8 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Türkiye’de kadın üniversiteleri kurulmalıdır

Türkiye’de kadın üniversiteleri kurulmalıdır

Haberton - Haberton
6 Aralık 2025
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Türkiye'de kadın üniversiteleri kurulmalıdır
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

‘Birliğe İz Bırakan Kadınlar’ programında konuşan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Türkiye’de kadın üniversiteleri kurulmalıdır” dedi.

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü kapsamında düzenlenen ‘Birliğe İz Bırakan Kadınlar’ programı, İstanbul’da BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

‘TÜRKİYE’DE KADIN ÜNİVERSİTELERİ KURULMALIDIR’

Programda konuşan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “Kadınlarımız, rahatlıkla okuyabileceği okulların geçmiş dönemde olmaması, üniversitelerin olmaması ve çalışma hayatlarıyla ilgili düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle toplumsal hayattan eğitimden uzak kaldılar. Ama bugün bu konuda çok büyük mesafeler alındı. Ben buradan iki hususu açık yüreklilikle ifade etmek istiyorum. Birincisi bugün Japonya’da bile olan ve sadece kadınların ya da kızlarımızın gidebildiği üniversitelerin kurulması mutlaka gereklidir. Türkiye’de kadın üniversiteleri kurulmalıdır. İkincisi yine sadece kadınlarımıza hizmet verecek hastanelerde bir an önce hayata geçirilmelidir. Yıllarca laiklik adı altında bunlara karşı çıktılar. Tıpkı başörtüsüne karşı çıktıkları gibi. Tıpkı imam hatiplere karşı çıktıkları gibi. Tıpkı kadınların okumasına bu vesilelerle ya da bu sebeplerle karşı çıktıkları gibi. Kadınlarımızı, kızlarımızı eğitim hayatından ve iş hayatından uzaklaştırdıkları gibi. Şimdi burada üstlerine hiçbir şey alınmazlar. Ama biz bu gerçekleri yaşadık. 28 Şubat’ta yaşadık. 12 Eylül darbesi dönemlerinde yaşadıkö diye konuştu.

‘KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ KINIYORUZ’

Destici, “Öncelikle kadına yönelik şiddeti, şahsım ve Büyük Birlik Partisi camiası adına peşinen reddettiğimizi ve kınadığımızı ifade etmek istiyorum. Bu sadece bizim ülkemizin bir problemi değil, bu bütün dünyanın bir problemi ve maalesef bu meseleyi çözme noktasında alınan tedbirlerin yetersiz kaldığını görmekteyiz. Eğer yetersiz kalıyorsa yapılacak iş cezaların arttırılmasıdır, yasaların yeniden gözden geçirilmesidir. Tabi bunun öncesinde eğitim ve önleyici tedbirler mutlaka devreye sokulmalıdır. Gerekiyorsa hane hane görüşülerek oluşturulacak psikolog, sosyolog, toplum bilimci ekiplerle bu süreç denetlenmelidir. Çünkü biliyoruz ki daha yüzlerce belki on binlerce kadın şiddet gördüğü halde sesini çıkaramamakta ya da duyuramamakta ya da kendisine haya meselesi yaparak şikayette bulunamamaktadırö diye konuştu.

‘İKİ MİLYONDAN FAZLA İMZAYI MECLİS DİLEKÇE KOMİSYONU’NA SUNDUK’

Destici, “Özellikle küçük yaşta çocuklarımıza yapılan taciz, tecavüz ve bunun sonunda gelen ölümlerdir. Şimdi isim vermek istemiyorum ama hala son yıllarda da son aylarda da bu devam etmektedir. Büyük Birlik Partisi olarak defalarca haykırdık. İki milyondan fazla imzayı Meclis Dilekçe Komisyonu’na sunduk. 30 ilde referandum yaptık. Bunun sonuçlarını kamuoyuyla ve meclisle paylaştık. Nihayetinde şunu söyledim. Çocuklarımızı, genç kızlarımızı tecavüz edip öldüren bu sapıklar için mutlaka idam cezası geri getirilsin dedimö ifadelerini kullandı.

‘KIZ ÇOCUKLARIMIZIN YÜKSEK ÖĞRENİM GÖRMESİNE ENGEL OLAN ANLAYIŞA AZ DA OLSA HALA RASTLAMAKTAYIZ’

Destici, “Bugün konuşmamız gereken bir başka hususta ayrımcılıktır. En önemli problemlerimizden birinin maalesef kadınlarımıza yönelen ayrımcılık olduğu da bir gerçektir. Bu zamanla azalmıştır. Ama hala bu konuda eksikliklerimiz vardır. Çocuklarımıza eğitim imkanı sağlarken kız çocuklarımızın yüksek öğrenim görmesine engel olan anlayışa maalesef az da olsa hala rastlamaktayız. Yine aynı şekilde kız çocuklarımızın meslek edinmeleri, iş hayatına atılmaları noktasında da az da olsa bu tür örneklerle karşı karşıya kalmaktayız. Kadınlarımızın hayır diyebilecek donanıma ve ekonomik güce sahip olmaların en önemli hedeflerimiz arasında olmalıdır. Kadınlarımızın istihdam içindeki oranını, sigortalı sayısını, üretime dolayısıyla ekonomiye katkılarını da yeniden gözden geçirmek zorundayız.

Bu yönde atılacak adımlar atıl durumdaki iş gücünün hareketi geçirip ülke ekonomisinde büyümeyi sağlarken kadınlarımızın refah yüzeyini aileleriyle elde edecek, hayat standartlarını da yükseltecek, aynı zamanda daha güvenli bir hayatın da kapısını aralayacak. Bunun ilk aşamasının ciddi bir eğitim planlaması olduğunu, istisnasız her kadınımızın bu eğitimi alması gerektiğini altını da bir kere daha çiziyorumö dedi.

‘KADINLARIMIZA ÇALIŞMA HAYATINDA DA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILMALI’

Destici, “Kadınlarımıza çalışma hayatında da pozitif ayrımcılık yapılmalı. Kadınlarımızın ailesine zaman ayıracak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Çünkü kadın aynı zamanda bir eş ve bir annedir. Çocuğunun ilk öğretmenidir. Onun için erkekler 8 saat çalışıyorsa farz-ı muhal kadınlarımız 6 saat çalışmalıdır. Sabah bir saat geç gitmeli ve bir saatte erken çıkmalıdır. Aynı şekilde kadınlarımız hafta sonu asla çalıştırılmamalıdır. Yarın gün olan izin ve tatiller kadınlarımız için bir gün tam olmalıdır. Mesela arefe günü, bayramlardan önce yarım gün tatil var. İşte burada kadınlarımız için bu tam gün olmalıdır. Çünkü aynı zamanda bayrama hazırlanmak gibi de bir telaşı vardırö diye konuştu.

‘ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI TEŞVİK ETMELİYİZ’

Destici, “Evliliği teşvik etmeliyiz. Çocuk sahibi olmayı teşvik etmeliyiz. Ama tabi ki bunun içinde daha güvenli, hayat pahalılığının olmadığı, herkesin çocuğunun rahatlıkla okutabildiği, her ailenin çocuğunu evlendirebildiği bir ortamında hazırlanması gerekiyor. Evlenen gençlerimizin iş hayatına atılacak fırsatları bulması gerekiyor. Üniversite mezunlarımızın mutlaka iş sahibi olacağı yeni istihdam alanlarının açılması gerekiyor. Onun için de kadınlarımız önemli ve kıymetli bir noktada durmaktadır. Kadınlarımızın huzuru, mutluluğu ve güvenli bir hayat içinde yaşıyor olmaları, işte bu tehlikeyi de ortadan kaldıracaktır. Yani Türkiye’yi ve Türk milletini yaşatacak olan da Türk kadınıdır.

Özellikle çalışan kadınlarımızın çocuk sahibi olma konusunda tereddüt yaşadıklarını görüyoruz. Peki bunun sebebi nedir? Bu hangi sebeplerden kaynaklanmalıdır? Buna baktığımızda karşımıza birinci olarak doğum izninin azlığı ve çalıştığı iş yerinde çocuğunu bırakabileceği bir kreşin olmamasıdır. Dolayısıyla da biz isteyen hanım kardeşlerimizin doğumdan sonra iki yıl izin yapabilmelerinin sağlanmasını ve mutlaka kadınlarımızın çalıştığı her kurumda, her kadınımızın evladını bırakabileceği kapasitede kreşlerin yapılmalıö dedi.

Etiketler: Kadın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Adıyaman’da silahlı kavga: 2’si ağır 5 yaralı

Sonraki Haber

Mevlana kenti, ‘Huzur Vakti’ temasıyla, 500 bin ziyaretçiyi ağırlayacak

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

AK Parti'li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır
Politika

AK Parti’li Çelik: Hiçbir karanlık nokta kalmayacaktır

7 Ekim 2026
CHP’li Kılıç: İzmir kurultay hesaplarına meze edilmiştir
Politika

CHP’li Kılıç: İzmir kurultay hesaplarına meze edilmiştir

7 Ekim 2026
Yeni Partili Başarır: O yüzle İzmir sokaklarında gezemez
Politika

Yeni Partili Başarır: O yüzle İzmir sokaklarında gezemez

7 Ekim 2026
Mahmut Arıkan’dan fon soruşturması çıkışı: “Fon vurgunu örgütlü, organize bir yapının eseridir”
Politika

Mahmut Arıkan’dan fon soruşturması çıkışı: “Fon vurgunu örgütlü, organize bir yapının eseridir”

7 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu: Türk sahipli deniz ticaret filosu 54,3 milyon detveyt tona ulaştı
Politika

Türk deniz ticaret filosu rekor kırdı: 2 bin 262 gemiye ulaştı

7 Ekim 2026
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Recai Kutan'ı andı
Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Recai Kutan’ı andı

7 Ekim 2026
Sonraki Haber
Mevlana kenti, ‘Huzur Vakti’ temasıyla, 500 bin ziyaretçiyi ağırlayacak

Mevlana kenti, ‘Huzur Vakti’ temasıyla, 500 bin ziyaretçiyi ağırlayacak

En Güncel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı
Yerel Haberler

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın
Yerel Haberler

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti
Yerel Haberler

Aydın’da kazada yaralanan 2 kişi, 3 gün sonra hastanede hayatını kaybetti

8 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Malatya’da otizmli bireyler için özel eğitim sınıfı açıldı

7 Ekim 2026
Yaşam

Gazze için Antalya’da sessiz yürüyüş; binlerce öğrenci tek yürek oldu

7 Ekim 2026
Yaşam

Kahramanmaraş’tan başlayan kutsal yolculuk: Yürüyerek ve otostop çekerek umreye gidiyor

7 Ekim 2026
Yaşam

Türk devletleriyle ortak uzay modülü hedefi

7 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

SPK'dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

SPK’dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

- Haberton
8 Ekim 2026

Sermaye piyasası işlemlerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Odine şirketi hisselerinde yapılan inceleme sonucunda, 21 kişi hakkında...

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Yapay zekâ etiği ve AI regülasyonu: Türkiye’de yapay zekâ için hukuki sorumluluk dönemi başlıyor mu?

Ahilikten e-ticarete: 800 yıllık esnaf kültürü dönüşüyor

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Güncel Haber

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

Kağıthane’de otomobil ile taksi çarpıştı: 1 ölü, 2 yaralı

8 Ekim 2026
Bandırma'da yağ fabrikasında yangın

Bandırma’da yağ fabrikasında yangın

8 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton