4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Acillere başvuruların sayısı 3-4 kat arttı

Acillere başvuruların sayısı 3-4 kat arttı

Haberton - Haberton
1 Aralık 2022
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Acillere başvuruların sayısı 3-4 kat arttı

Acillere başvuruların sayısı 3-4 kat arttı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların sayısı 3-4 kat arttı diyerek uyarılarda bulundu.  

Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, “Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir” dedi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Ekim ayından bu yana viral enfeksiyonların dolaşımda olduğunu kaydederek açıklamalarda bulundu.

Viral enfeksiyonların bu yıl mevsiminden önce görülmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Yavuz, son günlerde acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret etti. Özellikle çocuk yoğun bakımlardaki yatışların da yükselmeye başladığını vurgulayan Prof. Dr. Yavuz, “Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan etkenler içinde Kovid var, grip (influenza) var ve diğer nezle yapan virüsler var ki yüzlerce virüs aslında dolaşımda.

Beklendiği gibi erken dolaşıma girdi virüsler bu sene. İstanbul’da Ekim başından beri aslında grip de diğer nezle etkenleri de özellikle çocuklarda olmak üzere çok yaygın olarak etkiliyor insanları. Çocuk yoğun bakımlardan haberler de geliyor, gerçekten sayılar çok yüksek, hatta çocuk yoğun bakımlarda doluluk bayağı yüksek” dedi.

ÜÇLÜ TEHLİKE, KOVİD, RSV VE GRİP

Prof. Dr. Yavuz, “Kovid, influenza ve RSV. Bunlar belli risk gruplarında (küçük çocuklar ve altta yatan hastalığı olanlar) istenmeyen kötü sonuçlara yol açabiliyor veya ölümcül olabiliyor. RSV dediğimiz virüs daha çok küçük bebeklerde, özellikle alt solunum yollarına yerleşip ağır tablolara ve hatta ölüme neden olabiliyor.

Acillerde bunların hepsinin artışına bağlı olarak gerçekten hasta sayıları 3-4 kat artmış durumda. Kışa daha yeni giriyoruz, havalar daha yeni soğumaya başladı; kapalı ortamlarda daha fazla kalmaya başladıkça hasta sayısı da katlanarak artacak” dedi.

“HEPSİ BİRBİRİNE KARIŞIYOR BELİRTİDEN ANLAMAK ZOR”

Prof. Dr. Yavuz, “Hepsi halsizlik, kırgınlık yapabiliyor. Semptomlara bakarak hangisi grip, hangisi RSV, hangisi Kovid, anlamamız mümkün değil. Oysa Kovid için de grip için de erken evrede başlanırsa elimizde etkili antiviraller var. Özellikle risk grubundakiler için bu ilaçları erken evrede başlayabilirsek hastaneye yatış ve ölümleri engelleyebiliyoruz. Dolayısıyla etkeni bilmemiz, hastalığın erken döneminde tedaviye başlayabilmemizi de sağlıyor. Her nezle olan, kendi kendine iyileşecek, çok iyi geçirecek diye bir şey yok.

Bizim normalde pandemiden önce bir sürveyans sistemimiz vardı Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü. Sürveyans ile grip ya da diğer sorunum yolu virüslerinin ne kadar hastane başvurusuna neden olduğu, hastaneye yatışlarına ne kadar yol açtığı, çocuk ve erişkinlerdeki ölüm oranlarını aynen Kovid’deki gibi sıkı bir şekilde takip edebiliyorduk. Pandemiyle beraber sürveyans sistemi çok büyük zarar gördü ve durdu. Şu anda sisteme girip baktığımda Ekim ayı başında duruyor bu izlemler.

Acillere başvuruların sayısı 3-4 kat arttı
Acillere başvuruların sayısı 3-4 kat arttı

Oysa Ekim’den beri İstanbul’da çok ciddi bir erken başlayan bir viral solunum yolu enfeksiyonu salgınları söz konusu. Hangi virüs etkili oldu, ne oluyor bilmiyoruz. Bu izlemlere acilen yeniden dönmemiz lazım. B da test ederek olabilir. Sayın Bakanın yeni açıkladığı bu üçlü solunum paneli testi bu açıdan çok önemli” diye konuştu.

“YENİ ÜÇLÜ TESTLER ÖNÜMÜZÜ GÖRMEMİZİ SAĞLAYACAK”

Üçlü solunum paneli testlerinin eskiden beri kullanıldığını, Kovid’i de içeren çoklu testlerin bazı ülkelerde son 1 yıldır kullanımda olduğunu da anlatan Prof. Dr. Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Multipleks PCR testleri deniliyor bunlara. Çoklu panelleri de var ama şu an bizim için en önemli olan bu üç virüsün izlenmesi. Çünkü şu an yüzlerce virüs içinde en büyük tehlike yaratan bu üç virüs. Bu kullanıma girdiğinde hepsini birden test edebileceğimiz için daha ekonomik olacak ve daha fazla sayıda yapma şansı doğacak bizlere de.

Çok acil bir ihtiyaç şu anda, gerçekten çok eksiklik duyuyoruz hastalıkların sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz için. Kovid testi de doğru düzgün yapılmıyor artık. Onun için çok sevindim böyle bir gelişme olmasına. Üçlü test de PCR yöntemi ile yapılan bir test, hastadan alınan numunede aynı anda üç virüse birden bakılabiliyor”

“SINIFLARDA MASKE TAKILMALI, HAVALANDIRMA KRİTİK”

Kovid pandemisi sırasında kullanımı oldukça artan vitamin destek ürünleri ile bitkisel preparatların şu anki salgınlardan korunmak adına hiçbir işe yaramadığını da anlatan Prof. Dr. Yavuz, özellikle sınıflar, toplu taşıma ve kalabalık yerlerde maske kullanımına dönülmesi gerektiğini kaydetti ve şu uyarılarda bulunarak sözlerini noktaladı: “Vitaminler, mineraller, bitkisel destek ürünleri vs kullandı insanlar, bunların hiçbirisinin etkisinin olmadığı gösterildi. İnsanlar boşu boşuna bunlara para harcamasınlar. Şu anda maske kullanımı bütün bu virüsleri önlemek için çok etkili. Özellikle toplu ortamlarda, toplu taşımalarda kesinlikle maske kullanılmalı.

Tercihen sınıflarda da maske takılmasını şu dönem öneriyorum. Çünkü çok fazla virüs dolaşıyor çocuklar arasında ve bunun dağılımını da engelleyerek çocukların okuldan geri kalmasının da önüne geçebiliriz. Kapalı ortamların iyi havalandırılması da çok kritik. Özellikle sınıfların havalandırılmasının kritik önemi var. Yine bu dönem grip aşısı ücretsiz olarak tanımlanmış olanlar mutlaka yaptırmalı. Tanımlanmamış olan gruplarda ise 6 ay ve üzeri yaştaki herkes, (ücretini ödeyerek) aşı yaptırabilir.

Gribe bağlı ağır komplikasyonlardan korunmak adına grip aşısı yaptırılmalı. El yıkama da yine alınacak en basit önlemlerden. Özellikle RSV gibi nezle etkenlerini çok önemli ölçüde engelliyor ellerin sık yıkanması. En önemlisi de hasta olan kişiler, işe veya okula kesinlikle gitmesin. Çünkü bu şekilde yayılıyor ve sayılar katlanıyor”

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkiye’de HIV görülme yaşı 15’e kadar indi

Sonraki Haber

Göller Yöresi’ndeki 6 gölün alanı yüzde 51,1 azaldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Medipol, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik düzenledi
Sağlık Haberleri

Medipol, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik düzenledi

4 Ekim 2026
Ürolojide yeni bir dönem başlıyor: Robotik cerrahi, yapay zekâ ve kişiye özel tedaviler
Sağlık Haberleri

Ürolojide yeni bir dönem başlıyor: Robotik cerrahi, yapay zekâ ve kişiye özel tedaviler

4 Ekim 2026
Çocuklarda dikkat sorunu büyüyor: Sorun ekran süresi mi, dijital uyaranlar mı?
Sağlık Haberleri

Çocuklarda dikkat sorunu büyüyor: Sorun ekran süresi mi, dijital uyaranlar mı?

4 Ekim 2026
‘Obezite, birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor'
Sağlık Haberleri

‘Obezite, birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor’

3 Ekim 2026
‘Hayvan Dostu Eczane’ projesi ile iyilik hareketi büyüyor
Sağlık Haberleri

‘Hayvan Dostu Eczane’ projesi ile iyilik hareketi büyüyor

3 Ekim 2026
‘Göbek düşüklüğü’ sandığı şikayetin nedeni 7,5 santimetrelik aort anevrizması çıktı
Sağlık Haberleri

‘Göbek düşüklüğü’ sandığı şikayetin nedeni 7,5 santimetrelik aort anevrizması çıktı

3 Ekim 2026
Sonraki Haber
Göller Yöresi'ndeki 6 gölün alanı yüzde 51,1 azaldı

Göller Yöresi'ndeki 6 gölün alanı yüzde 51,1 azaldı

En Güncel Haberler

COP31 Başkanı Kurum, Pre-COP Zirvesi’ne başkanlık edecek
Politika

Murat Kurum COP31 öncesi Pre-Cop Zirvesi’ne başkanlık edecek

4 Ekim 2026
Iğdır’da ayakkabı mağazasında dehşet: 7 kişi bir gence saldırdı
Yerel Haberler

Iğdır’da ayakkabı mağazasında dehşet: 7 kişi bir gence saldırdı

4 Ekim 2026
İspanya'da şiddetli yağışların neden olduğu selde 2 kişi hayatını kaybetti
Dış Haberler

İspanya’da kırmızı alarm: Barselona’da 2 ölü, 1 kişi kayıp

4 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Ardahan’ın yüksek kesimlerine kar yağdı

4 Ekim 2026
Yaşam

TIR’da arı kovanlarına gizlenmiş 91 kilo uyuşturucu ele geçirildi; 3 gözaltı

4 Ekim 2026
Yaşam

Edirne’de can pazarı: 2 otomobil çarpıştı; 5 yaralı

4 Ekim 2026
Yaşam

Edirne’de kavgada bıçaklar konuştu: 1 ölü, 1 ağır yaralı

4 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Küçükçekmece'de aracında uyuşturucu ve tabanca bulunan 19 yaşındaki şüpheli tutuklandı

Küçükçekmece’de aracında uyuşturucu ve tabanca bulunan 19 yaşındaki şüpheli tutuklandı

- Haberton
4 Ekim 2026

Küçükçekmece'de uyuşturucu ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında şüphe üzerine durdurulan otomobildeki özel bölmede 215,3 gram uyuşturucu, ruhsatsız tabanca, 56 bin...

Bir günlük değil, bir ömürlük sorumluluk

Çocuğunuzun ekranında ne var? Tek tıkla başlayan dijital riskler

Sonbaharda Vitamin D eksikliği neden artar? Güneş ışığı azaldığında ne yapmalı?

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Güncel Haber

Ardahan'ın yüksek kesimlerine kar yağdı

Ardahan’ın yüksek kesimlerine kar yağdı

4 Ekim 2026
COP31 Başkanı Kurum, Pre-COP Zirvesi’ne başkanlık edecek

Murat Kurum COP31 öncesi Pre-Cop Zirvesi’ne başkanlık edecek

4 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton