20 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Dış Haberler - Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Malezya’da

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Malezya’da

Haberton - Haberton
28 Nisan 2026
- Dış Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Malezya'da

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, Malezya'da

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, uluslararası yükseköğretim iş birliklerini geliştirmek ve küresel konuları akademik zeminde değerlendirmek amacıyla Malezya’yı ziyaret etti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Malezya Başbakanı Enver İbrahim’in ev sahipliğinde, Yükseköğretim Bakanlığı ile Malezya İslami Anlayış Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Jeopolitik Kriz Zamanlarında Müslüman Birliği’ konulu Malaysia Madanı Akademisyenler Forumu’na katıldı. Farklı ülkelerden çok sayıda katılımcının yer aldığı platformda, İslam dünyasında dayanışmanın güçlendirilmesi, çok yönlü iş birliklerinin geliştirilmesi ve ortak bir perspektif oluşturulmasına yönelik konular ele alındı.

Malezya ziyareti kapsamında, Malezya-Türkiye Liderlik Programı’na da katılan Özvar, burada yaptığı konuşmaya, ateşkes taahhütlerine rağmen İsrail’in Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım niteliğindeki saldırıları en güçlü şekilde kınadığını ifade ederek başladı. Özvar, “Bu vahşet karşısında sessiz kalan ve insanlığın gerektirdiği en temel adımları dahi atmayan güçleri de ayrıca kınıyorum” dedi.

Son yıllarda yükseköğretim alanında dünya genelinde derin, çok boyutlu ve kapsamlı değişimlere tanıklık edildiğini belirten Özvar, dijital teknolojilerdeki hızlı gelişmelerin, yapay zekanın eğitim ve araştırma üzerindeki artan etkisinin, yeşil dönüşümün, artan küresel rekabet ve iş gücü piyasalarındaki köklü değişimlerin üniversitelerin rol ve sorumluluklarını yeniden tanımladığını kaydetti.

Yükseköğretim Sistemleri Yeni Nesil Sınamalarla Karşı Karşıya

“Yükseköğretim kurumları artık yalnızca bilginin üretildiği ve aktarıldığı yerler değildir, aynı zamanda toplumsal dönüşüme yön veren, ekonomik kalkınmaya katkı sağlayan, yeniliği destekleyen ve küresel sorunlara çözüm üreten stratejik aktörler haline gelmiştir” ifadelerini kullanan Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bununla birlikte, yükseköğretim sistemleri yeni nesil sınamalarla karşı karşıyadır. Mezun istihdamı, beceri uyumsuzluğu, hızla değişen meslekler, kalite güvencesi, uluslararası rekabet ve akademik üretkenliğin sürdürülebilirliği gibi konular, üniversiteler ve politika yapıcılar açısından önemli gündem başlıklarıdır. Öte yandan, küresel etkileri olan yeni bölgesel askeri çatışmalar yalnızca askeri, ekonomik ve sosyal alanlarda değil, yükseköğretim alanında da ciddi zorluklar doğurmaktadır. Bu tür çatışmaların üniversiteler, araştırmacılar, öğrenciler ve uluslararası akademik iş birlikleri açısından önemli sorunlar yarattığı açıktır.

İsrail ve ABD tarafından başlatılan İran’a yönelik saldırılar, yalnızca küresel bir enerji krizini tetikleme riski taşımakla kalmamakta; aynı zamanda küresel yükseköğretim topluluğu açısından da ciddi sonuçlar doğurma potansiyeli taşımaktadır. Özellikle, nispeten daha az gelişmiş ülkelerden gelen öğrenciler ve akademisyenler, küresel yükseköğretime erişimde daha büyük engellerle karşılaşabilir. Bu tür kısıtlamalar, üniversitelerin kapsayıcı misyonunu zayıflatacak ve mevcut küresel eşitsizlikleri daha da derinleştirecektir. Artık bu zorlukların yalnızca geleneksel yöntemlerle ele alınması mümkün değildir. Yükseköğretimde değişen tablo, daha esnek, yenilikçi ve bütüncül yaklaşımları gerekli kılmaktadır.”

Özvar, Türkiye ile Malezya arasındaki köklü dostane ilişkilerin, yükseköğretim alanındaki iş birlikleriyle daha da güçlendiğini ve kurumsallaştığını söyledi.

İki Temel İlke: İş Birliği Ve Rekabet

YÖK Başkanı Özvar, Türkiye-Malezya Yükseköğretim Ortak Komitesi 2’nci Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada da yükseköğretimin ‘geleceği şekillendirmede merkezi bir rol oynadığı’ konusunda ortak bir anlayışa sahip olunduğunu bildirdi. “Bu alan yalnızca akademik değişimden ibaret değildir aynı zamanda yenilik, ekonomik kalkınma ve küresel etkileşime katkı sağlayan stratejik bir alandır” diyen Özvar, bu bağlamda üniversitelerin ve araştırma kurumlarının kilit aktörler olduğunu aktardı.

Yükseköğretim Kurulu olarak üniversiteleri Malezyalı paydaşlarıyla daha aktif iş birlikleri kurmaları yönünde teşvik etmeye devam ettiklerini kaydeden Özvar, ortak araştırma projeleri, akademik hareketlilik ve kurumsal ortaklıkların daha da güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Aynı zamanda akademik iş birliklerinin, iki ülkenin stratejik öncelikleriyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Özvar, “Gelişen teknolojiler, dijital dönüşüm ve küresel akademik ortamın değişen dinamikleri; bizlerin vizyoner ve esnek hareket etmesini zorunlu kılmaktadır. Yaklaşımımız iki temel ilke üzerine kuruludur: iş birliği ve rekabet. Bu iki unsur, yükseköğretim ve araştırmada mükemmeliyete ulaşmanın vazgeçilmez şartlarıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmelerin, Türkiye ve Malezya’nın yükseköğretim, araştırma ve inovasyon alanlarında iş birliğini derinleştirme konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Özvar, “Üniversitelerimiz arasındaki kurumsal ortaklıkları güçlendirme, akademik ve öğrenci hareketliliğini artırma, ortak araştırma girişimlerini destekleme ve küresel eğilimlerle uyumlu yeni iş birliği alanları geliştirme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha teyit ettik. Bu çabalar yalnızca akademik ilişkilerimizi güçlendirmekle kalmayacak, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki daha geniş stratejik ortaklığa da katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

Mutabakat Zaptı İmzalandı

Toplantının ardından iş birliği mutabakat zaptı imzalandı. Akademik Değişim; Burs ve Eğitim Programları; Ortak Programlar ve Diploma İş Birliği; Teknoloji Transferi ve Ar-Ge; Ortak Etkinlikler Ortak Araştırma Programları; Kalite Güvencesi ve Akreditasyon; Dil ve Kültür Programları; Kültürel Miras ve Dijitalleşme; Edu Turizm ve Tanıtım ile Uluslararası Programlar konularını içeren mutabakat metni Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar ile Malezya Yükseköğretim Bakanı Zambry ABD Kadir tarafından imzalandı.

Özvar’a ziyaretinde Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Naci Gündoğan, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, rektörler ve İbn Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Necmeddin Bilal Erdoğan da eşlik etti.

Etiketler: ABDEğitimGazzeİranİsrailTeknolojiTurizmTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İran bize ‘çöküş aşamasında’ olduklarını bildirdi

Sonraki Haber

Çökme sonrası onarılan yolda çukur oluştu

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Pezeşkiyan: ABD ayrıştırıcı politikaları ve müdahalesi ile bölgede anlaşmazlıklara yol açıyor
Dış Haberler

Pezeşkiyan: ABD ayrıştırıcı politikaları ve müdahalesi ile bölgede anlaşmazlıklara yol açıyor

20 Ekim 2026
Rusya'dan Ukrayna'nın enerji altyapısına ağır saldırı! 28 trafo merkezi hasar gördü
Dış Haberler

Rusya’dan Ukrayna’nın enerji altyapısına ağır saldırı! 28 trafo merkezi hasar gördü

19 Ekim 2026
İran'dan Avrupa ve ABD'ye sert suçlama! Arakçi: Yanlış hesaplarının bedelini ödüyorlar
Dış Haberler

İran’dan Avrupa ve ABD’ye sert suçlama! Arakçi: Yanlış hesaplarının bedelini ödüyorlar

19 Ekim 2026
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan ABD'ye sert suçlama! Lavrov ile görüşmesinde dikkat çeken mesaj
Dış Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan ABD’ye sert suçlama! Lavrov ile görüşmesinde dikkat çeken mesaj

19 Ekim 2026
Ukrayna: Putin savaş suçlusudur, Trump ve Şi ile aynı masada yeri yok
Dış Haberler

Ukrayna’dan Putin’le ilgili sert açıklama: “Putin savaş suçlusudur, Trump ve Şi ile aynı masada yeri yok”

19 Ekim 2026
Yemen’de füze saldırısı: 53 ölü
Dış Haberler

Yemen’de füze saldırısı: 53 ölü

19 Ekim 2026
Sonraki Haber
Çökme sonrası onarılan yolda çukur oluştu

Çökme sonrası onarılan yolda çukur oluştu

En Güncel Haberler

Bursaspor’un golcüsü Iheanacho’dan üst üste 11 maçta gol
Spor Haberleri

Bursaspor’un golcüsü Iheanacho’dan üst üste 11 maçta gol

20 Ekim 2026
Kız arkadaşı tarafından bıçaklanan erkek ağır yaralandı
Yerel Haberler

Kız arkadaşı tarafından bıçaklanan erkek ağır yaralandı

20 Ekim 2026
Pezeşkiyan: ABD ayrıştırıcı politikaları ve müdahalesi ile bölgede anlaşmazlıklara yol açıyor
Dış Haberler

Pezeşkiyan: ABD ayrıştırıcı politikaları ve müdahalesi ile bölgede anlaşmazlıklara yol açıyor

20 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Ankara’daki kaçakçılık operasyonunda 11 şüpheli yakalandı

20 Ekim 2026
Yaşam

Bodrum’da 36 kaçak göçmen kurtarıldı

20 Ekim 2026
Yaşam

Niğde’de berber çıraklarına şiddet iddiası! Demir sopayla dövülüp tuvalete kilitlendiler

19 Ekim 2026 - Güncellenme Tarihi 20 Ekim 2026
Yaşam

İstanbul’da 3 ilçede silahlı saldırı ve kundaklama operasyonu! 15 şüpheli adliyeye sevk edildi

19 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Andre Onana: Doğru istikamette ilerlediğimizi düşünüyorum

Andre Onana: Doğru istikamette ilerlediğimizi düşünüyorum

- Haberton
20 Ekim 2026

Trabzonspor’un kalecisi Andre Onana, “Aslında bizim için bugün önemli de bir adım oldu. Doğru istikamette, doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyorum” dedi....

Türkiye’de hayvan deneyleri tartışması: Etik sorunlar, yasal düzenlemeler ve alternatif yöntemler

Tesla’nın uçan otomobili Türkiye’ye gelecek mi? İstanbul trafiğinde kullanılabilecek mi, fiyatı ne kadar olacak?

İkinci el araç alacaklar dikkat! Ekspertiz raporunda yazmayan kusur sonradan çıkarsa ne olur?

Evdeki bu belirtileri görmezden gelmeyin! Camlardaki buğulanma ve duvarlardaki küf neyin habercisi?

Güncel Haber

Bursaspor’un golcüsü Iheanacho’dan üst üste 11 maçta gol

Bursaspor’un golcüsü Iheanacho’dan üst üste 11 maçta gol

20 Ekim 2026
Ankara'daki kaçakçılık operasyonunda 11 şüpheli yakalandı

Ankara’daki kaçakçılık operasyonunda 11 şüpheli yakalandı

20 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton