6 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Erdem Gül hakkındaki davada savcı mütalaasını açıkladı

Erdem Gül hakkındaki davada savcı mütalaasını açıkladı

Haberton - Haberton
30 Kasım 2023
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Erdem Gül hakkındaki davada savcı mütalaasını açıkladı

Erdem Gül hakkındaki davada savcı mütalaasını açıkladı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Yargıtay’da bozulan MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin yeniden görülen davada, Adalar Belediye Başkanı ve eski Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki davada savcı mütalaasını açıkladı.

Basın özgürlüğünün devlet sırlarının açıklanmasının önlenmesi amacıyla sınırlanabileceği yönünde mütalaa veren savcı, ilk yargılamada hakkında düşme kararı verilen Erdem Gül’ün “Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Duruşma son savunma için ertelendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Erdem Gül ve avukatları katıldı.

MÜTALAA AÇIKLANDI

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, Fetullah Gülen’in lideri olduğu FETÖ/ PDY Silahlı Terör Örgütü’nün yöneticilerinden olan Emre Uslu’nun talimatıyla 1 Ocak 2014 tarihinde Hatay, Kırıkhan’da ve 19 Ocak 2014’te Adana, Ceyhan’da MİT sorumluluğunda olan TIR’ların silah kullanmak suretiyle ve MİT mensuplarına darp ve şiddet uygulanarak durdurulduğu, TIR’daki malzemelerin devletin iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikte olduğu halde aranmak istendiğini hatırlattı. 

“YAYIN YASAĞINA RAĞMEN FETÖ MENSUPLARINCA GÖRÜNTÜLER İFŞA EDİLDİ”

Mütalaada, durdurulan TIR’lardaki malzemelerin kamera kaydı ve fotoğraf çekiminin örgüt mensuplarınca yapıldığı, dönemin soruşturma makamları ve kolluk görevlilerinden başka kişilerin görüntülere ulaşma yetkisinin bulunmadığı belirtilerek Adana Sulh Ceza Hakimliği’nce 14 Ocak 2014’te yayın yasağı konulduğu vurgulandı. Ayrıca İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 29 Mayıs 2014 tarihinde haber içeriklerine erişimin engellenmesine hükmedildiği, yayın yasağına rağmen FETÖ/PDY mensuplarının ulusal güvenlik ve devlet sırrı kapsamında kalan bu görüntüleri yayınlayarak ifşa edildiği kaydedildi. 

“SANIK TARAFINDAN YAYINLANAN HABERİN BASIN HÜRRİYETİ KAPSAMINDA BULUNMADIĞI”

Basın Kanunu’nun 3. maddesine göre basın özgürlüğünün sınırsız olmadığı, milli güvenlik, kamu düzeni, toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının önlenmesi amacıyla sınırlanabileceğinin öngörüldüğü ifade edilen mütalaada, sanık tarafından yayınlanan haberin gazetecilik faaliyeti ve basın hürriyeti kapsamında bulunmadığı ifade edildi.

Mütalaada, TIR durdurulması olayıyla ilgili olarak soruşturma sürecindeki yargı ve kolluk görevlilerinin daha sonra tutuklandıkları, bu durumun basın yayın organlarında çokça yayınlandığı, operasyonun FETÖ/ PDY faaliyeti olduğunun dile getirildiği, operasyonun FETÖ/ PDY tarafından yapıldığına vakıf olmamanın hayatın olağan akışına aykırı olduğu da belirtildi. 

SAVCI CEZALANDIRILMASINI TALEP ETTİ

Mütalaada, adli soruşturma yürütülüyormuş görüntüsü altında söz konusu faaliyetin Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini uluslararası terörle ilişkilendirip görevini kısmen veya tamamen yapamaz hale getirmek, Türkiye’yi teröre destek veren ülkelerden olduğu imajını yaratmak ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılatmak, haberin 7 Haziran 2015 seçimlerinden önce yayınlanmasıyla hükümeti yıpratarak seçimleri kaybetmesinin amaçlanması kastıyla hareket eden FETÖ/ PDY Terör Örgütü faaliyeti olduğu kaydedildi.

Sanığın devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından devlet sırrı niteliğindeki bilgileri FETÖ/ PDY örgütünün nihai amaç ve stratejisi doğrultusunda hiçbir kamu yararı bulunmadığı halde yayınlayarak “Terör örgütünün hiyerarşisine dahil olmaksızın terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçunu işlediği iddiasıyla 1 yıl 8 aydan 3 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması istendi. 

SAVUNMA İÇİN SÜRE VERİLDİ

Mütalaaya karşı savunma için süre iseyen sanık ve avukatlarına süre veren mahkeme, duruşmayı erteledi. Duruşma çıkışında basın mensuplarının soruları üzerine Erdem Gül, “Bir tek kelime söyleyeceğim gazetecilik suç değildir” dedi. 

DAVANIN GEÇMİŞİ

Adana ve Hatay’da, Ocak 2014’te durdurulan MİT TIR’larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yapılan yargılamada 15 Mayıs 2019 tarihinde CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında “Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım” suçundan ceza verilmesine yer olmadığına hükmedilmişti. Erdem Gül hakkında ise “Soruşturmanın gizliliğini ihlal” suçundan zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verilmişti.

Bu karar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesince (BAM) onanmıştı. Ancak onama kararına İstanbul BAM Cumhuriyet savcısı ve Berberoğlu’nun avukatının itiraz etmesi üzerine dosya bu kez Yargıtay’a gönderilmişti.

Dosyayı inceleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise Berberoğlu ve Gül hakkında yerel mahkemenin kararının bozulmasına karar vermişti.Bozma kararında milletvekili dokunulmazlığını kaybeden Enis Berberoğlu’nun yeniden seçildiği ve halen İstanbul Milletvekili olarak görev yaptığı hatırlatılatılarak Anayasa’nın emredici hükmü gereği dokunulmazlığı tekrar kazandığı belirtilmişti. Berberoğlu hakkında Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince ‘durma kararı’ verilmesi gerektiği kaydedildi. 

Erdem Gül yönünden ise “Örgüte yardım” ya da “Örgüt adına suç işleme” suçundan da cezalandırılması gerekip gerekmediği tartışılmadan delillerin takdirinde yanılgıya düşülerek eylemin sadece “Soruşturmanın gizliliği ihlal” suçunu oluşturduğu ve Basın Kanunu’nun 26/1 maddesinde öngörülen 4 aylık süreden sonra davanın açıldığı ve düşme kararı verildiği ifade edilmişti. Yargıtay’ın bozması sonrasında Enis Berberoğlu ve Erdem Gül, 13 Eylül 2023’de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden hakim karşısına çıkmıştı. Mahkeme, CHP’li Enis Berberoğlu hakkında milletvekili seçilmesi gerekçesiyle yasama dokunulmazlığı kaldırılıncaya kadar yargılamanın durmasına, Erdem Gül hakkındaki dosyanın ise ayrılmasına karar vermişti.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Enflasyon da olmasın zam da yapmayın

Sonraki Haber

Saldırı hazırlığındaki terörist, etkisiz hale getirildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Fatma Betül Sayan Kaya ve eşinin gönüllü ödeme talebine başsavcılıktan izin verildi
Öne Çıkan

Fatma Betül Sayan Kaya ve eşinin gönüllü ödeme talebine başsavcılıktan izin verildi

6 Ekim 2026
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit tutuklandı
Öne Çıkan

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit tutuklandı

5 Ekim 2026
Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya’dan TMSF’ye gönüllü iade
Öne Çıkan

Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya’dan TMSF’ye gönüllü iade

5 Ekim 2026
Ataşehir Belediyesi soruşturmasında Murat Güneş tutuklandı
Öne Çıkan

Ataşehir Belediye Başkan Vekili Murat Güneş tutuklandı

5 Ekim 2026
Yasin Kol ve Göktuğ Hazar Erel tutuklandı
Öne Çıkan

 Yasin Kol ve Göktuğ Hazar Erel tutuklandı

5 Ekim 2026
Yasin Kol'un MASAK raporu ortaya çıktı: 41 farklı IBAN numarası ve çok sayıda para transferi tespit edildi
Öne Çıkan

Yasin Kol’un MASAK raporu ortaya çıktı: 41 farklı IBAN numarası ve çok sayıda para transferi tespit edildi

5 Ekim 2026
Sonraki Haber
Saldırı hazırlığındaki terörist, etkisiz hale getirildi

Saldırı hazırlığındaki terörist, etkisiz hale getirildi

En Güncel Haberler

İnşaat işçisi 2 kardeş, iskeleden düştü; 1 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

İnşaat işçisi 2 kardeş, iskeleden düştü; 1 ölü, 1 yaralı

6 Ekim 2026
Bursa'da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu
Yerel Haberler

Bursa’da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu

6 Ekim 2026
Fatih’te 2 katlı bina alev alev yandı: 1 ölü
Yerel Haberler

Fatih’te 2 katlı bina alev alev yandı: 1 ölü

6 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bursa’da sevgilisi tarafından boğazı kesilerek öldürülen Gökçe için yürüyüş düzenlendi

6 Ekim 2026
Yaşam

Çorum’da kaza: 1 ölü, 2 yaralı

5 Ekim 2026
Yaşam

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtardı

5 Ekim 2026
Yaşam

Ovacık’ta yaylaya kar yağdı

5 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

A Milli Takım İtalya’ya 3-1 mağlup oldu

Türkiye İtalya’ya 3-1 mağlup oldu

- Haberton
5 Ekim 2026

A Milli Futbol Takımı, UEFA Uluslar A Ligi 1’inci Grup’taki dördüncü maçında deplasmanda İtalya’ya 3-1 mağlup oldu. Bu sonuçla İtalya...

4 gün çalışma 3 gün tatil modeli Türkiye’de uygulanabilir mi?

Ekrandaki güzellik, gerçek hayata sızıyor

Türk Tabipleri Birliği nedir? Türkiye’nin sağlık politikalarındaki rolü, etkisi ve tartışmalar

Arabanız sürekli su eksiltiyorsa dikkat: Motor arızasının habercisi olabilir

Güncel Haber

İnşaat işçisi 2 kardeş, iskeleden düştü; 1 ölü, 1 yaralı

İnşaat işçisi 2 kardeş, iskeleden düştü; 1 ölü, 1 yaralı

6 Ekim 2026
Bursa'da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu

Bursa’da kontrolden çıkan otomobil bariyerin üzerinde yan durdu

6 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton