4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - İçişleri’nden boğulma vakalarına genelge

İçişleri’nden boğulma vakalarına genelge

Haberton - Haberton
26 Temmuz 2022
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
İçişleri'nden boğulma vakalarına genelge

İçişleri'nden boğulma vakalarına genelge

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

İçişleri Bakanlığı, son dönemde yaşanan boğulma vakalarına karşı valilikleri uyardı. Bakanlık gönderdiği genelge ile valiliklerden can güvenliği riski taşımayan deniz, göl, gölet ve benzeri yüzülebilir yerlerin her yıl mart ayının sonuna kadar yüzme alanı olarak belirlenmesini ve kamuoyuna duyurulmasını istedi.

Bakanlıktan, 81 il valiliğine gönderilen ‘Suda Boğulma Olaylarının Önlenmesine Yönelik Alınacak Tedbirler’ konulu genelgede, 2022 yılında yaşanan 476 suda boğulma olayında 244 kişinin hayatını kaybettiği, 287 kişinin kurtarıldığı bildirildi. Boğulma olaylarının önlenmesine yönelik alınacak tedbirlerin aktarıldığı genelgeye göre; sağlık, güvenlik ve sosyal donatılar açısından yeterli görülen can güvenliği riski taşımayan deniz, göl, gölet ve benzeri yüzülebilir yerler, her yıl mart ayının sonuna kadar yüzme alanı olarak belirlenecek ve kamuoyuna duyurulacak.

Bu alanların dışında kalan deniz, göl, gölet, baraj, sulama kanalı, akarsu, sulama ve hayvan içme suyu göletleri, sel kapanı, regülatör, su iletimi, deşarj veya taşkın kontrol kanalı gibi alanlarda suya girilmesine müsaade edilmeyecek. Bu alanlara yönelik ilave tedbirler planlanacak. Yüzme alanlarında kıyıdan itibaren 200 metreye kadar yüzme sınırları, yüzer donanımlarla işaretlenecek ve bu alanlarda yüzme sınırlarını gösteren uyarıcı levhalar bulundurulacak. Bu alanlara, her türlü motorlu veya motorsuz deniz aracının girmesi ve bu alanlarda yarış, gösteri ve benzeri herhangi bir aktivite yapılması engellenecek. 

ÇEKEN AKINTI YERLERİ İKAZ DUBALARIYLA İŞARETLENECEK

Sahillerde çeken akıntı üreten yerlerin tespiti yapılacak ve bu bölgeler ikaz dubalarıyla işaretlenecek. Boğulma olaylarının yaşandığı deniz, göl, gölet, akarsu, su kanalı ve benzeri alanlarda ve kontrolsüz plajlarda suya girilmesinin can güvenliği açısından tehlike arz ettiğini belirten işaret ve ikaz levhaları konulacak. Bu alanlara yönelik ilave tedbirler planlanacak. İnsan sağlığı ve can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan alanlar konusunda vatandaşlar ve turistlerin bilgilendirilmesi amacıyla otobüs durakları, otogarlar, sahil şeritleri ve plaj gibi yerlere ilan panolarına uyarıcı afişler asılacak.

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından işletilen veya çeşitli kurum ve kuruluşlara devredilen tesislerin çevresine insan geçişinin engellenmesi amacıyla fiziki güvenlik tedbirleri ilgili kurumlarca ya da işletmeci tarafından alınacak. Sahil kesiminde devriye, denetim faaliyeti icra eden kolluk ve belediye personeline ilk yardım eğitimi verilecek. Suda boğulma olayları sonrasında uygulanacak ilk yardım kurallarını anlatan broşürler, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri ile turizm tesisleri ve su sporları işletmelerine dağıtılacak. Yüzme alanlarındaki yoğunluğa, risk durumuna göre ilgili işletme tarafından Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’ndan belgeli cankurtaran görevlendirilecek. 

İLK YARDIM KABİNİ OLUŞTURULACAK

Denize yoğun olarak girilen yerlere öncelik verilmek üzere yüzme alanlarında ilk yardım kabini, odası oluşturulacak ve gerekli personel, malzeme desteği sağlanacak. Yüzme alanlarından faydalanan vatandaşların can güvenliği açısından bu alanlarda her türlü su ürünleri avcılığı yasaklanacak. Yüzme alanları içerisinde oyun gruplarının ve cankurtaranın görüş alanını olumsuz etkileyen diğer büyük hacimli yapıların oluşturulmasına izin verilmeyecek.

DENETİMLER ARTIRILACAK

İl ve ilçelerde oluşturulacak denetim ekipleri tarafından sık ve düzenli denetimler gerçekleştirilecek. Bölgesel turizm sezonları süresince özellikle kontrolsüz sahillerde ve çevresinde, yoğun saatler arasında denetimler artırılacak. Sahillerde bulunan plaj işletmelerinin cankurtaran ve gerekli can kurtarma araç, gereçlerini bulundurmalarını sağlamak amacıyla gerekli denetimlerin yapılacak. Cankurtaranların standartlara uygunluğu ve yeterli kurtarma ve ilk yardım ekipmanına sahip olup olmadığı, belirli aralıklarla denetlenecek.

Özellikle hafta sonu ve bayram tatillerinde yüzme alanlarında, plajlarda denetimler artırılacak. Cankurtaran istasyonlarında halkın görebileceği yerlere cankurtaran brövesinin bir örneği, çalışma saatleri ve flamalarının anlamları asılacak. Cankurtaranın olmadığı veya denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu durumlarda cankurtaran istasyonlarına kırmızı flama çekilip sınır flamaları kaldırılacak. Cankurtaranın olmadığı ve denize girmenin tehlikeli ve yasak olduğu, anons sisteminden duyurulacak. 

BİLGİLENDİRME FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Okullarda çeken akıntı, sulama kanallarında, barajlarda ve insan sağlığı ile can güvenliği açısından yüzmeye uygun olmayan yerlerde suya girilmesinin tehlikeleri hakkında eğitimler verilecek. Üniversiteler ve diğer paydaş kurum ve kuruluşlar aracılığıyla kamuoyunda farkındalığı artırıcı panel, seminer, sempozyum, çalıştay gibi etkinlikler düzenlenecek. Turizm merkezleri başta olmak üzere yoğun olarak denize girilen yerlerde ‘Boyunuzu Geçebilir’, ‘Çeken Akıntı’, ‘Alkollü Şekilde Denize Girmek Risklidir’, ‘Yüzme Bilmeden Denize Girmek Tehlikelidir’, ‘Kayalıklardan Atlamak Hayati Tehlike Taşır’ gibi uyarıcı ibareler içeren broşürler dağıtılacak. İl ve ilçelerde paydaş kurum, kuruluşlarla iş birliği içerisinde yüzme kursları, programları düzenlenecek. İsteklilere cankurtaranlık eğitimi verilecek. 

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Durdane Özmel kurduğu kooperatifle ilham oldu

Sonraki Haber

Bolu’da yeni zehirlenme vakası yok

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Yangında daire kullanılamaz hale geldi
Yerel Haberler

Antalya’da alevler terası sardı: Yangında daire kullanılamaz hâle geldi

4 Ekim 2026
800 milyon TL'lik vurgunda tutuklu sayısı 5'e çıktı
Yerel Haberler

Germencik’te 800 milyon TL’lik konut ve arsa vurgununda tutuklu sayısı 5’e çıktı

4 Ekim 2026
TEKNOFEST Güneydoğu'ya ziyaretçi akını; yürüyüş zorlaştı, trafik kilitlendi
Yerel Haberler

TEKNOFEST Güneydoğu’ya ziyaretçi akını: Yürüyüş zorlaştı, trafik kilitlendi

4 Ekim 2026
Bayrampaşa'da trafikte kavga eden sürücülere 720 bin lira ceza
Yerel Haberler

Bayrampaşa’da trafikte kavga eden sürücülere 720 bin lira ceza

4 Ekim 2026
Sivas'ta hayvanlar telef oldu: 16 büyükbaş, 2 metre yükseklikten düşerek öldü
Yerel Haberler

Sivas’ta hayvanlar telef oldu: 16 büyükbaş, 2 metre yükseklikten düşerek öldü

4 Ekim 2026
Sonraki Haber
Bolu'da yeni zehirlenme vakası yok

Bolu'da yeni zehirlenme vakası yok

En Güncel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Selçuk Bayraktar: 40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var
İş Dünyası

Selçuk Bayraktar’dan ihracat açıklaması: “40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var”

4 Ekim 2026
Brezilya, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti
Dış Haberler

Brezilya, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti

4 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tokat’ta kediler için güzellik yarışması: ‘En Bakımlı’ ve ‘En Güzel’ kedi seçildi

4 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da uğursuz sanılıp vurulan puhu cinsi baykuş, tedaviye alındı

4 Ekim 2026
Yaşam

KPSS sınavına 1 dakika geç kalan aday, içeri alınmayınca sinir krizi geçirdi

4 Ekim 2026
Yaşam

Ardahan’ın yüksek kesimlerine kar yağdı

4 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İletişim Başkanı Duran'dan Adana ve Osmaniye'deki depremler için 'geçmiş olsun' mesajı

İletişim Başkanı Duran’dan Adana ve Osmaniye’deki depremler için ‘geçmiş olsun’ mesajı

- Haberton
4 Ekim 2026

İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Adana ve Osmaniye'de meydana gelen, çevre illerde de hissedilen depremler için geçmiş olsun mesajı yayımladı. İletişim...

Bir günlük değil, bir ömürlük sorumluluk

Çocuğunuzun ekranında ne var? Tek tıkla başlayan dijital riskler

Sonbaharda Vitamin D eksikliği neden artar? Güneş ışığı azaldığında ne yapmalı?

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Güncel Haber

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Selçuk Bayraktar: 40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var

Selçuk Bayraktar’dan ihracat açıklaması: “40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var”

4 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton