24 Ekim 2026, Cumartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - 6.2’lik deprem prova gibi değerlendirilmelidir

6.2’lik deprem prova gibi değerlendirilmelidir

Haberton - Haberton
25 Nisan 2025 - Güncellenme Tarihi 20 Mayıs 2025
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
6.2'lik deprem prova gibi değerlendirilmelidir
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Erdal Coşkun, “6.2’lik deprem, büyük İstanbul depremi öncesi prova gibi değerlendirilmeli” dedi.

İstanbul’un yaklaşık olarak 40 kilometre güneybatısında, Marmara denizi açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin Modified Mercalli Şiddet (MM) ölçeğine göre maksimum 8 şiddetinde hissedildiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Erdal Coşkun, depremden çıkarılması gereken derslerin çok yönlü olduğunu belirtti.

Bu değerin hasar yapma sınırı olan 6.5’a yakın olduğunu, dolayısıyla depremde, çöken bina olmayıp az hasarlı binalar rapor edildiğini ifade eden Coşkun, “İstanbul özelinde, inşaat mühendisliği bakış açısıyla çıkarılması gereken dersler çok yönlüdür. Yapı tasarımı, uygulama kalitesi, denetim, yapı-zemin etkileşimi ve afet öncesi ve sonrası hazırlıkları konularında ciddi bir farkındalık artışı ve reform ihtiyacı olduğu açıktır, asla rehavete kapılmamalıyız” dedi.

‘BU DEPREM BİR UYARI, YENİDEN DÜŞÜNME ZAMANI’

İstanbul gibi yapı stoğu büyük oranda eski ve heterojen olan bir mega kentte, can kaybı ve yaralanma olmadan atlatılan 6.2 büyüklüğündeki depremin uyarılarını almak gerektiğini belirten Coşkun şunları söyledi: “Bu tür bir olay, hem kamuoyun hem de teknik topluluğa yapı güvenliği algısını yeniden şekillendirme fırsatı sunmaktadır” diye konuştu.

“Vatandaşlar binalarının deprem performansı hakkında bilgi sahibi olmalı” diyen Coşkun, belediyeler ve ilgili meslek odalarının öncülüğünde, basit tarama yöntemleriyle halkı bilgilendiren programların geliştirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Coşkun, “Her binanın bir ‘sağlık karnesi’ olmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘MÜTEAHHİTLİK İÇİN TEKNİK YETERLİLİK VE DENETİM ŞART’

Niteliksiz müteahhitliğin, yapı güvenliği için en büyük tehdit olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Erdal Coşkun, “Müteahhitlik, hâlâ kolay erişilebilen bir alan. Bu deprem, toplumda ‘kimin yaptığı’ ile ‘nasıl yapıldığı’ arasındaki farkı sorgulatmalıdır. Müteahhitlik için teknik yeterlilik zorunluluğu getirilmesi ve meslek içi denetimin artırılması kaçınılmazdır. İstanbul depreminden, risk odaklı önceliklendirme konusunda da dersler çıkarılması gerekir. Kentsel dönüşüm projelerinde sadece imar kazanımı değil, performansa dayalı değerlendirme, karbon ayak izi, yaşam döngüsü maliyeti gibi sürdürülebilirlik ilkeleri dikkate alınmalıdır” dedi.

BİNA GÜVENLİĞİNDEN ŞÜPHE EDENLERE TAVSİYELER

Coşkun, “İstanbul depremi sonrasında binalarının güvenliği ile ilgili soru işaretlerinin yanıtlanması bireysel güvenlik kadar toplumsal afet bilinci açısından da hayati önem taşır. Bina sakinlerinin, şüphe ve kaygıları varsa öncelikle gözleme dayalı ön değerlendirme yapmalarını tavsiye ediyoruz. Deprem sonrası gözlemlenebilecek önemli sorunlar şunlardır: Taşıyıcı sistem elemanları olan kolon veya kirişlerde derin çatlaklar, donatıların açığa çıkmış olması, bölme duvarlarında sıva çatlaklarından farklı olarak X şeklinde (kesme etkili) çatlaklar, kapı ve pencerelerin kapanmasında zorlanma. binada eğilmeler, oturmalar varsa mutlaka bir uzmandan ayrıntılı teknik değerlendirme talep edilmelidir” diye konuştu.

Yapı sağlığı için teknik inceleme talebinin ikinci aşama olduğunu kaydeden Coşkun, vatandaşların değerlendirme aşaması için izlemesi gereken yolları şöyle özetledi:

“İlçe belediyelerinin yapı kontrol birimlerine başvurarak, binanın deprem güvenliği açısından incelenmesini talep edebilirler. İnceleme için lisanslı bir mühendislik bürosuna ya da yapı denetim firmasına başvuru yapılması önemlidir. Başvurularında ‘Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği-2018 (TBDY-2018)’ koşullarına uygun olarak performans analizi talep edilmedir.”

PERFOMANS ANALİZİ YAPTIRIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Performans analizinin; mevcut durumun planlara aktarılması olarak tanımlanan Rölöve, beton dayanımı ve donatı testleri (karot, donatı tespiti), korozyon, zemin incelemesi, yapı bilgi modeli oluşturularak mevcut binaların performans değerlendirmesi aşamalarından oluştuğunu kaydeden Coşkun, “Performans analizi sonucunda bina riskli ya da risksizdir. Riskli binalar yıkılarak TBDY-2018 esaslarına uygun olarak yeniden yapılır veya güçlendirilir.

Yapılacak işlemlerde performans analizi sonuçları belirleyicidir. Eğer binanız riskli çıkarsa: 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında bina ‘riskli yapı’ ilan edilerek kentsel dönüşüm süreci başlatılabilir. Bu süreçte devlet tarafından kira yardımı, faiz desteği ve teknik danışmanlık sağlanabilir. Bu süreçte, komşuluk bilinciyle ortak hareket etmek önemlidir. Kat maliklerinin kararlılığı süreci hızlandıracak ve güçlendirecektir” ifadelerini kullandı. Metni Kopyala

Etiketler: Depremİstanbul
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Ağrı’da dere taştı; evler su altında kaldı

Sonraki Haber

CHP’den AYM’ye yürürlüğü durdurma ve iptal başvuruları

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Öne Çıkan

Şarkıcı Nev hayatını kaybetti

24 Ekim 2026
Öne Çıkan

Maltepe’de yangında ölen Halil İbrahim’in akrabası: Anne, baba bir evladını kurtarıyor, diğerini kurtaramıyor

24 Ekim 2026
Fransa'da gösterilerde 135 gözaltı: 70 bin kolluk kuvveti sahada
Öne Çıkan

Fransa’da gösterilerde 135 gözaltı: 70 bin kolluk kuvveti sahada

24 Ekim 2026
Sermaye piyasası soruşturması: Taha Çakmak tutuklandı
Öne Çıkan

Sermaye piyasası soruşturması: Taha Çakmak tutuklandı

24 Ekim 2026
Maden ocağındaki grizu patlamasında ölen 2 işçi toprağa verildi
Öne Çıkan

Maden ocağındaki grizu patlamasında ölen 3 işçi toprağa verildi

24 Ekim 2026
'Ailekart' aracılığıyla 56 milyar lirayı aşkın kaynak aktarıldı
Öne Çıkan

‘Ailekart’ aracılığıyla 56 milyar lirayı aşkın kaynak aktarıldı

24 Ekim 2026
Sonraki Haber
CHP'den AYM'ye yürürlüğü durdurma ve iptal başvuruları

CHP'den AYM'ye yürürlüğü durdurma ve iptal başvuruları

En Güncel Haberler

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası
Yerel Haberler

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası

24 Ekim 2026
17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış
Yerel Haberler

17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış

24 Ekim 2026
Ceviz toplamak için çıktığı ağaçtan düşüp öldü
Yerel Haberler

Ceviz toplamak için çıktığı ağaçtan düşüp öldü

24 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bir araya gelip Sevda Dinler’in öldürülmesine tepki gösterdiler

24 Ekim 2026
Yaşam

Artvin sınırında Sahara Geçidi’ne tünel yapılmasını istediler

24 Ekim 2026
Yaşam

6’ncı Doku Kumaş Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

24 Ekim 2026
Yaşam

Çocuğun yetişkin havuzunda boğulma tehlikesi geçirdiği olaya ilişkin bilirkişi raporu: Tedbirsizlik

24 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Otomobille hastaneye götürülürken yolda öldü

Otomobille hastaneye götürülürken yolda öldü

- Haberton
24 Ekim 2026

Kayseri'nin Hacılar ilçesinde rahatsızlan Miyase Baktır (91) otomobille hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetti. Olayın şüpheli bulunması üzerine polis ekipleri araçta...

Altın değerindeki baharat safranın bilinmeyen faydaları! Bilim insanları araştırıyor: Herkes için güvenli mi?

Dünya Çocuk Felci Günü: Bir zamanlar binlerce çocuğu felç ediyordu! 2026’da tehlike hâlâ devam ediyor

Türkiye’de sigara kullanımında alarm! Yeni yasaklar gündemde, bilim dünyasından peş peşe uyarılar

Zihnimiz bizi nasıl yanıltıyor? Günlük hayatta fark etmeden yaptığımız 12 düşünme hatası

Güncel Haber

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası

Necati Arabacı’ya 15,5 yıl hapis cezası

24 Ekim 2026
17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış

17 yıldır kayıp olan kadına ait, altında insan kemikleri bulunan ev kundaklanmış

24 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton