7 Eylül 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Kültür ve Sanat - 15 milyon yıllık mağarada çökme riskine karşı ‘bütüncül koruma’ önerisi

15 milyon yıllık mağarada çökme riskine karşı ‘bütüncül koruma’ önerisi

Haberton - Haberton
26 Mayıs 2026
- Kültür ve Sanat
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz Gümüşhane'de bulunan Karaca Mağarası'nın çevresindeki taş ocakları nedeniyle risk altında olabileceğini değerlendirdi. Fotoğraf: Gümüşhane, (DHA)

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz Gümüşhane'de bulunan Karaca Mağarası'nın çevresindeki taş ocakları nedeniyle risk altında olabileceğini değerlendirdi. Fotoğraf: Gümüşhane, (DHA)

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, Gümüşhane’de yer alan, 15 milyon yıllık olduğu belirtilen dünyanın sayılı damla taş mağaralarından Karaca Mağarası’nın, çevresindeki taş ocakları nedeniyle risk altında olabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Erüz, “Taş ocaklarından ötürü, mağaranın kayalarında dökülmeler başlamış. Bunun sebebi, çok şiddetli patlatmalar olmasa dahi, dinamit patlatmaları gibi hatta küçük titreşimler bile 5 kilometre çevresinde oluşacak bir zemin titreşimi mağara içerisinde, ayrışma ve çökmelere neden olabilir. Bölgeye taş ocağı da gerekli olabilir ama mağara gibi bir değerin ikincisi yok; orada bütüncül bir koruma yapılmalıdır, aksi şekilde mağarayı kaybedebiliriz” dedi.

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz(fotoğrafta) Gümüşhane’de bulunan Karaca Mağarası’nın çevresindeki taş ocakları nedeniyle risk altında olabileceğini değerlendirdi. Fotoğraf: Efnan KÖSE/Trabzon,(DHA)

Doğu Karadeniz’in önemli turizm destinasyonlarından, Torul ilçesinde 15 milyon yıllık geçmişe sahip olan Karaca Mağarası, 100 metre uzunluğunda ve bin 500 metrekare alana sahip. Elipse benzeyen 4 ayrı bölümün birleşmesiyle oluşan mağara, yer yer 18 metreyi bulan tavan yüksekliğiyle dikkat çekiyor. İçerisinde farklı renk ve şekillerde sarkıt, dikit ve sütunlar yer alan mağara, desenli duvarları ve içeriye doğru huni şeklinde genişleyen yapısıyla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Dünyanın sayılı damla taş mağaralarından olan Karaca Mağarası, ulaşım yolunda tespit edilen kaya düşme riski ve gevşek şev düzenleme çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatıldı. Riskli kayalardan arındırılıp, çelik bariyer sistemleriyle güvenli ulaşım hedeflenen mağara güzergahında çalışmalar sürerken, uzmanlar çevresinde son yıllarda açılan taş ocaklarının ve olası patlatmaların, mağara içerisindeki sarkıt ve dikitlerde dökülmelere yol açabileceğine dikkat çekiyor.

‘Kritik Bir Mağara’

Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Coşkun Erüz, titreşim ve dış etkilere karşı hassas olduğunu vurguladığı mağaranın bölgedeki önemine değinerek, “Karaca Mağarası, Doğu Karadeniz’de doğal sit olarak koruma altına alınmış ve turizme kazandırılacak en fazla turisti çeken cazibe alanlarından bir tanesi. Bölgenin, kültür ve doğa turizmini Limni Gölü, Zigana Dağı ve Zigana Geçidi ile birlikte etkileyerek en fazla ziyaretçisini çeken alanların başında ve her yıl ziyaretçi sayısı da artıyor. Mağara 15 milyon yıl yaşında kritik bir mağara. İçerisinde bulunan sarkıtlarıyla, pek çok mağara oluşuyla herhangi bir insan müdahalesine karşı risk altındadır. Çevresinde yapılabilecek herhangi bir yol ya da madencilik gibi bir olaydaki titreşim durumunda mağaranın içerisindeki dikitler, sarkıtlar ve hasara duyarlı diğer malzemelerin dökülme riski var. Ayrıca mağaranın bulunduğu bölgede, ‘karaca kaya’ dediğimiz coğrafyada aslında ‘kireç taşı’ denilen kayalık bloktur. Bu bloklar doğası gereğince iklimsel şartlara bağlı olarak olası bir patlatma gibi titreşim yaratabilecek etkilerle dökülme riski olan alanlardır” ifadelerini kullandı.

Bütüncül Bir Koruma Yapılmalıdır

Mağaranın yanı sıra çevresindeki kayalık alanlar ve orman dokusunun bütüncül koruma altına alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Erüz, “Karaca Mağarası’nın çevresindeki o kayalığı mağarayla birlikte korumak gerekiyor. Mağara çevresinde son yıllarda taş ocakları açılmaya başlandı. Kireç taşı dolayısıyla da artan bir talep var. Bölgeye taş ocağı da gerekli olabilir ama mağara gibi bir değerin ikincisi yok. Geri getirilmesi mümkün olmayan bir değer. Mağarayı koruyabilmek, çevresindeki kayalıkları korumakla mümkündür. Üstündeki ormanı da korumak gerekiyor. Çevredeki akarsuların tamamı bölgedeki ormanlar sayesinde yer altına iniyor. Ormanları korumazsak, mağara içerisindeki su sistemini ve çevredeki su kaynaklarını koruyamayız. Eğer o kayalığı koruyamazsak mağarayı da koruyamayız. Orada bütüncül bir koruma yapılmalıdır, aksi şekilde mağarayı da kaybedebiliriz. Taş ocaklarından ötürü, Karaca Mağarası’nın kayalarında dökülmeler başlamış. Bunun sebebi, çok şiddetli patlatmalar olmasa dahi, dinamit patlatmaları gibi hatta küçük titreşimler bile 5 kilometre çevresinde oluşacak bir zemin titreşimi mağara içerisinde, ayrışma ve çökmelere neden olabilir. Karaca Mağarası’nı korumak, en az 5 kilometre çevresindeki alanları korumakla mümkündür” diye konuştu.

Kayalarda Ayrışma Ve Düşmeler Oluşmuş

Taş ocaklarındaki patlatmalar sonucu oluşan titreşimlerin mağara ve çevresindeki kayalıklarda ayrışma ve düşmelerin oluşturduğunu kaydeden Prof. Dr. Erüz, “O coğrafyayı korumak için Karaca Mağarası merkezde olmak üzere Cebeli köy ve çevresinin de koruma altına alınması gerekiyor. Mağara çevresinde 13 farklı mağara mevcut. Bir tanesinin içerisinde kale bir tanesini içinde kilise var. Bir kısmı da Karaca Mağarası’na benzer özellikler taşıyor. Belirlenen bir sorun şu anda yok ama patlatma gibi durumlarla kayalarda ayrışmalar olduğu, köylüler tarafından da karaca kayanın gövdesinde yer yer düşmelerin olduğu biliniyor. Orada çalışanlarda bunu zaman zaman dile getiriyor. Mağara ve karaca kaya incelendiğinde ciddi bir durum var ise tedbir alınacaktır. Ancak önemli olan sorunun ortaya çıkmaması için tedbir almaktır. Mutlaka bir çözüm üretilir ama önemli olan o doğal değer yerinden kopmadan, ayrışmadan korumak. Çevredeki taş ocaklarının daha fazla dikkate alınması ve yeni taş ocaklarının açılmasının mutlaka önlenmesi gerekiyor” dedi.

Etiketler: OrmanTurizm
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bulut depolama sistemleri nasıl çalışıyor?

Sonraki Haber

93 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Daha 17'de Aras, kardeşini buldu
Kültür ve Sanat

Daha 17’de Aras, kardeşini buldu

7 Eylül 2026
Pompeiopolis Antik Kenti’nde 105 metrekarelik zemin mozaiği açığa çıkarıldı
Kültür ve Sanat

Pompeiopolis Antik Kenti’nde 105 metrekarelik zemin mozaiği açığa çıkarıldı

7 Eylül 2026
TÜİK açıkladı: Müze sayısı 2025'te yüzde 4,4 arttı
Kültür ve Sanat

TÜİK açıkladı: Müze sayısı 2025’te yüzde 4,4 arttı

7 Eylül 2026
Yaz sezonunda müzeler, turizmin ‘destinasyon merkezi’ olmaya başladı
Kültür ve Sanat

Tatil anlayışı değişiyor: Müzeler yaz turizminin yeni gözdesi oldu

7 Eylül 2026
Çanakkale Kültür Yolu Festivali'nde Koreli müzik grubu Türkçe şarkılar seslendirdi
Kültür ve Sanat

Çanakkale Kültür Yolu Festivali’nde Koreli müzik grubu Türkçe şarkılar seslendirdi

6 Eylül 2026
Daha 17’de Aras, gerçeğin peşinde
Kültür ve Sanat

Daha 17’de Aras, gerçeğin peşinde

6 Eylül 2026
Sonraki Haber

93 sosyal medya hesabına erişim engeli getirildi

En Güncel Haberler

Balıkesirspor'dan farklı başlangıç
Spor Haberleri

Balıkesirspor’dan farklı başlangıç

7 Eylül 2026
Ayvalıkgücü kaldığı yerden devam
Spor Haberleri

Ayvalıkgücü kaldığı yerden devam

7 Eylül 2026
Bigasporlu taraftarlardan çatıdan destek
Spor Haberleri

Bigasporlu taraftarlardan çatıdan destek

7 Eylül 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Ordu’da kırtasiye denetimi; 1080 firmada inceleme yapıldı

7 Eylül 2026
Yaşam

Anaokulu, 1’inci ve 5’inci sınıfların uyum eğitimi başladı

7 Eylül 2026
Yaşam

Amasra’da hortum paniği: O anlar kameraya yansıdı

7 Eylül 2026
Yaşam

Burdur’da orman yangını büyüyor: Evler tahliye edildi

7 Eylül 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Menemen FK ilk maçında üzüldü

Menemen FK ilk maçında üzüldü

- Haberton
7 Eylül 2026

2'nci Lig Beyaz Grup'ta sezon öncesini kulübün satılmasıyla ilgili görüşmeler ve ligden çekilme tartışmalarıyla geçiren Menemen Futbol Kulübü ilk maçında...

Telefonda ‘evet’ demek dolandırılmaya yol açar mı? Uzmanlar asıl riske dikkat çekiyor

Eylül, hasat mevsimi: Türkiye’nin tarımsal üretim takvimi

Türk genç nüfusu ve siyasal Katılım: Z kuşağı seçmen profili

Evinizde haberiniz olmadan kimler kayıtlı? Birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

Güncel Haber

Balıkesirspor'dan farklı başlangıç

Balıkesirspor’dan farklı başlangıç

7 Eylül 2026
Ayvalıkgücü kaldığı yerden devam

Ayvalıkgücü kaldığı yerden devam

7 Eylül 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton