17 Temmuz 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - 19’uncu yüzyıla ait mezar taşları gün yüzüne çıktı

19’uncu yüzyıla ait mezar taşları gün yüzüne çıktı

Haberton - Haberton
19 Temmuz 2023
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
19'uncu yüzyıla ait mezar taşları gün yüzüne çıktı

19'uncu yüzyıla ait mezar taşları gün yüzüne çıktı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Eyüpsultan’da bulunan Taşlıburun Tekkesi Haziresi’nde yapılan çalışmalarla, 19’uncu yüzyıla ait mezar taşları gün yüzüne çıktı.

Eyüpsultan’da bulunan Tarihi Taşlıburun Tekkesi Haziresi’ndeki mezar taşları bakımsızlıktan kaybolmuştu. Moloz ve çöp yığınlarıyla toprağın yaklaşık 1 buçuk metre altında kalan ve gözden kaybolan mezar taşları, İBB Miras ekibinin çalışmalarıyla ortaya çıktı. 2 yıl önce başlanan çalışmalarda, 160’ın üzerinde mezarın bulunduğu alanda arkeolojik açmalarla 20’nin üzerinde mezar taşı tespit edildi. Hem arkeoloji hem de tarih çalışmalarının devam ettiği alanla ilgili detayları İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat anlattı. 

2 METREYE VARAN TOPRAK DOLGUYLA DOLDURULMUŞ 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat alanla ilgili, “Eyüpsultan ilçemiz tasavvuf yaşamının Osmanlı’da tasavvufa ilişkin kültürün ve inançların merkezi olan bir nokta. Doğal olarak dergahların da yoğunlaştığı bir alan. Osmanlı tasavvuf hayatı mutena noktalarda daha çok kent dışında konumlanmıştır. Aynı zamanda Eyüpsultan’ın makamının burada bulunması nedeniyle de çok ayrı bir önemi vardır ve bütün Osmanlı tarihi boyunca bu çevrede tasavvuf erbabı da hem bu yönde hem Sütlüce yönünde hem de Eyüp’ün etrafındaki diğer noktalarda yoğunlaşmıştır.

Onlardan çok özel noktalardan bir tanesindeyiz. Taşlıburun Tekkesi, Lagari Tekkesi olarak adlandırılan noktadayız. Bu kent tarihinde çok önemli bir tekke noktası çünkü burada çok farklı dönemlerde, 400 yılın üzerinde bir dönemde tasavvuf yaşamının olduğu bir alan. Ne yazık ki günümüze ulaşamamış bir tekke binası haziresi. 2 büyük adadan oluşuyor. Şu an hazirenin olduğu adanın içerisindeyiz.

İstanbul’da kaybolan tekkelerin önemlilerinden bir tanesi. Burası İstanbul’un hafızasında Taşlıburun Tekkesi mevki olarak bilinir; çünkü Gözoğlu Hüseyin Efendi’nin türbesi hemen yolun kenarındadır ve insanlar ziyaretlere devam ederler. Ne yazık ki mezarlık olarak görülen alanın etrafının kapatıldığı nokta 2 metreye varan toprak dolguyla hatta son dönem molozlarla doldurulmuş bir alan. Biraz gözden uzak olduğu için korumadan da uzak kalmış, tahrip edilmiş bir alan” ifadelerini kullandı.

19’uncu yüzyıla ait mezar taşları gün yüzüne çıktı

20’NİN ÜZERİNDE MEZAR TAŞI TESPİT EDİLDİ

Polat, “Alanda şu ana kadar bizim tespitlerimizle 160’ın üzerinde mezar bulunuyor. Arkeolojik açmalarla gördüğümüz noktalarda 70 santim, 80 santim indiğimizde hemen aşağıda mezarların aynı halleriyle olduğunu görüyoruz.  Şu ana kadar 20’nin üzerinde mezar taşı tespit ettik. Bunların 10 tanesinin baş taşları ve okumaları, şahsiyet kayıtlarına ulaşmış olduk. Gördüğümüz durum aslında burada görünen kotun altında, bütün alanda 1, 1 buçuk metre kadar toprağın daha sonra doldurulmuş hafriyat toprağının kaldırılması ve alttaki gerçek, 19’uncu yüzyıldaki mezarların açığa çıkarılması.

Şu an vatandaşlarımız burada toprak görüntüsünü ve mezar olmayan noktaları gördükleri her noktada aslında mezar var. Şu an hazire içerisinde birçok Mevlevi sikkeli mezar taşı görürsünüz. Bu Bahariye Mevlevihanesi’nin varlığının direkt etkisiyle… Taşlıburun Tekkesi tarihi boyunca farklı farklı tarikatların da etkin olduğu bir alan. O yüzden bir anlamda bizim için kültür tarihinin çok eşsiz örneklerini sunuyor. Bu bize mezar taşlarında ifadelere, vurgulara, mezar taşı başlıklarının şekline varana kadar bir açık hava tasavvuf müzesi hüvviyeti gösterecek kadar değerli bir mezarlık. Bir de bu kadar metruklaşmış ve kötü hale gelmiş bir mezarlık, hepimizin içini acıtıyor” diye konuştu.

HEM ZİYARET MAKAMI, HEM AÇIK HAVA MÜZESİ

Polat, “Çalışmalara 2 yıl önce başladık. Alanda bir hassas arkeolojik çalışma yapıyoruz. Toprak altında buluntuları çıkarıyoruz. Çok kutsal bir alan da olduğu için her çalışmamızı özenle yürütüyoruz. Çünkü kaldırdığımız her noktada küçük küçük dokunarak moloz toprağı ve çöpleşmiş toprağı ilk önce kaldırmamız lazım. Çalışmanın bütün mezarlar ortaya çıkarılıp mezar taşları kurtarılana kadar sürdürülmesi gerekiyor. Ondan sonra da kentin hem bir ziyaret makamı hem de bir açık hava müzesi olarak değerlendirecek kadar değerli bir tasavvuf kültür yansıtan alan olduğunun altını çizmek lazım” dedi. 

HEM ARKEOLOJİ HEM TARİH ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Polat, “Bu tür alanlarda kurtarma ve restorasyon çalışmaları sürecin size verdikleriyle cevaplanabilir. Biz burada her an bir sürprizle karşılaşabiliyoruz. Arkeolojik alan çalışmasında toprağı açtığınızda çok sürpriz bir mezar taşı, çok özel bir buluntu sizi karşılayabilir ve onun özel ihtiyaçları olabilir. Şu an burada Seyyid Abdülhalim Efendi’nin mezarı burada. O tür mezarları bulduğunuzda onlara daha özenli, daha hassas ve şahsiyet kaydından ötürü de tespit etmeniz gerekiyor.

Burada bir taraftan arkeoloji çalışması bir taraftan da tarih çalışması yapılıyor. Bütün bu çalışma bittiğinde bütün buluntuları envanterleyerek kamuoyuna bir katalog halinde yayınlamış olacağız. Peyderpey alanın bittiği kısımları vatandaşın ziyaretine de açık. Biz İBB Miras olarak yaptığımız çalışmaları halkımız istediği zaman düzenli olarak gezdiriyoruz. Bu, burası şu an kapalı ve insanların göremediği bir alan demek değil. Bize başvuran ilgilisi, tarih severler, kültür, inanç ve tasavvuf ehli insanlar başvurduklarında onlara yardımcı olarak alanı gezdirebiliriz” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Antalya Orman Bölge Müdürü’nden manal uyarısı

Sonraki Haber

14 yaşındaki kıza cinsel istismar sanığına iyi hal indirimi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bir kıtayı yeniden tanımak; Yazar Yılmaz Ali ile Afrika'nın görünmeyen yüzü
Kültür ve Sanat

Bir kıtayı yeniden tanımak; Yazar Yılmaz Ali ile Afrika’nın görünmeyen yüzü

17 Temmuz 2026
Ömür Gedik ‘Bir Tatil Lazım’ dedi‘ Şarkıyı yanık tenleri hayal ederek yazdım’
Kültür ve Sanat

Ömür Gedik ‘Bir Tatil Lazım’ dedi‘ Şarkıyı yanık tenleri hayal ederek yazdım’

17 Temmuz 2026
Cenk Eren ile Armağan Çağlayan aynı sahnede
Kültür ve Sanat

Cenk Eren ile Armağan Çağlayan aynı sahnede

17 Temmuz 2026
Özgür Aras, Bodrum’da DJ kabinine geçiyor
Kültür ve Sanat

Özgür Aras, Bodrum’da DJ kabinine geçiyor

17 Temmuz 2026
Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026
Sinema Haberleri

Vizyondaki filmler 17 Temmuz-24 Temmuz 2026

16 Temmuz 2026
Ankara'da '15 Temmuz' sergisi
Kültür ve Sanat

Ankara’da ’15 Temmuz’ sergisi

15 Temmuz 2026
Sonraki Haber
14 yaşındaki kıza cinsel istismar sanığına iyi hal indirimi

14 yaşındaki kıza cinsel istismar sanığına iyi hal indirimi

En Güncel Haberler

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı
Öne Çıkan

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı
Öne Çıkan

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
Kastamonu'da 6 hektar orman yandı
Gündem

Kastamonu’da 6 hektar orman yandı

17 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Avcılar’da ‘Boyaya geleceğim’ yalanıyla saçını yaptırdı para vermeden gitti; ‘Bir daha dükkanıma gelmesin’

17 Temmuz 2026
Yaşam

Kasaplığa başlayınca veganlığı bıraktı

17 Temmuz 2026
Yaşam

İş Bankası’ndan lise öğrencileri için girişimcilik programı: WorkupOnBoard

17 Temmuz 2026
Yaşam

Norduz koyunları GPS ve uyduyla izleniyor; hedef iklim değişikliğine uyumlu sürü yönetimi

17 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne: Adalet istiyorum

Alkollü sürücünün neden olduğu kazada kızını kaybeden anne adalet istiyor

- Haberton
17 Temmuz 2026

Adana’da otomobilin arkadan çarptığı elektrikli bisikletin sürücüsü Serhan Kayatürk (58) hayatını kaybetti, annesi Hülya Büyükyolaçan (75) ise yaralandı. Kazanın ardından...

Otomatik şanzıman arızası nasıl anlaşılır? Uzmanlar dikkat edilmesi gereken belirtileri açıkladı

Sürekli susamak neyin belirtisi? Uzmanlar dikkat çeken 7 nedeni açıkladı

Bankalar kredi başvurusunu neden reddeder? İşte En sık karşılaşılan 8 sebep

Enflasyon neden düşmüyor? Uzmanlar fiyat artışlarının önüne geçilememesinin 5 nedenini açıkladı

Güncel Haber

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

Olcay Baykal son yolculuğuna uğurlandı

17 Temmuz 2026
Nasuh Mahruki '15 Temmuz' paylaşımı nedeniyle tutuklandı

Nasuh Mahruki ’15 Temmuz’ paylaşımı nedeniyle tutuklandı

17 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton