15 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Dünyaya göre bizim finansal okur yazarlığımız düşük

Dünyaya göre bizim finansal okur yazarlığımız düşük

Haberton - Haberton
5 Aralık 2024
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Dünyaya göre bizim finansal okur yazarlığımız düşük
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

‘Finansal Okuryazarlık’ konulu sunum gerçekleştiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Dünyaya göre bizim finansal okur yazarlığımız maalesef düşük” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Halkbank Gençİz Gençlik Zirvesi’nde ‘Finansal Okuryazarlık’ konusunu ele aldı. Burada konuşan Şimşek, “Türkiye’de yüzde 24, dünyada da yüzde 33, dünyaya göre bizim finansal okur yazarlığımız maalesef düşük. Finansal okuryazarlık bizim için olmazsa olmaz. Herkes için, her seviyede finansal okuryazarlık çok değerlidir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘Kariyer ve Kişisel Gelişim’ , ‘Teknoloji ve Girişimcilik’ , ‘Sürdürülebilirlik’ ve ‘Finansal Okuryazarlık’ konu başlıkları altında uzmanlar ile gençlerin bir araya geldiği Halkbank Gençİz Zirvesi’nde, ‘Finansal Okuryazarlık’ konulu sunum gerçekleştirdi. Küçük yatırımların önemine vurgu yapan Bakan Şimşek, “Bireysel yatırımcılara ne tür enstrümanlara ilgi gösteriyorlar diye baktığımız zaman, aynı kişinin birden fazla hesabı da olabilir ama 22,1 milyon kripto hesabı var. Demek ki en çok ilgi, en riskli alana. Arkadaşlara bir sigara paketinin Türkiye’de ortalama fiyatı nedir diye sordum, 75,24 liraymış. Günlük bir paket sigara içiyorsanız, yıllık size maliyeti 27 bin 375 lira. Bunu içmeyip sadece 1 yıl içmeyip 5 yıllığına bugünkü getiriler üzerine Halkbank’a koyarsanız, 147 bin lira getirirsiniz. Bu sadece 1 yıl. Küçük birikimlerin etkisi çok büyük olabilir” dedi.

‘DÜNYAYA GÖRE BİZİM FİNANSAL OKUR YAZARLIĞIMIZ MAALESEF DÜŞÜK’

Dünya ülkelerinde insanlara finansal okuryazarlıkla ilgili çok basit 4 soru sorulduğunu belirten Bakan Şimşek, “Bu dört sorunun içinde doğru cevap verenlerin oranı Türkiye’de yüzde 24, dünyada da yüzde 33, dünyaya göre bizim finansal okur yazarlığımız maalesef düşük. Finansal okuryazarlık bizim için olmazsa olmaz. Herkes için, her seviyede finansal okuryazarlık çok değerlidir. Türkiye’de toplamda 89 milyon civarında bir nüfus yaşıyor. Bizim milli gelirimiz bu sene muhtemelen 1.3 trilyon doların üzerinde olacak ve kişi başına milli gelir de yaklaşık 15 bin dolar olacak. Nasıl bu, fena değil aslında birçok ülkeyle karşılaştırdığınız zaman nüfus büyüklüğü, ekonomideki büyüklük anlamında dünyanın önde gelen ekonomilerinden bir tanesi. Çevremizle de karşılaştırdığımızda Orta Asya’nın tamamının ekonomilerinin büyüklüğü 571 milyar dolar, Orta Doğu’nun tamamı, burada zengin petrol ve doğal gaz ülkeleri de var, hepsi yaklaşık 1.8 trilyon. Kuzey Afrika’nın tamamı yaklaşık 870 milyar, Balkanların tamamı 649 milyar. Dolayısıyla Türkiye ekonomisi 1.3 trilyon dolarla hem kendi bölgesinde, hem de dünyada önemli ekonomilerden bir tanesi. Ama bizim daha çok gideceğimiz yol var. Potansiyelimiz de yüksek ve bunu gerçekleştirmek için de bir program uyguluyoruz.

Bu programın çok basit tek amacı var; daha yüksek büyüme ama sürdürülebilir, yüksek büyüme ve bu büyümeden elde edilen gelirin daha adil dağılımı. Bunun için de bir program uyguluyoruz, bu programın alt bileşenleri; fiyat istikrarı dediğiniz şey enflasyonu düşürmek demek, mali disiplin demek, bütçe dengesini iyileştirmek demek, sürdürülebilir cari açık demek, dış dünyayla olan açığımızın makul düzeyde tutulması demek, yapısal dönüşüm demek. Aslında reformlarla verimliliği artırmak, inovasyonu artırmak, rekabet gücümüzü artırmak demek. Özetle bizim programımızın özü bu. Bu program sayesinde daha yüksek, daha hızlı büyüyebilir miyiz? Sağlıklı olarak, problem yaratmadan ondan sonra da bu büyümeden elde ettiğimiz geliri daha adil dağıtabilir miyiz? Bizim bütün derdimiz bu” ifadelerini kullandı.

‘2024’TE KREDİ NOTU 2 KEZ ÜST ÜSTE ARTAN TEK ÜLKEYİZ’

Şimşek, rezervlerin arttığını belirterek, “Türkiye’nin önemli sorunlarından bir tanesi cari açık. Mesela geçen senenin ortasında açığımız 56 milyar dolar civarıydı, şimdi inmiş 10 milyar dolara. Dolayısıyla biz cari açığı daralttık, iyi yoldayız. Bizim rezervlerimiz yetersizdi, rezervlerimizi arttırdık. Şirketlerimiz, bankalarımız uluslararası piyasalarda daha güçlü bir şekilde ve daha az maliyetle finansmana erişiyor. Mesela bizim ülkemizin risk birimi düştü, diyebilirler ki başka ülkelerin de risk birimi düşmüş olabilir, doğru. Bakın gelişmekte olan ülkelerin risk birimi 45 puan düşmüş bizimki 448 puan düşmüş. Dolayısıyla demek ki programımız işe yarıyor. Kredi notumuz arttı, hatta arkadaşlar incelediler 3 büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu 2 kez üst üste bir yılda artan, 2024 için söylüyorum, dünyadaki tek ülkeyiz. 2022’de Türkiye’de enflasyon yıl sonunda yüzde 64 civarıydı. Geçen sene 65 civarıydı. Bu seneyi Merkez Bankamızın tahminine göre yüzde 44 civarı bir rakamla kapatacağız. Dolayısıyla enflasyonda gerçekten düşüş var. 2025 ve 2026’da tabii ki Merkez Bankamızın hedefleri arasında” diye konuştu.

‘BİZE BENZER ÜLKELERE GÖRE TÜRKİYE’NİN BORÇLULUĞU DAHA DÜŞÜK’

Kadınların milli gelirde büyük potansiyel yaratacağına dikkat çeken Bakan Şimşek, “Bütçemizde açığımız deprem nedeniyle geçen sene oldukça yüksek yüzde 5 civarı. Tarihi ortalamamız yüzde 2.4, şimdi biz tekrar yüzde 3 ve altına bütçe açığını düşürüyoruz. Dünyanın borcu milli gelire oran olarak 2000 yılında yüzde 230’du, şimdi yüzde 328’e çıkmış durumda. Yani dünya milli geliri 100 dolarsa borç 328 dolar. Şimdi reel rakamlara bakalım. Türkiye’nin bütün borcu, kamu, finansal kuruluşlar, hane halkı ve şirketler olarak bütün borcunu topladığımızda Türkiye’nin milli gelirine böldüğümüz zaman yüzde 99 çıkıyor. Bu rakamlar Uluslararası Finans Enstitüsü’nden. Türkiye’nin rakamlarına ilişkin bazı soru işaretleri uyanıyor ya bu uluslararası bir karşılaştırma. Gelişmekte olan ülkelerin bize benzer ülkelerin borcunun milli gelire oranı yüzde 246. Gelişmiş ülkelerin borcunun milli gelir oranı yüzde 370’lerin üzerinde. Dünya ortalaması yüzde 328. Dolayısıyla Türkiye çok aşırı borçludur diyemezsiniz. Hatta bize benzer ülkelere göre Türkiye’nin borçluluğu daha düşük. Dünya nüfusu çok hızlı bir şekilde yaşlanıyor. Peki bizim durumumuz nasıl? Bizde de doğurganlık oranı maalesef çok düştü ama çalışma çağındaki nüfus hala bize benzer ülkelere göre iyi artıyor. Bizim büyük bir potansiyelimiz var, o da kadınlarımız. Reform yaparak, teşvik ederek eğitim üzerinden kadınlarımızı işgücüne kazandırabilirsek muazzam bir potansiyelimiz var. Çünkü şu anda Türkiye’de kadınların yüzde 36’sı işgücüne katılıyor. Halbuki OECD ülkelerinde bu oran yüzde 66. Dolayısıyla sadece bunu sağlayarak OECD ortalamasını tutturarak bizim milli gelirimizi yüzde 20 daha arttırma yani zenginleşme potansiyelimiz var” dedi.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

‘Çalışma hayatının geleceği’ konusu son derece anlamlı

Sonraki Haber

Dünya Atletizm Birliği Türkiye’yi manipülasyon listesinden çıkardı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

CHP’li Sarıbal: Önce yaşam hakkını sağlamak zorundasınız
Politika

CHP’li Orhan Sarıbal’dan iktidara sert tepki: “Önce insanınızın yaşam hakkını sağlayın!”

15 Ekim 2026
Bakan Tekin: 2003'te ilk 30'a giremiyorduk, bugün 91 ülke içinde ilk 15'teyiz
Politika

Bakan Tekin’den PISA ve okullarda nitelik mesajı: “Nereden nereye geldiğimizi rakamlar gösteriyor”

15 Ekim 2026
Numan Kurtulmuş, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Çavara’yı kabul etti
Politika

Numan Kurtulmuş, Bosna Hersek Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Çavara’yı kabul etti

15 Ekim 2026
Bakan Göktaş: 2,2 milyar lira tutarında SED ödemesini hesaplara yatırdık
Politika

Bakan Göktaş: 2,2 milyar lira tutarında SED ödemesini hesaplara yatırdık

15 Ekim 2026
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldi
Politika

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldi

15 Ekim 2026
CHP'li Sarı: Her 5 kişiden 1'i evini ısıtamıyor
Politika

CHP’li Serkan Sarı’dan çarpıcı ısınma faturası açıklaması: “Türkiye’de her 5 kişiden 1’i evini ısıtamıyor!”

15 Ekim 2026
Sonraki Haber
Dünya Atletizm Birliği Türkiye'yi manipülasyon listesinden çıkardı

Dünya Atletizm Birliği Türkiye'yi manipülasyon listesinden çıkardı

En Güncel Haberler

Sarıyer’de sürüklenen tanker karaya oturdu / Ek aktüel görüntü
Öne Çıkan

Sarıyer’de sürüklenen tanker karaya oturdu / Ek aktüel görüntü

15 Ekim 2026
Sağlık Bakan Yardımcısı Okumuş: Yerli aşı üretiminde son aşamaya geldik
Sağlık Haberleri

Sağlık Bakanlığı’ndan yerli aşı müjdesi! Üretim çalışmalarında son aşamaya gelindi

15 Ekim 2026
Garanti BBVA ve Zorlu PSM’den gençlere yüzde 50 indirim fırsatı
İş Dünyası

Garanti BBVA ve Zorlu PSM’den gençlere yüzde 50 indirim fırsatı

15 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Kocaeli’de sağanak nedeniyle ev ve iş yerlerini su bastı

15 Ekim 2026
Yaşam

Uçuruma yuvarlanan otomobilin sürücüsü ağır yaralandı

15 Ekim 2026
Yaşam

Kayseri’de kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditler tatbikatı

15 Ekim 2026
Yaşam

Sakarya’da sağanak; yollar ve sokaklar suyla kaplandı

15 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Mahmut'un acısı, İzmir'deki yarayı kanattı: "Kızımın başına gelen ilk değil, son da olmadı"

Mahmut’un acısı, İzmir’deki yarayı kanattı: “Kızımın başına gelen ilk değil, son da olmadı”

- Haberton
15 Ekim 2026

İzmir'de 2 sene önce sokak ortasında elektrik akımına kapılarak yaşamını yitiren Özge Ceren Deniz'in (23) babası Ahmet Abi, İstanbul'un Fatih...

Zayıflama iğneleri sanıldığı kadar masum mu? Uzmanları endişelendiren yan etkiler ve bırakınca yaşananlar!

Türkiye’de dondurulmuş gıda sektörü büyüyor: Soğuk zincir ve lojistikte yeni dönem

21 Ekim gecesi gökyüzünde görsel şölen! Halley Kuyruklu Yıldızı’ndan gelen meteor yağmuru başlıyor

Alışveriş fişini kaybedenler dikkat! İade hakkınız bitmiyor, paranızı geri alabilirsiniz

Güncel Haber

Sarıyer’de sürüklenen tanker karaya oturdu / Ek aktüel görüntü

Sarıyer’de sürüklenen tanker karaya oturdu / Ek aktüel görüntü

15 Ekim 2026
Sağlık Bakan Yardımcısı Okumuş: Yerli aşı üretiminde son aşamaya geldik

Sağlık Bakanlığı’ndan yerli aşı müjdesi! Üretim çalışmalarında son aşamaya gelindi

15 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton