26 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 15 havzada su açığı yaşayacağız

15 havzada su açığı yaşayacağız

Haberton - Haberton
19 Kasım 2023
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
15 havzada su açığı yaşayacağız

15 havzada su açığı yaşayacağız

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, “2030’la beraber özellikle 15 havzada su açığı yaşayacağız” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini, uluslararası geçerliliği olan 3 model ve 2 projeksiyon ile ortaya çıkardıklarını söyledi. Sever, “2030’la beraber özellikle 15 havzada su açığı yaşayacağız. Ama tedbir geliştirirsek, en azından birçok havzamızda su açığını yaşamayacağız” dedi.

Afire Sever, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’na sunum yaptı. Sever, iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklıkların ve sıcak gün sayısının artmaya devam ettiğini söyledi. 2022 ve 2023’te su kaynaklarında buharlaşmalar tespit edildiğini kaydeden Sever, “2010 yılı, en sıcak yıl olarak karşımıza çıkıyor; ama son 70 yıla baktığımız zaman, son 5 yılda en sıcak günleri yaşıyoruz” dedi.

‘SU POTANSİYELİNDE YÜZDE 25 AZALIŞ YAŞIYORUZ’

Sever, tüm Türkiye’de havzalarda iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisini ortaya çıkardıklarını belirterek, “2100 yılına kadar ortalama sıcaklıklarda 4 ile 6 santigrat dereceye varan artış bekliyoruz. Yıllık toplam yağışlarda azalma bekliyoruz. Bu tespitleri, 3 tane uluslararası geçerliliği olan model ve 2 tane projeksiyon ile elde ettik. Özellikle iklim değişikliğine uyum kapsamında, daha geçtiğimiz haziranda ülkemizin yayınladığı azaltım programı içerisine de baktığımız zaman, yağışlarda şu anda yüzde 10 azalma tespit edilmiş durumda.

Buharlaşma, yağışlarda azalmayla beraber su potansiyelinde yüzde 25 azalış yaşıyoruz. Karla kaplı günler noktasında yüzde 40 azalma; örneğin Ağrı Dağı’nda karla kaplı gün sayısı, şu an itibarıyla 98 gün ve üzeri iken; bu her geçen gün azalarak 40 küsur güne düşecek. Yüzde 44 azalma bekliyoruz. Bu, karşımıza taşkın ve kuraklık olarak çıkacak. Ardışık kurak günlerde 15 gün artış olacak. Sıcak hava dalgalarında yılda 200 günlere varacak şekilde artışlar bekleniyor” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, "2030'la beraber özellikle 15 havzada su açığı yaşayacağız" dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, “2030’la beraber özellikle 15 havzada su açığı yaşayacağız” dedi.

‘2030’DA KITLIK SEVİYESİNE DÜŞMÜŞ OLACAĞIZ’

Sever, şu an kişi başına yıllık ortalama 1313 metreküp su düştüğüne dikkat çekerek, “İklim değişikliği etkileri, artan nüfus, sulamaya açılan tarım alanları ve sanayide su tüketimiyle beraber kişi başına düşecek su miktarını, 2030’da 757 metreküp olarak gördüğümüz zaman kıtlık seviyesine düşmüş olacağız. Ama bu seviyeyi görmemek için birtakım tedbirler aldık. Bunları uygulamamız, geliştirmemiz lazım. Bilimsel bir çalışma yaptık.

Sayısallaştırma projemizle beraber, ülkemizin su varlığını kütle boyutunda ortaya koyduk. Bu noktada özellikle göl, gölet, baraj gölü, lagün alanımız 6 bin 333 adet. 2 bin 34 nehir kütlemiz var; 1276 göl kütlemiz, 166 geçiş suyu kütlemiz, 66 kıyı suyu kütlemiz var. Bütün bu bilgiler ışığı altında, su nüfus projeksiyonumuzu hazırladık. 2030, 2050, 2070 ve 2100’de hangi sektörlerde suyu nasıl kullanmalıyız ki gelecek nesillere suyumuzu bırakabilelim? Su, nüfus projeksiyonlarımızda 2030’la beraber özellikle 15 havzamızda su açığı yaşayacağız; ama tedbir geliştirirsek en azından birçok havzamızda su açığını yaşamayacağız” dedi.

‘ÜLKE OLARAK SIKINTILARIMIZI TESPİT ETTİK’

Sever, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan ‘Su Verimliliği Seferberliği’ ile özellikle iklim değişikliğine uyum kapsamında arıtılmış atık suların kullanım oranının yüzde 15’e yükseltilmesinin hedeflendiğini söyledi. Sever, seferberlik kapsamında planlananlara ilişkin, “Sulak alanlarda su seviyelerinde düşme var, dolayısıyla ekosistemde bozulmalar var. Bu noktada özellikle 35 adet sulak alanın yine arıtılmış atık sularla beslenmesi var, havza yönetim planlarının uygulamaya geçirilmesi var, şebeke kayıplarının düşürülmesi var. Bunu artırabiliriz. Ülke olarak sıkıntılarımızı tespit ettik, iklim değişikliğine uyum kapasitemizi arttırmak üzere de plan ve projeksiyonlarımızı yaptık” diye konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Asırlık mezarlar gizemini koruyor

Sonraki Haber

Bolu Dağı’nda kar yağışı; sürücüler, zor anlar yaşadı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

İletişim Başkanı Duran’dan SDG açıklaması: “Feshedilmesi önemli bir gelişme”
Politika

İletişim Başkanı Duran’dan SDG açıklaması: “Feshedilmesi önemli bir gelişme”

26 Ağustos 2026
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Suriye açıklaması: "Geleceğe bir ve bütün olarak ilerlemeli"
Politika

Ömer Çelik’ten SDG açıklaması: “Suriye için önemli bir eşik geçildi”

26 Ağustos 2026
Bakan Kurum'dan COP17'ye video mesaj: "Artık söz değil, eylem istiyoruz"
Politika

Bakan Kurum’dan COP17’ye video mesaj: “Artık söz değil, eylem istiyoruz”

26 Ağustos 2026
Bakan Ersoy: "Çanakkale, Türkiye'nin ortak hafızasında çok özel bir yere sahip"
Politika

Bakan Ersoy: “Çanakkale, Türkiye’nin ortak hafızasında çok özel bir yere sahip”

26 Ağustos 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan anlamlı 'Büyük Taarruz' mesajı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan anlamlı ‘Büyük Taarruz’ mesajı

26 Ağustos 2026
Kılıçdaroğlu’ndan SDG yorumu: "Yalnızca Suriye değil, bölge güvenliği için de önemli"
Politika

Kılıçdaroğlu’ndan SDG yorumu: “Yalnızca Suriye değil, bölge güvenliği için de önemli”

26 Ağustos 2026
Sonraki Haber
Bolu Dağı'nda kar yağışı; sürücüler, zor anlar yaşadı

Bolu Dağı'nda kar yağışı; sürücüler, zor anlar yaşadı

En Güncel Haberler

Bolu'da geri dönüşüm tesisinde yangın
Yerel Haberler

Bolu’da geri dönüşüm tesisinde yangın

26 Ağustos 2026
Serik’te otluk alanda yangın
Yerel Haberler

Serik’te otluk alanda yangın

26 Ağustos 2026
İletişim Başkanlığı'ndan önemli karar: 'Terörsüz Türkiye' sürecini hedef alan hesaplar incelenecek
Öne Çıkan

İletişim Başkanlığı’ndan önemli karar: ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini hedef alan hesaplar incelenecek

26 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kayseri’de 4.1 büyüklüğünde deprem; bazı evlerde hasar oluştu

26 Ağustos 2026
Yaşam

DMM’den yanan ormanların yapılaşmaya açıldığı iddialarına ilişkin açıklama

26 Ağustos 2026
Yaşam

Bakan Yardımcısı Gizligider: 3 milyon 387 bin metrekareden fazla hayalet ağı su kaynaklarımızdan temizledik

26 Ağustos 2026
Yaşam

YETEV yeni akademik yıla ‘Kadim Değerlerle İnsanlık İdeali’ vizyonuyla başladı

26 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Fabrikadan alevler yükseldi! İtfaiye ekipleri seferber oldu

Fabrikadan alevler yükseldi! İtfaiye ekipleri seferber oldu

- Haberton
26 Ağustos 2026

Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrikada yangın çıktı. Ekipler yangına müdahale ediyor. Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir yalıtım malzemesi fabrikasında,...

İyileşmeyen yaraların gizemi: Hücresel onarımı hızlandıran beslenme rehberi

Sivrisinekler sadece gece mi ısırıyor? Yaz aylarında doğru bildiğimiz yanlışlar

Adınıza dava açılmış olabilir mi? E-Devlet’te birkaç dakikada kontrol edebilirsiniz

e-Devlet’te borç kontrolü nasıl yapılır? Her borç için farklı ekran kullanılıyor

Güncel Haber

Bolu'da geri dönüşüm tesisinde yangın

Bolu’da geri dönüşüm tesisinde yangın

26 Ağustos 2026
Serik’te otluk alanda yangın

Serik’te otluk alanda yangın

26 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton