17 Haziran 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - 130 yıllık Haydarpaşa Garı kapsamlı restorasyonla geleceğe hazırlanıyor

130 yıllık Haydarpaşa Garı kapsamlı restorasyonla geleceğe hazırlanıyor

Haberton - Haberton
26 Mayıs 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Bir asrı aşkın geçmişiyle İstanbul’un hafızasında simge yapılardan biri olan Haydarpaşa Garı’nda restorasyon ve dönüşüm çalışmaları hızla sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Haydarpaşa’da ilk kez ayrıntılarını anlattığı proje ile tarihî yapının Anadolu Yakası’nın önemli kültür ve yaşam merkezlerinden birine dönüşeceğini açıkladı. Restorasyon sürecinde özgün taşların yeniden kullanılabilmesi için kapanmış taş ocaklarının yeniden açtırıldığını belirten Ersoy, projenin ilk etabının İstanbul Kültür Yolu Festivali’ne yetiştirileceği müjdesini verdi.

Uzun yıllar boyunca milyonlarca insanın yolculuğuna, göçüne ve hatırasına tanıklık eden Haydarpaşa Garı’nda yürütülen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Haydarpaşa Garı’nda yürütülen restorasyon ve dönüşüm çalışmalarını yerinde inceledi. Bakan Ersoy, tarihî gar sahasında yürütülen çalışmaların ayrıntılarını ilk kez kamuoyuyla paylaştı. Haydarpaşa Garı’nın yaklaşık 130 yıllık geçmişiyle Anadolu-Bağdat demiryolu hattının başlangıç noktalarından biri olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Bütün Anadolu’nun Avrupa’ya, batıya bağlanma noktası aslında Haydarpaşa.” dedi.

Haydarpaşa’nın yalnızca bir ulaşım noktası olmadığını ifade eden Ersoy, milyonlarca insanın göçüne, yolculuğuna ve hatırasına ev sahipliği yaptığını söyledi. Bakan Ersoy, “Birçok devlet adamı buralardan hareket etmiş. Birçok sanatçı buradan hareket etmiş. Milyonlarca vatandaşımız buralardan hareket etmişler.” ifadelerini kullandı.

Özel Taşlar İçin Kapanmış Ocaklar Yeniden Açıldı

Restorasyon çalışmalarının öncesinde bölgede kapsamlı araştırmalar yapıldığını belirten Ersoy, alanın geçmişi ve hafızasının detaylı şekilde incelendiğini söyledi. Bakan Ersoy, restorasyon sürecinin Bilim Kurulu eşliğinde yürütüldüğünü ifade etti.Çalışmalarda özgün malzeme kullanımına hassasiyet gösterildiğini belirten Ersoy, bazı taşların yeniden kullanılabilmesi için kapanmış taş ocaklarının yeniden açtırıldığını açıkladı. Bakan Ersoy, “Oradan taş tekrar çıkarıldı ve burada tekrar uygulamaya sunuldu.” dedi.

İlk Etap İstanbul Kültür Yolu Festivali’ne Yetiştirilecek

Haydarpaşa’nın ulaşım aksı özelliğinin korunacağını vurgulayan Bakan Ersoy, alanın aynı zamanda kültür, sanat ve yaşam merkezi olarak yeniden şekillendirildiğini söyledi. Ersoy, “Burası çok önemli bir ulaşım aksı, bu özelliği korunuyor ama sadece ulaşım aksı özelliği korunmuyor. Aynı zamanda şehrin kültür sanat ve yaşam noktası haline de getiriliyor ve bittiği zaman inşallah şehrin en önemli cazibe noktalarından biri olacak.” ifadelerini kullandı. Projede çalışmaların etap etap sürdüğünü belirten Ersoy, “İki etapta bitirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz ilk etabı, ağırlıklı kısmını İstanbul Kültür Yolu Festivali’ne yetiştirmek.” dedi.

Arkeoloji Müzesi Ve Arkeopark Birlikte Hayata Geçirilecek

Haydarpaşa’daki ana gar binasında bekleme alanlarının ve çok amaçlı salonların korunacağını belirten Ersoy, yapının hem gar hem de sergi işlevi göreceğini ifade etti. Bakan Ersoy, hemen yanında bulunan yaklaşık 6 bin metrekarelik yapının ise her yaş grubuna hitap edecek bir kütüphane kompleksi haline getirileceğini açıkladı. Gar sahasında dijital müze alanları oluşturulacağını belirten Ersoy, bölgede yaklaşık 15 dönümlük arkeopark alanı ile Anadolu Yakası’nın ilk arkeoloji müzesinin hayata geçirileceğini söyledi. Ersoy, “Müzeyle arkeoparkın bu kadar yakın ve iç içe olduğu başka bir uygulama da hemen hemen dünyada yok. Bu açıdan da bir ilk olacak diyebilirim.” dedi.

Bakan Ersoy, Haydarpaşa’da “Dört Deniz Müzesi” konsepti üzerinde de çalışıldığını belirterek projenin küratörlüğünü Venedik Bienali’nin küratörlerinden Luca Molinari’nin yürüttüğünü söyledi. Molinari’nin uluslararası alanda önemli bir sanat danışmanı ve tasarımcı olduğunu ifade eden Bakan Ersoy, projede kültür ve tasarım vizyonunun da ön planda tutulduğunu belirtti.

Haydarpaşa Sahili Yeniden Kamusal Kullanıma Açılacak

Haydarpaşa Gar binasında kapsamlı zemin iyileştirme, yapısal güçlendirme ve restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. Yapının özgün mimari karakteri korunurken geçmiş dönemlerde yapılan niteliksiz müdahaleler de temizleniyor. Gar sahasında yaklaşık 10 bin metrekare kapalı alana sahip yeni bir arkeoloji müzesi inşa ediliyor. Deniz temalı olarak tasarlanan müzede Türkiye’nin 81 ilinden getirilecek seçkin eserlerin sergilenmesi planlanıyor. Haydarpaşa Gar sahasında ayrıca yaklaşık 20 bin kişilik etkinlik alanı oluşturuluyor. Proje kapsamında yaklaşık 150 bin metrekarelik alanda peyzaj düzenlemeleri yapılacak. Haydarpaşa sahili yeniden kamusal kullanıma açılacak.

Anadolu Yakası’nda büyük ölçekli kültür sanat alanlarının eksikliğine dikkat çeken Bakan Ersoy, Haydarpaşa’nın önemli bir ihtiyacı karşılayacağını belirterek açıklamasında, “Haydarpaşa aslında Avrupa Yakası’nda gerçekleştirdiğimiz Atatürk Kültür Merkezi gibi bir kompleksin işlevini Anadolu Yakası’na da kazandırmış olacak.” ifadelerini kullandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy konuşmasını şöyle tamamladı: “Havadan baktığınız zaman aslında çok rahat ve keyifli bir ortamda bütün bu Anadolu Yakası’ndaki vatandaşlarımızın denize çıkış noktasını da sağlamış oluyoruz. Hem keyifli bir ortamda hem güvenli bir ortamda denizde buluşturmayı da sağlıyoruz. Ama gün boyu her türlü etkinliklerin de gerçekleştirileceği etkinlik sahaları da yapıyoruz. Gerçekten böyle bir yaşam vahasına ihtiyaç vardı Anadolu Yakası’nda. Çok önemli bir eksikliği gidereceğini düşünüyoruz. Ama bunları yaparken de asli işlevi olan ulaşım aksı olma özelliklerini de koruyoruz ve aktive ediyoruz. Vatandaşların buraya kolay erişebilmesi için bütün bu deniz yolu demir yolu kara yolu ulaşım akslarının iyi bir şekilde çalışması lazım. Bütün proje de bu şekilde şekillendirildi.” dedi.

Etiketler: AtatürkİstanbulSergiTurizmTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Rize’de sağanak; çay fabrikası ile inşaat alanını su bastı

Sonraki Haber

Hafif ticari aracın park halindeki 6 araca çarptığı kaza kamerada

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeni Sayıştay Başkanlığı için Metin Yener ile Bahtiyar Sazlık aday olarak seçildi
Politika

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni Sayıştay Başkanlığı için Metin Yener ile Bahtiyar Sazlık aday olarak seçildi

17 Haziran 2026
TBMM’de emniyet teşkilatına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı
Politika

TBMM’de emniyet teşkilatına ilişkin düzenlemeleri de içeren teklifin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı

17 Haziran 2026
Bakan Tekin: Aynı lokmayı paylaşmak, aynı kaderi paylaşabilme iradesinin de göstergesidir
Politika

Aynı lokmayı paylaşmak, aynı kaderi paylaşabilme iradesinin de göstergesidir

16 Haziran 2026
Genelkurmay Başkanı, Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı ile görüştü
Politika

Genelkurmay Başkanı, Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı ile görüştü

16 Haziran 2026
TBMM Başkanı Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreteri Hasan'ı kabul etti
Politika

Numan Kurtulmuş, TÜRKPA Genel Sekreterini kabul etti

16 Haziran 2026
Cevdet Yılmaz, Milli Güvenlik Konferansları kapsamında sunum yaptı
Politika

Cevdet Yılmaz, Milli Güvenlik Konferansları kapsamında sunum yaptı

16 Haziran 2026
Sonraki Haber
Hafif ticari aracın park halindeki 6 araca çarptığı kaza kamerada

Hafif ticari aracın park halindeki 6 araca çarptığı kaza kamerada

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Çocuklar oynarken hareket eden kamyonet ile ev arasında sıkışan Ayaz öldü; o anlar kamerada
Yerel Haberler

Çocuklar oynarken hareket eden kamyonet ile ev arasında sıkışan Ayaz öldü; o anlar kamerada

17 Haziran 2026
Tartıştığı oğlunu bıçakla öldürdü
Yerel Haberler

Tartıştığı oğlunu bıçakla öldürdü

17 Haziran 2026
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yeni Sayıştay Başkanlığı için Metin Yener ile Bahtiyar Sazlık aday olarak seçildi
Politika

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni Sayıştay Başkanlığı için Metin Yener ile Bahtiyar Sazlık aday olarak seçildi

17 Haziran 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi Resmi Gazete’de

17 Haziran 2026
Yaşam

Tuz Gölü Ovası’nda doludan zarar gören tarım arazilerinde hasar tespit çalışması başlatılıyor

16 Haziran 2026
Yaşam

Yargıtay’da ‘Yapay Zekanın Yargı Alanında Kullanımı Sempozyumu’

16 Haziran 2026
Yaşam

İstanbul’da ‘Kaçakçılık’ suçuna yönelik 28 kişi hakkında gözaltı kararı

16 Haziran 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kütahya’da 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar soruşturmasında 6 tutuklama

Kütahya’da 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismar soruşturmasında 6 tutuklama

- Haberton
16 Haziran 2026

Kütahya’nın Gediz ilçesinde, 14 yaşındaki kız çocuğuna yönelik cinsel istismar, tehdit ve şantaj iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada 8 şüpheliden 6’sı...

Telefonu şarjda bırakmak bataryaya zarar veriyor mu? Uzmanlardan net cevap

İnsanlar neden giderek daha yalnız hissediyor? Uzmanlar sebebini açıkladı

Dolandırıcılık mağdurları paralarını geri alabilir mi? Hukukçular yanıtladı

Nem oranı yükselince vücutta neler oluyor? Sessiz risk sandığınızdan büyük

Güncel Haber

Çocuklar oynarken hareket eden kamyonet ile ev arasında sıkışan Ayaz öldü; o anlar kamerada

Çocuklar oynarken hareket eden kamyonet ile ev arasında sıkışan Ayaz öldü; o anlar kamerada

17 Haziran 2026
Tartıştığı oğlunu bıçakla öldürdü

Tartıştığı oğlunu bıçakla öldürdü

17 Haziran 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton