17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - 2 bin yıllık podyumlu salon yeniden ayağa kaldırılıyor

2 bin yıllık podyumlu salon yeniden ayağa kaldırılıyor

Haberton - Haberton
1 Eylül 2025
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
2 bin yıllık podyumlu salon yeniden ayağa kaldırılıyor
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Çanakkale Boğazı’nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti’nin en önemli yapılarından biri olan 2 bin yıllık podyumlu salon, restorasyon-konservasyon çalışmasıyla yeniden ayağa kaldırılıyor.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe, “Bu yılda hedefimiz o podyumlu salonun, eğer sezon sonuna kadar iklim koşulları da izin verirse, duvarlarını tamamen sağlamlaştırıp belki önümüzdeki yıl fonksiyon kazandıracak hale getirmek” dedi.

Ezine’nin Dalyan köyü yakınındaki, 2 bin 400 yıllık liman kenti olan Alexandria Troas Antik Kenti’nde, bu yılki kazı çalışmaları, 25 kişilik ekibin katılımıyla sürüyor. Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Kazı Başkanı Prof. Dr. Erhan Öztepe koordinesindeki kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ve maddi desteğinin yanı sıra Çanakkale Valiliği, Ankara Üniversitesi ve İÇDAŞ A.Ş. desteğiyle gerçekleştiriliyor. Bu yılki kazılarda, antik kentin en önemli yapılarından biri olan 2 bin yıllık podyumlu salon restorasyon-konservasyon çalışmasıyla yeniden ayağa kaldırılıyor.

Bu yıl 2 ayrı noktada kazı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Erhan Öztepe, “Kazının başlangıcından beri, 2013 yılından bu yana sürekli yaptığımız bir çalışma. Tüm kazılarda bu böyle yürüyor. Duvar derz onarımları, taban onarımları, statik açıdan güçlenmesi gereken, boşluk oluşmuş olan duvarların doldurulması gibi pek çok çalışma yapılıyor. Bu yıl da podyumlu salon denilen işleviyle ilgili yeni bir çalışmaya göre belki bir kült odası olması gereken odanın duvarlarını sağlamlaştırıyorlar. Duvar üstlerinin dağılmasını önlemek için de yüzeylerde derz sağlamlaştırılması yapıyorlar. Bu yıl da hedefimiz, o podyumlu salonun eğer sezon sonuna kadar iklim koşulları da izin verirse, duvarlarını tamamen sağlamlaştırıp belki önümüzdeki yıl fonksiyon kazandıracak hale getirmek” ifadelerini kullandı.

‘KORUNMASI DA ÇOK ÖNEMLİ’

Arkeolojik kazılarda, arkeologların, mimarların, antropologların, restoratörlerin ortak gayesinin öncelikle bilgiyi çıkarmak olduğunu belirten Prof. Dr. Öztepe, “Sonra bilgiyi ve veriyi korumak. Bunun için çalışıyoruz. Bunu yaparken de titiz davranmak zorundayız. Kazarken de toprak içerisinden buluntuyu elerken de sonra bunları kazı evinde değerlendirirken de titiz davranmak zorundayız. Ama ortaya çıkardığımız mimari kalıntıları, özellikle insan ve doğa tahribatına karşı korunması da çok önemli. Çünkü kazdık, bulduk, yayınlarını yaptık ama işimiz orada bitmiyor. Sonrasında mevcut durumu gelecek kuşaklara yani benden sonraki meslektaşıma bu alanı olabildiğince en iyi konulmuş biçimde teslim etmek zorundayım. Bu bir mesleki zorunluluk, bir görev” açıklamalarında bulundu.

‘ÇOK İNCE DETAYLI ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ’

Restorasyon çalışması sürecinde harç dokusuyla çok detaylı çalışıldığını aktaran Prof. Dr. Öztepe, “O harcın içerisinde ne var olduğuna, renk uyumlarına bakıyoruz. Birkaç gün harç denemeleri yapıyoruz. Her kazı sezonu başında bu böyle. İçerisinde restorasyon ilkeleri çerçevesinde olması gereken malzeme tedarik ediliyor. Bunların denemeleri yapıyor. Kuruma biçimleri, mukavemetleri pek çok açıdan gözlemleniyor, test ediyor. Ondan sonra tatbik etmeye başlıyoruz.

Bu tatbik edilirken de tatbik edeceğiniz yüzeyin çok temiz olması lazım. Topraktan, bitkiden vesaireden arındırılmış olması lazım ki harç en ince noktaya kadar nüfuz edebilsin. Hızlı kurumaması lazım. O yüzden genelde arkadaşlarımız tentenin altında çalışıyorlar. Hızlı kurduğu zaman çatlaması, dağılması demek. Yani böyle çok ince detaylı bir çalışma yürütüyoruz. Genelde ziyaretçilerimiz bir arkeolojik alana ve kültürel miras alana geldiğinde çok daha fazla şey görmek istiyor. Fakat bizim iğneyle kuyu kazmak tabirimiz vardır. Çok uzun yıllar sonra sonuçlarını alabileceğiniz çalışmalarla işimizi yapmaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Araçtaki koltuğun altından 5 kilo esrar çıktı; ‘Kim koydu bilmiyoruz’ dedi

Sonraki Haber

Romanyalı şarkıcı Otilia Bruma evlendi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bir kıtayı yeniden tanımak; Yazar Yılmaz Ali ile Afrika'nın görünmeyen yüzü
Kültür ve Sanat

Bir kıtayı yeniden tanımak; Yazar Yılmaz Ali ile Afrika’nın görünmeyen yüzü

17 Temmuz 2026
Ömür Gedik ‘Bir Tatil Lazım’ dedi‘ Şarkıyı yanık tenleri hayal ederek yazdım’
Kültür ve Sanat

Ömür Gedik ‘Bir Tatil Lazım’ dedi‘ Şarkıyı yanık tenleri hayal ederek yazdım’

17 Temmuz 2026
Cenk Eren ile Armağan Çağlayan aynı sahnede
Kültür ve Sanat

Cenk Eren ile Armağan Çağlayan aynı sahnede

17 Temmuz 2026
Özgür Aras, Bodrum’da DJ kabinine geçiyor
Kültür ve Sanat

Özgür Aras, Bodrum’da DJ kabinine geçiyor

17 Temmuz 2026
Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026

16 Temmuz 2026
Ankara'da '15 Temmuz' sergisi
Kültür ve Sanat

Ankara’da ’15 Temmuz’ sergisi

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Romanyalı şarkıcı Otilia Bruma evlendi

Romanyalı şarkıcı Otilia Bruma evlendi

En Güncel Haberler

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Kastamonu'da 6 hektar orman yandı
Gündem

Kastamonu’da 6 hektar orman yandı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne: Adalet istiyorum

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne adalet istiyor

- Haberton
17 Temmuz 2026

Adana’da otomobilin arkadan çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü Serhan Kayatürk (58) hayatını kaybetti, annesi Hülya Büyükyolaçan (75) ise yaralandı. Kazanın ardından...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton