11 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Kültür turizminin altın üçgeni; İstanbul- Efes- Kapadokya

Kültür turizminin altın üçgeni; İstanbul- Efes- Kapadokya

Haberton - Haberton
23 Eylül 2024
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Kültür turizminin altın üçgeni; İstanbul- Efes- Kapadokya

Kültür turizminin altın üçgeni; İstanbul- Efes- Kapadokya

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, sonbaharla birlikte Türkiye kültür turizmi döneminin başladığını açıkladı. Yavuz, Avrupa, Uzak Doğu ve Güney Amerika’dan gelen kültür turistlerinin en çok ilgi gösterdiği bölgenin İstanbul- Efes- Kapadokya üçgeni olduğunu belirterek, bu bölgeyi ‘Altın Üçgen’ olarak nitelendirdi.

Recep Yavuz, sonbaharla birlikte bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kültür turizminin hareketlendiğini belirtti. Recep Yavuz, “Kültür turizmi, genelde okul tatillerinin bitmesiyle orta yaş üstü emeklilere hitap eden bir üründür ve kültür turisti klasik bir turistten çok farklıdır. Beklentileri ve ülkeye katkısı çok daha fazla olan verimli bir turisttir. Gezer, dolaşır, ziyaret eder, para harcar, ülkeyi tanır. O yüzden ülke tanıtımına çok büyük katkısı olan bir seyahat şeklidir. Ülkemizde bu konuda çok zengin, çok geniş alanlara sahip” dedi.

UNESCO ZENGİNİ TÜRKİYE

Kültür turizminin en önemli markalarından birinin UNESCO dünya mirası olduğuna dikkati çeken Yavuz, “Türkiye’de 21 tane UNESCO dünya mirası var. Bu oldukça yüksek bir sayı. Ayrıca 80 tane UNESCO dünya mirasına aday yerimiz var. Yani ülke bir baştan bir başa UNESCO değerleriyle bezenmiş bir zenginliğe sahip. Hem bu yüzden hem iklim açısından idealdir ve gezilecek yerler açısından da çok büyük bir potansiyele sahiptir. Bu yüzden kültür turizminde Türkiye en önemli ülkelerden biridir” diye konuştu.

Kültür turizminin altın üçgeni; İstanbul- Efes- Kapadokya
Kültür turizminin altın üçgeni; İstanbul- Efes- Kapadokya

SONBAHAR VE İLKBAHARIN ALTIN ÜÇGENİ

Türkiye’de kültür turizminde en çok gezilen yerler açısından bir altın üçgen olduğunu da söyleyen Recep Yavuz, İstanbul, Efes ve Kapadokya olarak tanımladığı bu altın üçgeni şöyle anlattı:

“Kültür turizminde İstanbul birinci sıradadır. Ege-Efes civarı ve Kapadokya. Bu altın üçgen kültür turistlerinin ana ziyaretini oluşturur. Genellikle de turistlerin çoğu bu üç destinasyonu da görür. O yüzden yoğunluk sonbaharda ve ilkbaharda bu altın üçgen içinde olur. Ülkemize gelen kültür turisti son yıllarda kabuk değiştirdi. Kültür turizmi eskiden daha çok klasik Batı Avrupalı, Alman turistlerin geldiği bir üründü.

Alman ve Batı Avrupalılılar yine gelmeye devam etmekle birlikte son birkaç yıldır Güney Amerika’dan da ülkemize gelen, İstanbul ve Kapadokya’yı ziyaret eden oldukça ciddi yoğunluk var. Bununla birlikte Uzak Doğu’dan gelen turistlerin de Çin, Güney Kore, Endonezya gibi ülkelerden gelen turistlerin de Ege, İstanbul ve Kapadokya ziyaretleri var. Ayrıca Doğu Avrupa’dan özellikle Polonya, Rusya gibi ülkelerden gelen misafirlerin de Kapadokya, Pamukkale gibi ilgi alanları var.”

‘KÜLTÜR TURİSTİ 1000-1500 KİLOMETRE GEZİYOR’

Türkiye’nin her ülkeye ve her beklentiye hitap eden zenginlikleri olduğunu aktaran Yavuz, “Örneğin bir Yedi Kilise turumuz var, bu dini gruplara hitap eden farklı bir üründür. Örneğin doğa ve yürüyüş turlarımız var Kapadokya ve Likya’da. Geçmiş yüzyıllarda var olan hükümdarlıkların bıraktığı izleri ziyaret edebilecek birçok ören yerimiz ve kültürel varlığımız mevcut. Yazın gelen turist bütün yıl çalışmış, bir tane beklentisi var. O da gelip otelinde kalıp, mümkün olabildiğince dinlenmeyi, denizi, yemek yemeyi, oteldeki konforu tercih eder. Kültür turisti ise tam aksine oteli sadece yatmak için kullanır. Mümkün olduğunca gezmeyi, seyahat etmeyi arzular. Bu bağlamda ortalama 1000-1500 kilometre tur yapar. Her gün başka bir bölgede ve başka bir otelde konaklar. Tur boyunca 7-8 şehri, 15-20 ören yerini görmüş olur. Ülkeyi tam anlamıyla etüt etmiş, tanımış ve doya doya yaşamış olur” dedi.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, sonbaharla birlikte Türkiye kültür turizmi döneminin başladığını açıkladı. Yavuz, Avrupa, Uzak Doğu ve Güney Amerika'dan gelen kültür turistlerinin en çok ilgi gösterdiği bölgenin İstanbul- Efes- Kapadokya üçgeni olduğunu belirterek, bu bölgeyi 'Altın Üçgen' olarak nitelendirdi.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, sonbaharla birlikte Türkiye kültür turizmi döneminin başladığını açıkladı. Yavuz, Avrupa, Uzak Doğu ve Güney Amerika’dan gelen kültür turistlerinin en çok ilgi gösterdiği bölgenin İstanbul- Efes- Kapadokya üçgeni olduğunu belirterek, bu bölgeyi ‘Altın Üçgen’ olarak nitelendirdi.

‘TÜRKİYE İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÜRÜN’

Türkiye’de eskiden kültür turisti daha çokken, bölgedeki savaşların da etkisiyle son yıllarda sayının azaldığına işaret eden Yavuz, sonbahar ve ilkbahar aylarının kültür turizminde Türkiye’nin diğer ülkelere göre hareketliliğin en yüksek olduğu ülkelerden biri olduğunu söyledi. Kültür turizminin sezonun 12 aya yayılması açısından da çok önemli olduğunu anlatan Yavuz, “Kültür turları eylül ortasında başlar, aralık ayı ortasına kadar devam eder. İlkbaharda ise şubat başından mayıs ortalarına kadar sürer. Turizmi 12 ay olmasa bile 10 aya yayabilmek gibi bir misyonu vardır. Bu da yaz turizmiyle öne çıkan Türkiye için gerçekten çok önemli bir üründür” diye konuştu.

KÜLTÜR TURLARI NASIL GELİŞTİRİLEBİLİR?

Kültür turlarının nasıl geliştirilebileceğine ilişkin değerlendirmede bulunan Yavuz, “Ne kadar çok geliştirebilirsek bizim için o kadar iyi. Hem ülke tanıtımı hem değerlerimizin hakkının verilmesi açısından çok önemli. Kültür turlarının kendi içinde birtakım zorlukları vardır. Mesela uzun yolculuklar, hepsi yakıtla, otobüsle ilgilidir ve son yıllarda petrol fiyatlarındaki artışın maliyetlere getirdiği zorluklardır. Yine ören yerleri kültür turlarının ham maddesidir ve fiyatlarının özellikle bu dönemlerde makul bir seviyede olması kültür turlarının artmasına çok ciddi katkı sağlayacaktır. Tanıtım tabii çok önemli, sadece sahil bölgelerimizi değil aynı zamanda kültür varlıklarımızı tanıtabilmek çok önemli” dedi.

‘ÖREN YERİ FİYATLARI MAKUL OLSUN’

Dünyada UNESCO aday listesinde 80 ören yeri olan başka bir ülke olmadığını belirten Recep Yavuz, kültür turizminin artırılması için ören yeri fiyatlarıyla ilgili şu çağrıda da bulundu:

“Biz bunları çok iyi değerlendirmeli, tanıtımını yapmalıyız. Kültür turlarını yine 1990’lar, 2000’li yılların başındaki seviyesine çekebilmeliyiz. Gezdirebildiğimiz kadar ülkemizi tanıtabiliriz ve imajımıza katkı sağlayabiliriz. Özellikle sonbahar ve ilkbaharlarda yani sezon bittiğinde kültür turlarını teşvik etmek için ören yerlerinin fiyatları biraz daha makul olabilir. Çünkü her kültür turunda 10-15 ören yeri geziliyor ve bu ciddi bir yekün oluşturuyor. Ören yerleri fiyatlarımız düşük değil. Bu yüzden bazılarının programdan çıkarılması söz konusu oluyor.”

Etiketler: Turizm
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Dengeli bir kahvaltı ile çocuklarda bağışıklığı artırmak mümkün

Sonraki Haber

Bizim kaderimiz

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sancaktepe'de 4 katlı binanın çatısı alev alev yandı
Yerel Haberler

Sancaktepe’de 4 katlı binanın çatısı alev alev yandı

11 Ekim 2026
Edirne'de otluk alanda yangın; otomobili kurtarmak için seferber oldular
Yerel Haberler

Edirne’de otluk alanda yangın; otomobili kurtarmak için seferber oldular

11 Ekim 2026
Kazada ölen Azat toprağa verildi; kaçan sürücü teslim oldu
Yerel Haberler

Kazada ölen Azat toprağa verildi; kaçan sürücü teslim oldu

11 Ekim 2026
Motosikletle otomobilin çarpıştığı anlar kask kamerasında
Yerel Haberler

Motosikletle otomobilin çarpıştığı anlar kask kamerasında

11 Ekim 2026
Avcılar’da iki beton mikseri çarpıştı; yaralı şoför hastaneye kaldırıldı
Yerel Haberler

Avcılar’da iki beton mikseri çarpıştı; yaralı şoför hastaneye kaldırıldı

11 Ekim 2026
Küçükçekmece'de kentsel döşümdeki 7 katlı bina yıkım sırasında çöktü: "Tedbir alınmadı"
Yerel Haberler

Küçükçekmece’de kentsel döşümdeki 7 katlı bina yıkım sırasında çöktü: “Tedbir alınmadı”

11 Ekim 2026
Sonraki Haber
Bizim kaderimiz

Bizim kaderimiz

En Güncel Haberler

Manisa'da 11 can alan otobüs faciasında yeni gelişme! 3 şoför gözaltına alındı
Öne Çıkan

Manisa’da 11 can alan otobüs faciasında yeni gelişme! 3 şoför gözaltına alındı

11 Ekim 2026
MHP Milletvekili Karakoç’un aracı kazaya karıştı: 1 ölü, 7 yaralı
Öne Çıkan

MHP Milletvekili Zuhal Karakoç trafik kazasında yaralandı! 1 ölü, 7 yaralı

11 Ekim 2026
Karacabey Belediyespor - 1461 Trabzon FK: 2-2
Spor Haberleri

Karacabey Belediyespor – 1461 Trabzon FK: 2-2

11 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Nusaybin’de terör örgütü PYD/YPG’nin roketli saldırısında şehit olan 12 kişi anıldı

11 Ekim 2026
Yaşam

Beşiktaş’ta fren yerine gaza basan 79 yaşındaki sürücü bahçeye uçtu

11 Ekim 2026
Yaşam

Bakan Kurum, yeni evine taşınan Hataylı depremzedenin görüntülerini paylaştı

11 Ekim 2026
Yaşam

Nefes darlığı şikayetiyle gittiği hastanede kalbinin delik olduğunu öğrendi

11 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Edirne'de otluk alanda yangın; otomobili kurtarmak için seferber oldular

Edirne’de otluk alanda yangın; otomobili kurtarmak için seferber oldular

- Haberton
11 Ekim 2026

Edirne’de, yerleşim yerine yakın noktadaki otluk alanda çıkan yangında, otomobilin alevlerden zarar görmemesi için vatandaşlar seferber oldu. Otomobil güvenli alana...

Türkiye’nin enerji politikası 2026: Akkuyu Nükleer Santrali, yenilenebilir enerji ve 2035 hedefleri

10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nın üzerinden 11 yıl geçti: Acılar dinmedi, adalet arayışı sürüyor

Arkadaşınızla konuşuyorsunuz, reklamı telefonunuza düşüyor: Bu nasıl mümkün?

Çizgi filmlerin görünmeyen mesajları: Ebeveynler nelere dikkat etmeli?

Güncel Haber

Manisa'da 11 can alan otobüs faciasında yeni gelişme! 3 şoför gözaltına alındı

Manisa’da 11 can alan otobüs faciasında yeni gelişme! 3 şoför gözaltına alındı

11 Ekim 2026
MHP Milletvekili Karakoç’un aracı kazaya karıştı: 1 ölü, 7 yaralı

MHP Milletvekili Zuhal Karakoç trafik kazasında yaralandı! 1 ölü, 7 yaralı

11 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton