14 Temmuz 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yaşam - 15 Temmuz şehidi Onur’un babası: Evlatsız yaşanır ama vatansız yaşanmaz

15 Temmuz şehidi Onur’un babası: Evlatsız yaşanır ama vatansız yaşanmaz

Haberton - Haberton
14 Temmuz 2026
- Yaşam
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İstanbul’da 15 Temmuz 2016’da darbecilerin kontrolündeki tankı durdurmak isteyen Onur Kılıç (23), keskin nişancı ateşiyle şehit oldu.

Şehadet haberini, oğlu Onur Kılıç'ın nişanı için bir gün önce gittikleri Rize'de aldıklarını söyleyen Yüksel Kılıç, "15 Temmuz'dan iki gün önce, kız istemeye memlekete gidecektik. Rahmetli gelmedi, 'Ben cuma günü geleceğim' dedi. Onur, o gün ilk defa bana karşı çıktı. Ben de 'Niye gelmiyorsun, biz senin için gidiyoruz' diye kızdım.

Onur, o gün ilk defa bana karşı çıktı, gelmedi” dedi. 15 Temmuz gecesi oğluyla telefonda konuştuklarını belirten Kılıç, “Onur'a koru kolla kendini, uzak dur diye nasihat verdik. ‘Baba vatan mı, ben mi? Ben vatanım için buraya geldim' dedi. Oğlum çok cesurdu. Evlatsız yaşanır ama vatansız yaşanmaz” ifadelerini kullandı.

Ümraniye'de ailesiyle yaşayan Onur Kılıç, 15 Temmuz 2016'dan birkaç gün sonra Rize'de nişanlanacaktı. Nişan öncesi hazırlıklar için ailesi memlekete giderken, Kılıç, "Ben nişan günü gelirim" diyerek İstanbul'da kaldı. Darbe girişimi gecesi evde televizyon izlerken Boğaziçi Köprüsü'ndeki tankları gören Kılıç, önce Kısıklı'ya, ardından köprüye gitti. Askerliğini tank şoförü olarak yapan Kılıç, tanktaki askerlere müdahale ettiği sırada köprüde bulunan keskin nişancıların açtığı ateş sonucu şehit oldu.

Şehadet haberi ise Rize'de bulunan ailesine sabah saatlerinde ulaştı.

Kız İstemeye Memlekete Gidecektik, Rahmetli Gelmedi

Şehit Onur Kılıç'ın babası Yüksel Kılıç, “Onur'um çok cesur bir evlattı. Bana çok düşkündü ama annesine daha da düşkündü. Onur'u kaybettik ama bin Onur kazandık. Onur, birçok gence vatanı için örnek oldu.

15 Temmuz'dan önce, çarşamba akşamı kız istemek için memlekete gidecektik. Rahmetli gelmedi. 'Ben cuma günü geleceğim' dedi. Onur, o gün ilk defa bana karşı çıktı, gelmedi.

Ben de ona, 'Niye gelmiyorsun? Biz senin için gidiyoruz.' diye kızdım. Cuma günü de böyle oldu. Sanki ecel çağırmış gibi bir durum oldu ya da öyle hissetti.

Biz onun için memleketimiz Rize'ye gittik. 15 Temmuz Cuma günü Onur gelecek diye hazırlıkları yaptık. Biz geri geldik. Onur gelecekti, ona söz yapacaktık.

Kız arkadaşının gözü yollardaydı. O da, biz de hep bekliyorduk" dedi.

Ben Vatanım İçin Ne Gerekirse Yapacağım’ Dedi

15 Temmuz akşamı oğluyla son konuşmasını yapan Yüksel Kılıç, "O arada 'Olağanüstü hal oluyor' dediler. Biz, Rize’ye merkeze indik. Gece akşam 11 sıralarında telefonla görüştük. Onur'a koru kolla kendini, uzak dur diye nasihat verdik.

‘Baba vatan mı, ben mi? Ben vatanım için buraya geldim.’ dedi. O da biraz sitem eder gibi bize ders verdi. ‘Ben vatanım için ne gerekirse yapacağım, merak etmene gerek yok’ dedi, yaptı.

15 Temmuz akşamı 22.30- 23.00 sıralarında son konuşmamız oldu. Bir daha da konuşamadık” ifadelerini kullandı.

Onur'un Vurulduğunu Öğrendiğimde Sanki Bana Hançer Saplandı

Kılıç, “Şehit haberi bize 04.00-04.30 arasında geldi. Bizde 25-30 kişi köyden Rize merkeze inmiştik. Onur'un vurulduğunu öğrendiğimde sanki bana hançer saplandı. Benim oğlum, 15 Temmuz akşamı köprüdeki ilk şehitlerden biriydi. Acı haber gelince hepimiz perişan olduk ama yapacak bir şey yok. Vatanımız işin içinde olduğu için Allah'a hamd ettik, şükrettik. Yollar, havaalanları hep kapalı olduğu için Rize'den, İstanbul'a bir tane minibüs tuttuk. 11-12 saatte İstanbul'a geldik. Onur’un sözleneceği kız arkadaşı bizden daha çok ağladı. Cenazeye geldi. Cenazeden sonra da bırakmadı. Ama yapacak bir şey yok, görevini yaptı” diye konuştu.

Ümraniye'den Kısıklı'ya Gittiler

Oğlunun askerde tank şoförü olduğunu söyleyen Kılıç, “Oğlum Diyarbakır'da askerdi, çok cesurdu. Akşam saat 19.45’de veya 20.00'da Onur’u aradım. ‘Oğlum neredesin?' dedim. 'Baba şu anda Ümraniye karakolunun önündeyiz’ dedi.

‘Ne yapıyorsun orada?’ dedim. Kalkışma var, herhalde ihtilal olacak. Tanklar köprüde, biz karakolun önünde toplandık’ dedi. Burada karakolda bir tane komiser arkadaşı vardı.

Onunla beraberdi, onlar ‘Bizi bırakıp gitmeyin, burayı vurmaya gelecekler’ demişler. Sonra da saat 20.00-21.00'a geliyordu. ‘Köprüdeki tanklar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın evini vurmaya gelecek’ diye karakola haber geliyor. Bunlar hemen, hızlı bir şekilde Kısıklı’ya gittiler.

Tank başarı belgesi olduğu için Kısıklı’daki karakolda belgeyi gösterince köprüye gitmesine izin verdiler" ifadelerini kullandı.

Keskin Nişancının Açtığı Ateş Sonucu Kalbinden Vuruluyor

Kılıç, "Arkadaşlarının anlattığına göre Onur, tankın içindeki askere askerlikte aldığı tank şoförlüğü belgesini göstererek, 'Ben de askerde tank şoförüydüm' diyerek ikna edip dışarı çıkarıyor. Ardından tankın içine girmek istediği sırada keskin nişancının açtığı ateş sonucu kalbinden vuruluyor. Onur vurulduğunda arkadaşları ona kelime-i şehadet getirtiyor. Daha sonra motosikletle Altunizade'deki özel bir hastaneye götürüyorlar. Oğlum köprüde şehit oldu. Ancak arkadaşları yine de hastaneye götürdü" dedi.

15 Temmuz'da İkinci Bir Çanakkale Zaferi Kazandık

Onur Kılıç'ın babası, aradan geçen 10 yıla rağmen acılarının ilk günkü gibi taze olduğunu belirterek, "Eşim ancak 3 yıl sonra kendine gelebildi. Ben yine sokaklarda köşe bucak ağlarım ama eşim hep içine attı. Onur'u hatırlamadığımız bir saat, bir gün olmuyor. Tesellimiz, Onur'un vatanı için görevini yapmış olması. 15 Temmuz'un üzerinden 10 yıl geçti ama acımız dinmedi. Dün gibi, unutamıyorsunuz. 15 Temmuz'da ikinci bir Çanakkale Zaferi kazandık. Vatan her şeyden güzeldir. Evlatsız yaşanır ama vatansız yaşanmaz. Onur esnaftı. Araba alım satımı yapıyordu, galerisi vardı. Akşam üniversitesine yazılmıştı. Elektrik-elektronik bölümünde eğitimine başlamıştı ama okumak nasip olmadı. Şehit olduğunda 23 yaşındaydı. Yaşasaydı bugün 33 yaşında olacaktı. Aradan 10 yıl geçti. Bütün şehitlerimizin ruhları şad olsun" ifadelerini kullandı.

Etiketler: ÇanakkaleCumhurbaşkanıDiyarbakırİstanbulRecep Tayyip ErdoğanRizeŞehit
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Deneme sürüşü yaparken kanala uçtukları otomobilde ölen anne ve oğlu toprağa verildi

Sonraki Haber

Çin’de ‘Bavi Tayfunu’ nedeniyle 260 bin kişi tahliye edildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Düğünde damada kuzu hediye etti
Yaşam

Düğünde damada kuzu hediye etti

14 Temmuz 2026
'Elle beslenen ayıların davranışları tamamen değişir, bu durum ölümcül riskler barındırır'
Yaşam

‘Elle beslenen ayıların davranışları tamamen değişir, bu durum ölümcül riskler barındırır’

14 Temmuz 2026
15 Temmuz gazisinden 'Ölümsüz Kahramanlara Vefa Projesi’
Yaşam

15 Temmuz gazisinden ‘Ölümsüz Kahramanlara Vefa Projesi’

14 Temmuz 2026
Muğla'da temizlik işçileri, buldukları içi para ve ziynet dolu çantayı sahibine ulaştırdı
Yaşam

Muğla’da temizlik işçileri, buldukları içi para ve ziynet dolu çantayı sahibine ulaştırdı

14 Temmuz 2026
İstinye Üniversitesi CERN-CMS Deneyine kabul edildiğini duyurdu
Yaşam

İstinye Üniversitesi CERN-CMS Deneyine kabul edildiğini duyurdu

14 Temmuz 2026
9 buzağısının mangal kömürü üretim tesisinden yayılan dumandan öldüğü iddiasıyla şikayetçi oldu
Yaşam

9 buzağısının mangal kömürü üretim tesisinden yayılan dumandan öldüğü iddiasıyla şikayetçi oldu

14 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Çin'de 'Bavi Tayfunu' nedeniyle 260 bin kişi tahliye edildi

Çin'de 'Bavi Tayfunu' nedeniyle 260 bin kişi tahliye edildi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Bakan Göktaş: 15 Temmuz ruhunu diri tutmak hepimizin milli vazifesidir
Politika

15 Temmuz ruhunu diri tutmak hepimizin milli vazifesidir

14 Temmuz 2026
Bakan Uraloğlu’ndan 15 Temmuz mesajı
Politika

Bakan Uraloğlu’ndan 15 Temmuz mesajı

14 Temmuz 2026
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden 15 Temmuz fotoğraf sergisi
Öne Çıkan

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden 15 Temmuz fotoğraf sergisi

14 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Düğünde damada kuzu hediye etti

14 Temmuz 2026
Yaşam

15 Temmuz şehidi Onur’un babası: Evlatsız yaşanır ama vatansız yaşanmaz

14 Temmuz 2026
Yaşam

‘Elle beslenen ayıların davranışları tamamen değişir, bu durum ölümcül riskler barındırır’

14 Temmuz 2026
Yaşam

15 Temmuz gazisinden ‘Ölümsüz Kahramanlara Vefa Projesi’

14 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Öldürülen kardeşinin eşi ve sevgilisi için en ağır cezayı istedi

Öldürülen kardeşinin eşi ve sevgilisi için en ağır cezayı istedi

- Haberton
14 Temmuz 2026

Diyarbakır’da Mehmet Saki Pehlivan'ın (40) öldürülmesine ilişkin eşi Aslıhan Pehlivan (38) ile sevgilisi Mehmet Cengiz'in (46) ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra bile kötü kokuyorsa dikkat! Nedeni sandığınızdan farklı olabilir

Sabah ağzınız kupkuru uyanıyorsanız dikkat! Nedeni basit bir susuzluk olmayabilir

Altın bozdurmak için doğru zaman ne? Uzmanlar bu 7 işarete dikkat çekiyor

Adınıza açılmış gizli hat var mı? Dakikalar içinde sorgulamanın yolu

Güncel Haber

Düğünde damada kuzu hediye etti

Düğünde damada kuzu hediye etti

14 Temmuz 2026
Bakan Göktaş: 15 Temmuz ruhunu diri tutmak hepimizin milli vazifesidir

15 Temmuz ruhunu diri tutmak hepimizin milli vazifesidir

14 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton