaparken sitenin güvenilir olduğu nasıl anlaşılır? İşte kontrol edilmesi gerekenler

WhatsApp’tan gelen APK dosyalarına dikkat: Tek dokunuşla telefonunuz tehlikeye girebilir

Yemekten kısa süre sonra yeniden acıkıyorsanız dikkat: Nedeni sadece az yemek olmayabilir

Güncel Haber

AK Parti'li Zorlu: Ahilik'i tüm dünyaya sunmak istiyoruz

AK Parti’li Zorlu: Ahilik’i tüm dünyaya sunmak istiyoruz

14 Eylül 2026
Kocaeli'nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı

Kocaeli’nde elim kaza: Devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı

14 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton