16 Eylül 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - 15’inci Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da yapıldı

15’inci Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya’da yapıldı

Haberton - Haberton
26 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
15'inci Türk Alman Jinekoloji Kongresi Antalya'da yapıldı
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından düzenlenen, Türk Alman Jinekoloji Kongresi’nin 15’incisi Antalya’da gerçekleştirildi.

Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) tarafından düzenlenen 15’inci Türk-Alman Jinekoloji Kongresi’nde, alanında uzman isimlerin sunumları, canlı cerrahi gösterimleri, uluslararası derneklerle düzenlenen ortak oturumları ele alındı. Bu kapsamda katılımcılara güncel gelişmeleri takip etme imkanı sunuluyor. 13 ülkeden bin 500’den fazla katılımcının takip ettiği ve Antalya’da bir otelde düzenlenen kongre 27 Nisan’a kadar devam edecek.

Kongreye ilişkin düzenlenen basın toplantısına TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Yusuf Üstün ve Prof. Dr. Ceana Nezhat katıldı.

ÜNLÜ: KADIN SAĞLIĞINI İLGİLENDİREN HER KONUDA KONUŞUYORUZ

Kongre hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ünlü, “Türk Alman Jinekoloji Kongresi, 30 yıldır yapılıyor. Bu sadece bizim ülke için değil dünya için geçerlidir. Aynı heves ve azimle ilk günkü gibi çalışıyoruz. 13 ülkeden bin 500’lere yakın sayıda katılımcımız var. 4 ayrı salonda aynı anda devam eden oturumlar var. Canlı cerrahimiz olacak. Kadın sağlığını ilgilendiren her konuda konuşuyoruz. Bununla ilgili çok orijinal çalışmalar sunuluyor” dedi.

‘DOĞURGANLIĞI KORUMAMIZ LAZIM’

Prof. Dr. Ünlü, “Kadınlarımızın doğurganlığını korumamız lazım. Yumurta dondurma gibi sosyal amaçlı yumurtanın dondurulması önem kazanmaktadır. Bu yasal olarak yumurta rezervi düşük kadınlarımıza uygulayabildiğimiz yöntem. Buna benzer yöntemleri burada çok detaylı konuştuk. Bütün dünyada zaten giderek bu konuda büyük bir ihtiyaç oluştu. Kadınlar artık daha geç evleniyor. Evlendikten sonra da kariyer planları nedeniyle çocuk yapmayı çok öteliyorlar.

Bu nedenle de mutlaka onları uyarmamız, yumurta rezervini ölçtürmemiz lazım. Çok basit testlerle bunları yapabiliyoruz. Hemen yumurtalarını dondurmayı tavsiye ediyoruz. Bunlar çok detaylı şekilde tartışıldı. Üremeye yardımcı teknikler de tartışıldı. Anne karnında uygulanan cerrahiler de tartışıldı. Anne karnında uygulanan cerrahilerden bahsedildi. Bebek daha 4 aylıkken saptanan bozukluklar ameliyatla giderilebiliyor” diye konuştu.

NEZHAT: DÜNYADA 10 KADINDAN 1’İNDE ENDOMETRİOZİS OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

Tekrarlayan endometriozis vakalarıyla ilgili konuşan Prof. Dr. Ceana Nezhat, “Bir numarada doğru tanı var. İki numarada cerrahi gerektiği zaman doğru tedavinin yapılabilmiş olması var. Sonra uzun vadede daha iyi sonuçlar elde edebilmek için gerçek anlamda baskılayıcı bir tedavi olması var. Ama infertilite hastaları üzerinde baskılayıcı tedavi yapamayız. Çünkü doğru cerrahi olarak tedavi edildikten sonra fertility planlaması olmalı. Sonra süpresyon planlaması yapılabilir. Ama pelvik ağrının olduğu hastalarda özellikle de genç hasta grubunda gebelik isteği yoksa o zaman doğru cerrahi tedavi artı süpresif tedavileri de idame tedavisi olarak uygulamak tavsiye olunur. Dünyada 10 kadından 1’inde endometriozis olduğunu düşünüyoruz. Erken tanı önemli. Çünkü çok sessiz bir şekilde organlara zarar verebiliyor” ifadelerini kullandı.

ÜSTÜN: ANNE ÖLÜMLERİ AÇISINDAN KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR İLK SIRADA

Prof. Dr. Yusuf Üstün de “Ülkemizde de artık gelişmiş ülkelerde olduğu gibi anne ölümleri açısından kardiyovasküler hastalıklara yani kalp damar sistemine ait hastalıklara bağlı nedenler ilk sıraya çıktı. Biz kadın doğum uzmanlarının bunun üzerinde çok büyük bir emeği var. Onların başarısı diyoruz. Çünkü tüm dünya genelinde en yaygın neden doğum sonrası kanamalarıdır. Bu bizde de tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi aşağılara indi. Kalp damar hastalıklarına bağlı anne ölümleri ilk sırada. Bunlarla ilgili bilgiler tartışıldı. Bunlarla ilgili stratejiler belirlenmeye çalışıldı. Kongrede çok sayıda genç asistan arkadaşlarımız da vardı. Bu konuda onların eğitime katkıda bulunmak istedik” ifadelerini kullandı.

Üstün, “Mesela epileptik gebelerin ‘ben gebeyim’ deyip hemen ilaçlarını bırakmaları onlar için çok büyük bir sıkıntıya yol açabiliyor. Epilepside kullanılan ilaçların bir kısmı bebeğe zarar verebiliyor. Ama hastaların kendi kafalarına göre bu ilaçları bırakması kendi hayatlarını tehlikeye sokabilir. Bu nedenle halkın bu konuda mutlaka uyarılması gerekiyor. Bir diğer uyarı da özellikle kapak değişimi olmuş yani kalp rahatsızlığı olan hastalarda pıhtılaşma önleyici ilaç kullanıyorlar. Bu ilaçlar da bebeğe zarar verebiliyor. İlacın prospektüsünü okudukları zaman bu zararın farkına varıp ilacı bırakıyorlar. Kendi hayatlarına zarar vermiş oluyorlar. Ölümlere yol açabiliyorlar. O konularda mutlaka halkın uyarılması gerektiğini de vurgulamakta fayda var” diye konuştu.

‘GEBE KALMADAN ÖNCE MUTLAKA ANEMİ DÜZELTİLMELİ’

Aşırı kanamaya değinen Prof. Dr. Üstün, “Hastanın anemik bir şekilde dolaşması bizim hiçbir zaman istemediğimiz bir şey. Ama sadece Türkiye’de değil dünyada da bu böyle. Kadınlar bunu normalleştiriyor. Fazla kanama oluyor, anemikler ama bu normalmiş gibi davranıyorlar. Halbuki gebe kalmadan önce hem sosyal hem iş yaşamında aktif bir şekilde devam etmelerinin önüne geçiyor. Çünkü böyle bir kadın daha çabuk yorulacak, bazı şeyleri yapmaya isteksiz olacak. O nedenle bu kansızlıklarını hem gidermeye yönelik tedavi almalılar hem de kansızlığı gidermek için demir takviyesi mutlaka kullanmalılar diyoruz. Gebe kalmadan önce aneminin düzeltilmesini mutlaka öneriyoruz” dedi.

Prof. Dr. Üstün aşı konusuna da değinerek, “HPV cinsel yolla bulaşan bir virüs. Avustralya’da şu an sıfırlanmadı belki tamamen ama çok çok azaltıldığı iddia ediliyor. Çünkü orada erkekleri de aşılıyorlar. Özellikle 9-12 yaş arasındaki çocukların aşılaması önerilmekte. 15 yaş altındaysa 2 doz 0 ve 6’ncı aylarda. Dokuzlu aşı şu an ülkemizde var. Biliyorsunuz onu çok bekledik. Biraz geç geldi ama artık var. Tüm kız çocuklarının aşılanması öneriliyor. Maalesef pahalı bir aşı. Aşının diğer aşılardan hiçbir farkının olmadığını söyleyebiliriz. Aşı karşıtları bununla ilgili çok fazla demeçler veriyorlar. Ölüm bildirildiğini söylüyorlar. Yumurtalık rezervini deposunu azalttığını söylüyorlar. Biz hep kanıta dayalı tıp konuşmak zorundayız diyoruz. Elimizde kanıt olmadan ortaya çıkıp şu şunu yapıyor bu bunu yapıyor demememiz gerekiyor. Şu anki veriler bu aşının kesinlikle zararlı olmadığı yönünde” dedi.

Etiketler: Antalya
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İBB’ye yönelik ikinci operasyon: 48 kişi gözaltında

Sonraki Haber

Bağışıklık sistemi, insanların ruh halini etkiliyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Kalp rahatsızlığı bulunan 1 günlük bebek, helikopter ambulansla Van’a sevk edildi
Sağlık Haberleri

Kalp rahatsızlığı bulunan 1 günlük bebek, helikopter ambulansla Van’a sevk edildi

16 Eylül 2026
Araştırma: D vitamini eksikliği ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat artırıyor
Sağlık Haberleri

Araştırmalar D vitamini eksikliğinin ameliyat sonrası ağrıyı 3 kat arttırabildiğini ortaya koydu

15 Eylül 2026
Medipol Mega Hastanesi’nde ‘Prostat Kanserine Karşı Ortak Akıl: Farkındalık Paneli’ düzenlendi
Sağlık Haberleri

Medipol Mega Hastanesi’nde ‘Prostat Kanserine Karşı Ortak Akıl: Farkındalık Paneli’ düzenlendi

15 Eylül 2026
'Endoskopik yüz germede kesi izi saçlı deri içerisinde kalıyor'
Sağlık Haberleri

Endoskopik yüz germede kesi izi saçlı deri içerisinde kalıyor

15 Eylül 2026
Uzmanından okul dönemi uyarısı: Çocuklarda uykusuzluk aşırı hareketlilikle ortaya çıkabilir
Sağlık Haberleri

Uzmanından okul dönemi uyarısı: Çocuklarda uykusuzluk aşırı hareketlilikle ortaya çıkabilir

15 Eylül 2026
“Herkes çok alçak sesle konuşuyor” diyorsanız dikkat: İşitme kaybının erken belirtisi olabilir
Sağlık Haberleri

“Herkes çok alçak sesle konuşuyor” diyorsanız dikkat: İşitme kaybının erken belirtisi olabilir

15 Eylül 2026
Sonraki Haber
Bağışıklık sistemi, insanların ruh halini etkiliyor

Bağışıklık sistemi, insanların ruh halini etkiliyor

En Güncel Haberler

İzmir Otoyolu'nda zincirleme kaza: 11 yaralı
Yerel Haberler

İzmir Otoyolu’nda zincirleme kaza: 11 yaralı

16 Eylül 2026
Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı
Yerel Haberler

Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı

16 Eylül 2026
Çatalca’da uyuşturucu operasyonu: 11 kilo 500 gram kokain ele geçirildi
Yerel Haberler

Çatalca’da uyuşturucu operasyonu: 11 kilo 500 gram kokain ele geçirildi

16 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Üzüm üreticileri TMO’ya akın etti: Traktör kuyruğu oluştu

15 Eylül 2026
Yaşam

Ankara merkezli 15 ilde FETÖ operasyonu: 26 şüpheli yakalandı

15 Eylül 2026
Yaşam

TÜGVA’da ‘Akademide Siyonist Baskı Raporu’ açıklandı: “Bilgi siyonizm tarafından esir alınıyor”

15 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da Ahilik Haftası programı: ‘Yılın Ahisi’ne cübbesi giydirildi

15 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kalp rahatsızlığı bulunan 1 günlük bebek, helikopter ambulansla Van’a sevk edildi

Kalp rahatsızlığı bulunan 1 günlük bebek, helikopter ambulansla Van’a sevk edildi

- Haberton
16 Eylül 2026

Bitlis’te dünyaya gelen 1 günlük bebek, kalp rahatsızlığı nedeniyle ileri tetkik ve tedavi için helikopter ambulansla Van Eğitim ve Araştırma...

Sonbahar alerjileri: Küf sporları ve iç mekân hava kalitesi neden daha fazla önem kazanıyor?

Çocuk ders çalışmak istemiyorsa ne yapılmalı? Uzmanların önerdiği etkili yöntemler

EYT’den emekli olup çalışmaya devam edenlerin hakları neler? Maaş, kıdem, izin ve SGDP ayrıntıları

İkinci el otomobil alırken motorun iyi olduğu nasıl anlaşılır? Ustaların baktığı kritik işaretler

Güncel Haber

İzmir Otoyolu'nda zincirleme kaza: 11 yaralı

İzmir Otoyolu’nda zincirleme kaza: 11 yaralı

16 Eylül 2026
Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı

Avcılar’da park halindeki TIR alev alev yandı

16 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton