7 Ekim 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - İş Dünyası - Fransız- Türk Temiz Enerji Zirvesi sektör devlerini buluşturdu

Fransız- Türk Temiz Enerji Zirvesi sektör devlerini buluşturdu

Haberton - Haberton
13 Aralık 2023
- İş Dünyası
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Fransız- Türk Temiz Enerji Zirvesi sektör devlerini buluşturdu

Fransız- Türk Temiz Enerji Zirvesi sektör devlerini buluşturdu

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Temiz Enerji Zirvesi, Fransa ve Türkiye arasında enerji sektöründe iş birliklerini ve ortak yatırımları teşvik etmek amacıyla, Türk-Fransız Ticaret Derneği ve Rönesans Enerji iş birliğinde dün gerçekleşti. Zirvede Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da bir konuşma yaptı.

Fransız-Türk Temiz Enerji Zirvesi’nde daha iyi bir gelecek mesajı veren Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Isabella Dumont, Fransız ve Türk şirketler arasındaki iş ortaklığının sadece rüzgar, güneş ve su ile sınırlı olmadığını belirtti. Fransız şirketlerinin, Türkiye’nin potansiyelinin farkında olduğunu ve Türkiye’ye önemli yatırımlar yaptığını ifade eden Dumont, “Temmuz ayında gerçekleşen Total Energies ile Rönesans Holding arasındaki ortaklığın altını çizmek istiyorum. Bu ittifakın Türkiye’ye yenilenebilir enerji alanında önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.

Türkiye ve Fransa arasındaki iklim mutabakatı da çok önemli bir konu. Bu mutabakat, yenilenebilir enerji girişimlerinin yanı sıra enerji verimliliğinin artırılması ve enerjinin karbonizasyonunu da kapsıyor. Fransa’nın buradaki katkısı sadece finansal değil, teknik yardım ve iş birliklerini de kapsıyor. Daha yeşil bir dünya için katkı sunmak en büyük amacımız. Bu zirvenin, Fransa ve Türkiye arasındaki güçlü bağı daha da kuvvetlendireceğine ve önemli iş birliklerinin tohumlarının burada atılacağından inanıyorum” diye konuştu.

ENERJİ SEKTÖRÜNDE ÇOK HIZLI BİR DÖNÜŞÜM VAR

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol ise enerji sektöründe çok hızlı bir dönüşüm yaşandığını, şirketlerin, yatırımcıların hatta devletlerin bu değişime ayak uyduramamaları durumunda önemli fırsatlar kaçırabileceklerini ve büyük riskler alacaklarını vurguladı. Tüm dünyada yenilenebilir enerji santrallerinin hızla kurulduğuna dikkat çeken Fatih Birol, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Temiz enerjinin ve temiz enerji kaynaklarının, önümüzdeki yıllarda sektörü belirleyeceğine kuşku yok.  Bunun nedeni aslında tek başına iklim değişikliği değil hem maliyet hem de enerji güvenliği açısından yenilenebilir enerji en iyi metot olarak karşımıza çıkıyor. 2015’te temiz enerji yatırımları tüm dünyada yaklaşık 1 trilyon dolarken, şu anda bu rakam 2 trilyon dolara ulaşmış durumda… Fosil yakıt yatırımları ise 2015 yılında olduğu gibi bugün de 1 trilyon dolar.

Ulaşım sektöründe de önemli bir dönüşüm yaşanıyor ve ciddi bir modifikasyon söz konusu. Üç yıl önce satılan 25 otomobilden sadece biri elektrikliyken, bu yıl rakamlara baktığımızda satılan 5 otomobilden birinin elektrikli olduğunu görüyoruz. Yapılan hesaplamalar, çok kısa bir dönem sonra satılan iki araçtan birinin elektrikli olacağını gösteriyor.”

Türkiye ve Fransa’nın temiz enerji konusunu birlikte ele almasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Fatih Birol, “Yenilenebilir enerji potansiyeli açısından oldukça zengin olan Türkiye’de jeotermal ve biyoenerji alanında potansiyelin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu konuda doğru adımlar da atılıyor. Off-shore yani deniz üstü rüzgar enerji santralleri konusu da çok önemli.

Fransa bu konuyu ciddiye alıyor ve Türkiye’ de de büyük bir potansiyel var. Türkiye ve Fransa’nın enerji verimliliği alanında da birbirinden yararlanacağına inanıyorum. Bunun yanı sıra temiz enerji ekipmanları, yani güneş panelleri, rüzgar türbinleri gibi ekipmanların üretilmesinde iki ülkenin başarılı işlere imza atacağını düşünüyorum” diye konuştu.

İŞ BİRLİĞİ FIRSATLARINI ARTTIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Frank Mereyde, bu yıl ilki düzenlenen Zirvenin Türkiye-Fransa-AB üçgeninde yenilenebilir enerji sektöründe iş birliklerinin teşvik edilmesi noktasında büyük önem taşıdığını belirtti. Yeşil dönüşüm ve yeşil enerji kaynaklarının kullanımı noktasında global hedeflerin tüm iş dünyasının ajandasında öncelikli yer aldığını ifade eden Mereyde, bu hedeflere ulaşmak için uluslararası iş birliklerinin güçlü bir rol oynadığını kaydetti.

Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı kapsamında, 2053 yılına kadar toplam birincil enerji tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının yüzde 50’ye çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlatan Frank Mereyde, Fransa’nın ise Paris İklim Anlaşması kapsamında, sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar en az yüzde 55 oranında azaltmayı, 2050 yılına kadar da sıfırlamayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

Bu süreçte, Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği ve ilgili paydaş kurumların katkılarıyla Fransız Ticaret Odası olarak, Türk ve Fransız teknoloji ve uzmanlıklarını, ortak finansman modelleri ile bir araya getirerek iş birliği fırsatlarını arttırmayı hedeflediklerini vurgulayan Mereyde, ‘’Türkiye ve Fransa’nın yenilikçi girişimleri ile ortaya çıkacak yeni ekonomik düzende yeşil dönüşümün küresel şampiyonları olarak ortaya çıkabileceklerine inanıyorum’’ dedi.

BEŞ YILDA 2.000 MW’LIK YEŞİL ENERJİ YATIRIMI YAPMAYI HEDEFLİYORUZ

Rönesans Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Emre Hatem, zirve kapsamında düzenlenen Yeşil Finansman panelinde yaptığı konuşmada, Fransa ve Türkiye arasındaki iş birliği sayesinde yeşil enerjiye yapılan yatırımların hem sektör hem iki ülke hem de dünyamız için çok değerli olduğunu söyledi. Temmuz ayında Rönesans Holding ile Total Energies’in Rönesans Enerji’de gerçekleştirdiği ortaklığı hatırlatan Emre Hatem, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu ortaklık ile Rönesans Enerji, Rönesans Holding ve TotalEnergies’in (yüzde 50-50) ortaklığı çatısı altında faaliyetlerini sürdürmeye başladı. Ortaklığın hemen sonrasında da Türkiye’nin en büyük 3 yeşil enerji şirketinden biri olma hedefimiz doğrultusunda ilk yatırımımız olan 189 MW’lık rüzgar enerjisi yatırımı için Heitkamp Industrial Solutions GmbH ve Nordex Grup ile anlaşmaya vardık.

Rönesans Enerji olarak Türkiye Ulusal Enerji Planı’ndaki 2028 yılına kadar gerçekleştirilmesi öngörülen yeşil enerji yatırımlarının yaklaşık yüzde 7’sini hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz beş yılda 2.000 MW’a denk gelen 2 milyar Euro’luk yeşil enerji yatırımı yapmak. Bu yatırımlar sayesinde yılda yaklaşık 1 milyar metreküp doğalgaz ithalatının önüne geçmiş olacağımız gibi 3,5 milyon ton sera gazı emisyonundan kurtulacağız.”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Erdoğan, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı ile görüştü

Sonraki Haber

Şehit Teğmen Eril Alperen Emir, son yolculuğuna uğurlandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TCMB Başkanı Karahan: Fonlardaki çıkışlar büyük oranda mevduata yöneldi
İş Dünyası

Fatih Karahan’dan fon çıkışları açıklaması: “Büyük oranda mevduata yöneldi”

6 Ekim 2026 - Güncellenme Tarihi 7 Ekim 2026
Yapı Kredi World, 35’inci yılını kutladı
İş Dünyası

Yapı Kredi World, 35’inci yılını kutladı

6 Ekim 2026
THY ev sahipliğinde IATA Dünya Emniyet ve Operasyon Konferansı başladı
İş Dünyası

THY ev sahipliğinde IATA Dünya Emniyet ve Operasyon Konferansı başladı

6 Ekim 2026
Türk Telekom, TahtApp ile az gören çocukların eğitimine desteğini sürdürüyor
İş Dünyası

Türk Telekom, TahtApp ile az gören çocukların eğitimine desteğini sürdürüyor

6 Ekim 2026
TÜRGEV, 'Güzel İşler Fabrikası'nın yeni sezon açılışını yaptı
İş Dünyası

TÜRGEV, ‘Güzel İşler Fabrikası’nın yeni sezon açılışını yaptı

6 Ekim 2026
Güneş ve rüzgâr kaynaklı elektrik üretiminde rekor: 9,9 kilovat saat üretime ulaşıldı
İş Dünyası

Güneş ve rüzgâr kaynaklı elektrik üretiminde rekor: 9,9 kilovat saat üretime ulaşıldı

6 Ekim 2026
Sonraki Haber
Şehit Teğmen Eril Alperen Emir, son yolculuğuna uğurlandı

Şehit Teğmen Eril Alperen Emir, son yolculuğuna uğurlandı

En Güncel Haberler

Trabzonspor, Samsunspor maçı hazırlıklarına devam etti
Spor Haberleri

Trabzonspor, Samsunspor maçı hazırlıklarına devam etti

7 Ekim 2026
Çekmeköy'de araçta silahla vurulmuş halde erkek cesedi bulundu
Yerel Haberler

Çekmeköy’de araçta silahla vurulmuş halde erkek cesedi bulundu

7 Ekim 2026
VakıfBank 2026 Kadınlar AXA Sigorta Şampiyonlar Kupası’nı kazandı
Spor Haberleri

VakıfBank 2026 Kadınlar AXA Sigorta Şampiyonlar Kupası’nı kazandı

7 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

6 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da ak pelikanların geçişi seyirlik manzara oluşturdu

6 Ekim 2026
Yaşam

Seyir halindeki cenaze nakil aracından yola tabut düştü

6 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’de park halindeki otomobile yorgun mermi isabet etti

6 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

KKTC'de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

KKTC’de cesedi bulunan 2 kişinin kimlikleri belirlendi

- Haberton
6 Ekim 2026

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) Girne kenti açıklarında 30 Ağustos'ta batan yolcu gemisindeki kayıpları arama çalışmalarında bulunan iki cesedin Mahmut...

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Anayasa ve şehircilik kesişiminde kamusal alan: Haklar, sınırlar ve yetkiler

Filizlenmiş patates yenir mi? Ne zaman atılmalı?

Şarj aletini prizde bırakanlar dikkat: Telefon bağlı olmasa bile elektrik harcıyor mu?

Güncel Haber

Trabzonspor, Samsunspor maçı hazırlıklarına devam etti

Trabzonspor, Samsunspor maçı hazırlıklarına devam etti

7 Ekim 2026
Çekmeköy'de araçta silahla vurulmuş halde erkek cesedi bulundu

Çekmeköy’de araçta silahla vurulmuş halde erkek cesedi bulundu

7 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton