4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Hayatta iki düşman: ‘Siz olamamış’ ve ‘sizinle olamamış’ olanlar

Hayatta iki düşman: ‘Siz olamamış’ ve ‘sizinle olamamış’ olanlar

Pınar Bilecen - Pınar Bilecen
27 Mart 2026
- Yazarlar
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Hayatta iki düşman: 'Siz olamamış' ve 'sizinle olamamış' olanlar
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İnsan ilişkileri çoğu zaman açık çatışmalardan çok, görünmeyen duygusal dinamikler üzerinden şekillenir. Danışanlarımla yaptığım görüşmelerde sıkça karşıma çıkan bir tema var: Hayatta iki tür “zorlayıcı figür.” Biri sizin olamadığınız kişi, diğeri ise sizinle olamamış kişi.

Bu iki figür, çoğu zaman dış dünyada bir “düşman” gibi algılansa da aslında iç dünyamızın aynasıdır. Terapötik açıdan bakıldığında bu iki figür, kişinin kendi benlik algısı, değersizlik korkusu ve bağlanma yaralarıyla doğrudan ilişkilidir.

İlk figürle başlayalım: “Siz olamamış kişi.” Bu kişi genellikle sizin sahip olduğunuz bir özelliği, başarıyı ya da yaşam tarzını elde edememiş biridir. Bu durum, onda kıskançlık, yetersizlik ve değersizlik duygularını tetikler. Ancak bu duygular çoğu zaman açıkça ifade edilmez; bunun yerine eleştiri, küçümseme ya da pasif-agresif davranışlar olarak ortaya çıkar. Terapide bu tür kişilerden bahseden danışanlarım, çoğu zaman “Neden beni sürekli eleştiriyor?” ya da “Ne yapsam yetmiyor” gibi cümleler kurar.

Burada önemli olan, bu davranışların sizin değerinizi belirlemediğini fark etmektir. Çünkü bu kişi aslında sizinle değil, kendi içsel eksiklik duygusuyla mücadele ediyordur. Psikolojide buna “yansıtma” denir. Kendi içinde kabul edemediği yetersizlik hissini size yansıtarak rahatlamaya çalışır. Yani sorun siz değil, onun kendisiyle kurduğu ilişkidir.

İkinci figür ise daha derin ve çoğu zaman daha yaralayıcıdır: “Sizinle olamamış kişi.” Bu kişi bir zamanlar sizinle bir bağ kurmak istemiş, ancak çeşitli sebeplerle bunu sürdürememiştir. Bu bir aşk ilişkisi, bir dostluk ya da hatta aile içi bir bağ olabilir. Bu kişilerde sıklıkla “kaçırılmış fırsat” duygusu vardır. Bu duygu zamanla pişmanlığa, ardından da öfkeye dönüşebilir.

Bu öfke çoğu zaman doğrudan ifade edilmez. Bunun yerine değersizleştirme, sizi küçümseme ya da sizi “yanlış seçim” olarak görme gibi savunma mekanizmaları devreye girer. Çünkü sizi hala değerli görmek, onların kaybını daha da acı verici hale getirir. Terapide bu durum, “bilişsel çarpıtma” olarak karşımıza çıkar: Kişi, yaşadığı kaybı tolere edebilmek için gerçeği yeniden yorumlar.

Bu iki figürün ortak noktası şudur: Her ikisi de sizin kim olduğunuzdan çok, sizin onlarda uyandırdığınız duygularla ilgilidir. Biri sizin sahip olduklarınıza bakarak kendi eksikliğini hisseder, diğeri ise sizinle kuramadığı bağı düşünerek kaybını hatırlar. Her iki durumda da siz, onların içsel dünyasında bir “tetikleyici” rolündesiniz.

Peki bu durumda ne yapmalı?

Öncelikle şunu kabul etmek gerekir: Herkesin sizi sevmesi, anlaması ya da desteklemesi mümkün değildir. Bu, sizin eksikliğiniz değil; insan doğasının bir gerçeğidir. Terapide en çok çalıştığımız konulardan biri de “herkes tarafından onaylanma ihtiyacı”dır. Bu ihtiyaç, kişiyi sürekli dış referanslarla kendini değerlendirmeye iter ve duygusal olarak kırılgan hale getirir.

İkinci olarak, sınır koymayı öğrenmek önemlidir. Sizi sürekli eleştiren, küçümseyen ya da değersiz hissettiren kişilerle olan ilişkinizi yeniden gözden geçirmek gerekir. Bu her zaman fiziksel bir uzaklaşma anlamına gelmez; bazen duygusal mesafe koymak da yeterlidir. “Onun söyledikleri benim gerçeğim değil” diyebilmek, psikolojik sağlamlığın önemli bir göstergesidir.

Üçüncü olarak ise empati geliştirmek, ama kendinizi feda etmeden. Evet, karşınızdaki kişi belki kendi yaralarıyla hareket ediyor. Ancak bu, sizin o davranışlara maruz kalmanız gerektiği anlamına gelmez. Terapötik denge burada devreye girer: Anlamak ama katlanmamak.

Son olarak, bu iki figürü bir tehdit olarak değil, bir farkındalık alanı olarak görmek mümkündür. Çünkü onlar, sizin hangi yönlerinizin dikkat çektiğini, hangi bağların güçlü olduğunu ve hangi alanlarda sınırlarınızı korumanız gerektiğini gösterir. Bir anlamda, sizi size anlatırlar.

Hayatta karşımıza çıkan her insan bir iz bırakır. Kimisi destek olur, kimisi zorlar. Ancak en büyük güç, bu karşılaşmaları nasıl anlamlandırdığımızda yatar. “Siz olamamış” ya da “sizinle olamamış” olanlar, sizin hikâyenizin sadece bir parçasıdır—tamamı değil.

Ve belki de en iyileştirici farkındalık şudur:

Sizin kim olduğunuzu, başkalarının sizinle ne yapamadığı belirlemez.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Milli kayakçı Berkin Üsta ve ailesinin hayatını kaybettiği otel yangınının üzerinden 1 yıl geçti

Sonraki Haber

CHP Lideri Özgür Özel 150 ülkeden 250 gence seslendi

Pınar Bilecen

Pınar Bilecen

Pınar Bilecen Çocuk Gelişim Uzmanı, Aile Danışmanı Klinik Psikoloji/Psikoloji Kitaplar Dijital Çağda Anne Baba Olmak, Annelik Meşakkatli Şey, Dedemin Dev Elleri Kitapları Yazarı

İlgili Haberler

Yazarlar

Serpil Koçar ile şiirden hayata: Sözün, sesin ve vefanın izinde

3 Ekim 2026
Budizm -Budan'nın- öğretisi
Yazarlar

Budizm -Budan’nın- öğretisi

2 Ekim 2026
Şiddetin gürültüsünde Gandhi’nin sessiz gücü
Yazarlar

Şiddetin gürültüsünde Gandhi’nin sessiz gücü

2 Ekim 2026
Tarihin direksiyonuna geçenler: Medici’den Meiji’ye dünyayı yeniden kurmaya çalışan insanlar
Yazarlar

Tarihin direksiyonuna geçenler: Medici’den Meiji’ye dünyayı yeniden kurmaya çalışan insanlar

1 Ekim 2026
Çocuk evde neyi öğreniyor?
Yazarlar

Çocuk evde neyi öğreniyor?

1 Ekim 2026
​Onkoloji Acili'nde biyolojik alarm ve Şahin’in tarihi firarı!
Yazarlar

​Onkoloji Acili’nde biyolojik alarm ve Şahin’in tarihi firarı!

29 Eylül 2026
Sonraki Haber
CHP Lideri Özgür Özel 150 ülkeden 250 gence seslendi

CHP Lideri Özgür Özel 150 ülkeden 250 gence seslendi

En Güncel Haberler

Fethiyespor - Karacabey Belediyespor: 0-1
Spor Haberleri

Fethiyespor – Karacabey Belediyespor: 0-1

4 Ekim 2026
Akaryakıt istasyonunda tankerde çıkan yangın, yanındakine de sıçradı
Yerel Haberler

Akaryakıt istasyonunda tankerde çıkan yangın, yanındakine de sıçradı

4 Ekim 2026
Kağıthane’de seyir halindeki cip alev alev yandı
Yerel Haberler

Kağıthane’de seyir halindeki cip alev alev yandı

4 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

İstanbul Boğazı’ndaki köprüler turkuaz renge büründü

4 Ekim 2026
Yaşam

Kazada yaralanan motosiklet sürücüsü, 6 günlük yaşam mücadelesini kaybetti

4 Ekim 2026
Yaşam

Göl kenarında erkek cesedi bulundu

3 Ekim 2026
Yaşam

Motosikletin tekerini tamir etmeye çalışırken parmağı koptu

3 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

33'üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

33’üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu

- Haberton
4 Ekim 2026

Adana’da bu yıl 33’üncüsü düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Sunuculuğunu Volkan Severcan ve Jülide Ateş’in...

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Türkiye’de akıl oyunları eğitimi: Satranç ve mangala çocukların bilişsel gelişimini nasıl destekliyor?

Türk kuru meyvesi dünyanın sofrasında: Kayısı, incir ve üzümde Türkiye’nin küresel liderliği

Türkiye’de kanser taraması: Erken tanı neden hayat kurtarıyor, kimler hangi testleri yaptırmalı?

Güncel Haber

İstanbul Boğazı’ndaki köprüler turkuaz renge büründü

İstanbul Boğazı’ndaki köprüler turkuaz renge büründü

4 Ekim 2026
Fethiyespor - Karacabey Belediyespor: 0-1

Fethiyespor – Karacabey Belediyespor: 0-1

4 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton