14 Temmuz 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Gündem - 15 Temmuz gecesi ilk gözaltı talimatlarını veren dönemin başsavcıvekili, yaşananları anlattı

15 Temmuz gecesi ilk gözaltı talimatlarını veren dönemin başsavcıvekili, yaşananları anlattı

Haberton - Haberton
14 Temmuz 2026
- Gündem
Okuma Süresi:10 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili iken ilk gözaltı talimatlarını veren Ömer Faruk Aydıner o gece yaşananları anlattı.

Eşini arayıp, helallik istedikten sonra görevinin başına geçtiğini belirten Aydıner, “Adliyede terörle savaşımıza hukuk nezdinde başladık. Sabaha kadar gözaltılar, talimatlar… Daha önce hiç yaşamadığımız olaylar… Emniyet Müdürlüğü arıyor; savcım, tankı ele geçirdik, ne yapalım?' diye.

Hayatımızda daha önce 'Tankı alın, getirin' de söyleyemedik, nereye koyacağımızı bilemedik. 'Bir minibüs dolusu patlayıcı ele geçirildi, ne yapalım?' deniliyor, talimatlar vermek zorunda kaldık. Allah bize o gece bu terör örgütüyle savaşma fırsatını verdiği için şükrediyoruz. Onurlu bir şekilde ölme arzusuyla o kararı verdik" dedi.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyelerinin kalkıştığı hain darbe girişiminin üzerinden 10 yıl geçti. O gece Bakırköy Cumhuriyet Başsavcı vekili olarak görev yapan Ömer Faruk Aydıner yaşadıklarını anlattı. Hafta sonu için Çatalca'daki evine giden Aydıner, kalkışmadan burada haberdar oldu. Boğaziçi Köprüsü'ne tankların çıktığını öğrenen Aydıner darbe girişimi olduğunu düşündü.

Daha önce çalıştığı Çatalca Adliyesi'nin başsavcısını aradı. İzin alarak adliyeyi kullanacağını söyledi. Daha önce birlikte çalıştığı zabıt katibini de arayan Aydıner, ilk gözaltı talimatlarını İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne buradan yazdı. O yazıda " ‘15/07/2016 tarihinde saat 21.00 sıralarında haber bültenlerinde silahlı kuvvetler içerisinde bir kısım cuntacının, Türk Silahlı Kuvvetleri dahil olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti kurumlarını ele geçirmeye, demokratik seçimlerle gelen hükümeti düşürmeye teşebbüs ettikleri anlaşılmakta, Türk milletine karşı harekete geçen cuntacıların gözaltına alınması rica olunur’ ifadeleri yer aldı.

Türkiye'nin Yaklaşık 40 Yıl Boyunca Yetişen Neslini Yok Etti

Halen Yargıtay Üyesi olarak görevini sürdürmekte olan Ömer Faruk Aydıner, "Tam 10 yıl geçti. Ama dün gibi aklımızda. O gece hayatını bu ülke için veren 251 şehidimizi rahmetle anmak istiyorum. Gazilerimize sağlık diliyorum.

Yaklaşık 40 yıl boyunca ülkenin içerisine girmiş, birçok kurumunu zapt etmiş, uluslararası boyutu olan bir terör örgütünden bahsediyoruz. Bu terör örgütü öyle bir terör örgütü ki Türkiye'nin yaklaşık 40 yıl boyunca yetişen neslini yok etmiş. Bu neslin muhakeme yeteneğini ortadan kaldırmış. Büyük bir kült örgütü, büyük bir terörize örgüt.

Bugün 10 yıl geçti, Türkiye gerek savunma sanayinde gerek eğitiminde gerek adaletinde bağımlı bir şekilden çıkıp özgür bir ülke olma yolunda hedefine çok daha hızlı bir şekilde yürümekte” dedi.

Darbe Gecesine Kadar 245 Şehit Verdik

Aydıner, “ Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, onun dik duruşuyla, onun bu ülkeye vermiş olduğu milli duruş bakışıyla bu hale geldik. 17 Aralık'la birlikte başlayan saldırı, 2016'da en tavan seviyesine ulaştı ve ülke insanlarının canına kıyıldı. Demokrasiyle gelen hükümetimizi yargı yoluyla düşürmeye çalıştı FETÖ terör örgütü. 25 Aralık soruşturmalarıyla, Selam Tevhid soruşturmalarıyla hükümeti halk nezdinde itibarını düşürüp, Cumhurbaşkanımızın itibarını halk nezdinde düşürüp, bir yerde post modern bir darbeyle hükümeti alaşağı etmek istediler.

Bürokrasiyle, siyasetin ve halkımızın desteğiyle o saldırılar bertaraf edildi. Bunlar bertaraf edilince farklı bir metot uygulamaya başladılar. Hemen hatırlatmak istiyorum, 2015 Ekim'inden itibaren Türkiye çok ciddi terör saldırılarına muhatap oldu. Bu terör saldırıları nelerdi?

Önce Ankara Gar patlaması; o zaman DEAŞ terör örgütü üstlendi bunu. Sultanahmet'te patlamalar meydana getirildi. İstanbul Vezneciler'de patlamalar oldu. Ankara Güvenpark'ta patlamalar oldu.

Beyoğlu'nda patlamalar oldu. 2015 Ekim ile 15 Temmuz 2016'da, son olarak da İstanbul Havalimanı'na DEAŞ saldırısı, DEAŞ ve PKK'nın gerçekleştirdiği yaklaşık 10 terör eylemine Türkiye maruz kaldı. Bu olaylarda kaç kişi öldü, kaç kişiyi kaybettik? Bir sürü askerimiz ve polisimiz şehit oldu, vatandaşımız şehit oldu.

245 kişi şehit verdik. Aslında bu çok kez de atlanan bir olay. Darbe gecesine kadar yaklaşık 7-8 ay içerisinde biz 245 şehit verdik, yaklaşık bin 130 tane de kişimiz, askerimiz, polisimiz yaralandı" dedi.

17 Gün Önceki İstanbul Havalimanı'na Saldırısı, Darbe İçin Ön Hazırlıktı

Ömer Faruk Aydıner, “ Geçmiş darbeler de benzer şekilde yapıldı bu ülkede. Önce ülke bir kaotik duruma sokuldu, sonra darbeciler kurtarıcı olarak kendilerini lanse ettiler. Halka bu şekilde gözüktüler ve ülkeyi ele geçirdiler. 15 Temmuz darbesi de bu şekilde gerçekleştirildi. Darbeden önce yaklaşık bu ülkede 10-12 tane terör saldırısı düzenletildi ve bunlar DEAŞ ve PKK'ya yaptırıldı. Sonrasında 15 Temmuz'da FETÖ terör örgütü bizzat kendisi darbeye kalkıştı ve ülkeyi ele geçirmeye çalıştı. İstanbul Havalimanı patlaması soruşturmasını da ben yapmıştım; o zaman Bakırköy Başsavcı Vekiliydim. Yaklaşık, 45 kişi vefat etmişti, 236 kişi de yaralanmıştı. Darbenin ertesi günü, Florya Hava Harp Okulu'nun soruşturmasını yaptığımda oradaki erler bana şunu söylediler: ‘Savcım, bizi kışladan çıkartırken komutanlarımız şunu söyledi: 'İstanbul Havalimanı'nı tekrar DEAŞ bastı, biz onları kurtarmaya gidiyoruz’ 17 gün evvel İstanbul Havalimanı'na saldırılmanın gerekçesi, 17 gün sonra yapılacak darbe için bir ön hazırlıktı. Askeri kışladan çıkartmak için, ‘Tekrar DEAŞ İstanbul Havalimanı'na saldırdı’ gerekçesini oluşturmak için 45 kişiyi öldürdüler. Buradan şunu çıkartmak lazım. Terör örgütlerinin hepsi aynı merkezden besleniyor. Çünkü Türkiye'yi kaotik duruma her üçü birden götürdüler. Her üçü birden 15 Temmuz'u kaotik durumunu hazırladılar. O gece evet, mücadele yaptık. O gece halkımızla birlikte mücadele yaptık. O gece Cumhurbaşkanımız olmak üzere, açıklamalarıyla halkı sokağa çağırmasıyla evet, büyük bir devrim o gece başladı. Şükür ki halkımız o gece sokaklara çıktı. O terör örgütüne karşı dik durdu, cesurca hareket etti ve biz saldırıyı defetmeyi sağlayabildik, ülkemizi kurtarabildik” dedi.

FETÖ Terör Örgütünün Ciddi Saldırılarına Maruz Kaldım

Aydıner, “15 Temmuz gecesinden birazcık daha geriye gittiğimiz zaman ben 17 Aralık – 25 Aralık ve Selam Tevhid yargı yoluyla hükümeti devirmeye çalıştıkları soruşturmaların hakim, savcı kanadının soruşturmasını yaptım. Allah bunu bana nasip eyledi. Ben Çatalca Başsavcısıyken o zaman ‘cemaat’ diye adlandırılan ve sonrasında da gerçek yüzü ortaya çıkan bu FETÖ terör örgütünün ciddi saldırılarına maruz kaldım. Bakırköy'e savcı olarak verdiler, başsavcılıktan ettiler, soruşturmalar üzerine soruşturmalar geçirdim, meslekten ihraç noktasına getirdiler.

Bunların zulümlerine ben 2007'den itibaren maruz kalan bir kişiyim ve bu zulüm bana aslında bunların gerçek yüzlerini anlamamıza, gerçek yüzlerini tanımamıza fırsat verdi. 17 Aralık 2014'ten itibaren yaptığımız çalışmalardan bu terör örgütünün az çok gücünü öğrenme fırsatımız olmuştu " dedi.

Bu İşin Bir Darbe Olduğunu Biz Algılamıştık

Aydıner, “15 Temmuz gecesi Bakırköy'de Başsavcı vekiliydim, teröre bakıyordum. O gece Çatalca'ya gittim. Çatalca Başsavcılığım döneminde orada bir ev almıştım. Hafta sonları da Çatalca'ya ara sıra giden biriydim. O gece de gittim. Akşam saat 20.00 gibiydi Çatalca'ya vardım. Eve girdim. Bir arkadaşım aradı, 21.00 civarıydı. Boğaziçi Köprüsü'ne tank çıktığını ve bir terör saldırısı olabileceğinden bahsetti. Tankın Boğaziçi Köprüsü'nde olduğunu duyunca şaşırdım. Teröre karşı tankla mücadele edilemez. Bunun darbe olduğunu emin olun o ilk haberle algıladım. Sonra orada bir komşuma gittim. Onunla bir fikir alışverişinde bulunduk. Arkadaşlarımızla telefon görüşmeleri yaptık. Artık bu işin bir darbe olduğunu algılamıştık” dedi.

Çatalca Adliyesi'nin Başsavcısının Aradım Adliyeni Kullanacağım Dedim

Aydıner, “Saat 23.00'a geldiği vakit o dönemki Başbakanımız Binali Yıldırım açıklama yaptı. Ben o süreçte, öncesinde başsavcılığını yaptığım Çatalca Adliyesi'ne doğru yola çıktım, 22.30 gibi. O dönem Çatalca Başsavcısı'nı aradım. Dedim ki: 'Başsavcım, adliyene giriyorum, adliyeni kullanacağım, bilgin olsun.' Ondan izin aldım.

Benim eski katibim Turgay Narin'i çağırdım. Adliyeye geldi. Saat 23.00 sıralarıydı, darbeciler hakkındaki gözaltı kararımızı yazdık. O süreçte İstanbul Emniyeti'nde görevli Kaçakçılık Şube Müdürü Feramuz Çetin'i aradım.

Ondan faks numarası istedim ve bu faksa gözaltı talimatını gönderdik. Akabinde adliyeden çıktım. Çatalca Meydanı'nda biraz halk toplanmaya başlamıştı, saat 00.00'a geliyordu. Halka da bir konuşma yaptım.

Cesur olmalarını, bu darbeyi hep birlikte püskürtebileceğimizi, bunların milli olmadıklarını, bu askerin bizim askerimiz olmadığını anlattım. Yaklaşık bir 15 dakikalık konuşma yaptım"

Onurlu Bir Şekilde Ölme Arzusuyla O Kararı Verdik

Aydıner, "Çatalca Emniyeti'nden bir araç istedim ve oradan Sefaköy'e kadar araçla geldik. Sefaköy'de insanlar dışarıya çıkmaya başlamışlardı. Yoğun bir trafik vardı. Sefaköy'de indim.

Yaklaşık herhalde oradan Bakırköy Adliyesine, bir saate yakın bir süreçte yürüdüm. Çoluk çocuk Ataköy'deydi. Eşimi aradım, eve gelemeyeceğimi bildirdim. Darbenin başarılı olması durumunda haklarını helal etmelerini söyledim, helallik istedim.

Çoluk çocuğumu da görmedim, eve de gitmedim, doğrudan Bakırköy Adliyesine gittim. Bakırköy Adliyesinde de o süreçte savaşımıza başladık. Terörle savaşımıza hukuk nezdinde başladık. Sabaha kadar gözaltılar, sabaha kadar talimatlar, daha önce hiç yaşamadığımız savcılık olayları.

Tankı ele geçiriyoruz, Emniyet Müdürlüğü arıyor: ' Savcım, tankı ele geçirdik, ne yapalım?' diye. Hayatımızda daha önce 'Tankı alın, getirin' de söyleyemedik, nereye koyacağımızı bilemedik. ‘Bir minibüs dolusu patlayıcı ele geçirildi, ne yapalım?' şeklinde talimatlar vermek zorunda kaldık. Hayatımızın hiçbir evresinde, savcılık yaptığımız hiçbir evresinde yapmadığımız talimatları verdik.

Allah bize o gece bu terör örgütüyle savaşma fırsatını verdiği için Rabbimize binlerce şükür ediyoruz. Onurlu bir şekilde ölme arzusuyla o kararı verdik. Eğer başarılı olsalardı bizi ya canımızdan ya hürriyetimizden edeceklerdi, bunun farkındaydık. Ama en azından savaşarak, en azından mücadele ederek bunun sonunu görmek istedik.

Beni bu gözaltı talimatını o gece yazılı şekilde İstanbul Emniyet Müdürlüğüne göndermeye sevk eden bu duruştur” ifadelerini kullandı.

Hakimler Ve Savcılar Yüksek Kurulunun Yapısını FETÖ'cü Unsurlara Teslim Etmedik

Aynı zamanda Yargıda Birlik Derneği Başkanı olan Aydıner, “Yargıda Birlik Derneği, Türk yargısındaki, ülkemiz yargısındaki FETÖ'cü hakim ve savcılarla mücadele etmek için 2014 yılında, o dönemki milli duyguları yüksek, beynini herhangi bir gruba, külte kiralamamış hakim ve savcılardan müteşekkil oluşan bir dernek. Yaklaşık 10 bin civarında hakim ve savcının kayıtlı olduğu, üye olduğu bir dernek. O dönemde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun yapısının oluşmasında ciddi mücadeleler verdi derneğimiz. 2014 yılında Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu, hakim ve savcıların verdikleri oylarla belirleniyordu üyeler.

O dönemde yargının içerisinde yaklaşık 5 bin civarında FETÖ'cü hakim ve savcı vardı. Toplam yargı hakim ve savcı sayısı 12 bin olan bir teşkilatta 5 bin kişinin FETÖ terör örgütüne mensup olduğunu düşünün; çok ciddi, korkunç bir rakam bu. Bir arada hareket eden, aynı merkezden beslenen ve aynı şekilde hareket eden bir topluluktan bahsediyoruz. Diğer geriye kalan 7 bin kişi ise bağımsız şekilde hareket etmeyi benimsemiş bir yargı mensuplarından bahsediyoruz.

Bu 7 bin kişiyi organize etmek ve bu 5 bin kişilik terör örgütüne karşı savaşmak için biz bir dernek kurduk. Şükürler olsun bu dernek vazifesini yerine getirdi. Onların Hakimler Savcılar Yüksek Kuruluna göstermiş olduğu adaylara oy verilmemesini sağladık. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısını FETÖ'cü unsurlara teslim etmedik.

Eğer o zaman teslim etmiş olsaydık birçok başsavcılık, birçok ehemmiyetli yerlere FETÖ'cü hakim ve savcılar getirilecekti. 17 Aralık'tan daha kötü ya da 25 Aralık'taki soruşturmalardan çok daha kötü soruşturmalara Cumhurbaşkanımız ve seçilmiş hükümetimiz maruz kalma olasılığı yüksek olacaktı. Önümüzdeki perşembe 16 Temmuz'da Fırat Üniversitesinde, kendi memleketimde gençlerle bir arada olacağız. Buradaki tabii amacımız gençlere unutturmamak, 15 Temmuz'u unutturmamak.

Ne tür bir tehlikeyle Türkiye'nin karşı karşıya geldiğini onlara hatırlatmak" dedi.

Etiketler: AnkaraFetöİstanbulPkkŞehitTerörTerör ÖrgütüTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Hareket halindeyken alev alan otomobil yandı

Sonraki Haber

Türkiye, Avrupa’nın güvenliği için stratejik bir gerçekliktir

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Ömer Halisdemir'in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi
Gündem

Ömer Halisdemir’in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi

14 Temmuz 2026
5 suç örgütüne yönelik operasyon; 161 şüpheli hakkında adli işlem
Gündem

5 suç örgütüne yönelik operasyon; 161 şüpheli hakkında adli işlem

14 Temmuz 2026
Ankara'da 'Reşo Ağa' operasyonu! 15 şüpheli gözaltında
Gündem

Ankara’da ‘Reşo Ağa’ operasyonu! 15 şüpheli gözaltında

14 Temmuz 2026
16 yaşındaki Hacer’den 5 gündür haber alınamıyor
Gündem

5 gündür aranan 16 yaşındaki Hacer Dadıcı sağ salim bulundu

14 Temmuz 2026
Tekirdağ açıklarında kuru yük gemisi karaya oturdu
Gündem

Tekirdağ açıklarında kuru yük gemisi karaya oturdu

13 Temmuz 2026
İstanbul ve Antalya'da kaçakçılık operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı; binlerce cep telefonu ele geçirildi
Gündem

İstanbul ve Antalya’da kaçakçılık operasyonunda 9 şüpheli gözaltına alındı; binlerce cep telefonu ele geçirildi

13 Temmuz 2026
Sonraki Haber
Bahçeli: Türkiye, Avrupa'nın güvenliği için stratejik bir gerçekliktir

Türkiye, Avrupa'nın güvenliği için stratejik bir gerçekliktir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Ömer Halisdemir'in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi
Gündem

Ömer Halisdemir’in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi

14 Temmuz 2026
Destici: Muhsin Yazıcıoğlu dosyası tüm yönleriyle aydınlatılmalı
Politika

Muhsin Yazıcıoğlu dosyası tüm yönleriyle aydınlatılmalı

14 Temmuz 2026
Ablasının cesedi ile 1 hafta aynı evde kalan engelli, hastaneye kaldırıldı
Yerel Haberler

Ablasının cesedi ile 1 hafta aynı evde kalan engelli, hastaneye kaldırıldı

14 Temmuz 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Sabiha Gökçen Hava Trafik Kontrol Kulesi, 15 Temmuz’da kırmızı beyaza bürünecek

14 Temmuz 2026
Yaşam

‘Adınız cinayete karıştı’ yalanıyla 2 milyon TL dolandırdılar

14 Temmuz 2026
Yaşam

Adana’da 15 Temmuz şehitleri kabirleri başında anıldı

14 Temmuz 2026
Yaşam

Bakan Kurum’dan Malatya Bakırcılar Çarşısı paylaşımı

14 Temmuz 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Hareket halindeyken alev alan otomobil yandı

Hareket halindeyken alev alan otomobil yandı

- Haberton
14 Temmuz 2026

Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde hareket halindeyken alev alan otomobil yandı. Olay, dün akşam saatlerinde Başpınar Mahallesi’nde meydana geldi. Sürücüsü ve plakası...

Çamaşırlarınız yıkandıktan sonra bile kötü kokuyorsa dikkat! Nedeni sandığınızdan farklı olabilir

Sabah ağzınız kupkuru uyanıyorsanız dikkat! Nedeni basit bir susuzluk olmayabilir

Altın bozdurmak için doğru zaman ne? Uzmanlar bu 7 işarete dikkat çekiyor

Adınıza açılmış gizli hat var mı? Dakikalar içinde sorgulamanın yolu

Güncel Haber

Ömer Halisdemir'in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi

Ömer Halisdemir’in şehit olduğu nokta, havadan görüntülendi

14 Temmuz 2026
Destici: Muhsin Yazıcıoğlu dosyası tüm yönleriyle aydınlatılmalı

Muhsin Yazıcıoğlu dosyası tüm yönleriyle aydınlatılmalı

14 Temmuz 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton