Diş hekimleri diş protez teknisyeni olmadan veya asistanları olmadan ne yapabilir? Diş teknisyenleri klinik açıp işletebilir mi? Buna en çok karşı çıkan kimlerdir? Teknisyenler diş hekimiyle aynı bilgiye mi sahiptir?
Her zaman şu bi gerçektir ki diş hekimleri ile teknisyenler arasında soğuk savaş ve ego çatışması vardır. Sekreterler ve asistanlar arasında da iç savaş. Koca bir kliniği sekretarya ve asistan yönetir diş hekimi değil. Fakat patron diş hekimidir.
Hastalar asistandan geçer, para akışı sekretaryadan. Düzeni asistan sağlar. Parçaları, işleri, kayıtları, çekmeceleri, malzemeleri en önemlisi sterilizasyon ondan sorulur. Bilmediği alet, malzeme ve tedavi şekli yoktur. En önemli görevi asiste etmektir. Konunuz asistanlar yada sekretarya olmadığından merak etmeyin bekleyenler için ayrı bir yazı yazacağım. Gelelim günümüz teknolojisi ve teknisyenin önemine.
Hasta gelir, kayıt açılır, diş röntgeni çekilir, muayene edilir ve tedavi planlaması çıkar. Tüm süreçleri karşılayan sekretarya ve asistandır. Diş hekimine sadece muayene ve planlama çıkartmak kalır. Tedaviye başlanır ve hasta tedavi edilir. Ve planlamada protez varsa eğer işte o an laboratuvar ve teknisyenler devreye girer. Yine diş hekimine düşen görev dişleri kesmek ve ölçü almaktır. Provalarını ( teknisyenle) birlikte yapmak ve sonrası bitimdir. Peki burda hastayı mutlu sona ulaştıran kim? Diş hekimi mi yoksa diş protez teknisyeni mi? Sizce kim?
Diş hekimleri ile aralarındaki ego savaşı bazı teknisyenlerin diş hekimi gibi davranmasından kaynaklanıyor. Veya diş hekimi yapılan protezleri prova esnasında bozuyor buda soğuk savaşlara neden olabiliyor.
Şunu da unutmayalım ki diş teknisyeni doktor değildir. Hasta ağzında çalışamaz diş çekemez, kesemez veya herhangi işlem yapamaz. Sağlık personeli olarak nitelendirilmekle beraber tıbbi cihaz kullanım beceri ve yatkınlığı ile el beceri yatkınlığı yüksek olan ve Fizyoterapistler ile paralel benzerlikler gösteren özelliklerde meslek grubudur.
Diş teknisyeni; diş hekiminin yanında çalışır. Veya kendi labaratuvarı vardır. Diş hekimlerinin kendilerine verdikleri ölçülere göre hastaların eksik olan diş ve ağız dokularını tamamlayan, düzenleyen, protez ve diş köprülerini yapan kişidir.
Laboratuvarlar küçük çaplı veya büyük çaplı olabilir. Ama her işin uzmanı ayrı her işin teknisyeni farklıdır. Tabi bir çok işi yapan teknisyenler de mevcut. Alçıcısı, metalcisi, dökümcüsü, iskeletcisi, modelajcısı, tesviyecisi, dentincisi, opakcısı, plakcısı, waksapcısı, glazurcusu ve getir götür hizmeti sunan tahsilatıcısı… Tabi bunun birde implant kısmı var devrede.
Teknoloji ilerledikçe laboratuvar ortamları da genişletildi. Hastane veya polikliniklere cad-cam sunuldu. Artık teknisyenlerin yaptığı işi makineler yapmaya başladı. Eğitimleri verildi. Ve teknisyenlerin işi biraz daha kolaylaştırıldı. Makine otomatik baskıda olsa da çıkan protez dişler tesviyesi yapılmak için hala teknisyenlerin elinden geçmeden diş hekimine ulaştırılmıyor. Yine de son söz teknisyenlerin.
Bir diş teknisyeni diş kliniği açıp işletebilir. Aldığı diploma buna karşı değil. Sermayesi varsa ve mesul müdürü varsa neden olmasın.
Diş teknisyeni olmanız için ilgili bölümü bitirmeniz gerekiyor. Ama bazı arkadaşlar işi öğrenmek için lab. Çalışıyor ve usta çırak ilişkisi oluyor. Okulunu okumayan çok teknisyen arkadaşımız mevcut. Sizde meraklıysanız ve farklı meslek grubuna yönelecekseniz neden olmasın. Laboratuvarlarda çalışmayı deneyebilirsiniz. Merak edenlere bende bir diş protez teknisyeniyim. Ustalarım Şeyhmus Eymen, Bülent Bilginç ve Serap Kahramana selam olsun.