4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yerel Haberler - Marmara Denizi’ndeki müsilaj değerlendirildi

Marmara Denizi’ndeki müsilaj değerlendirildi

Haberton - Haberton
28 Nisan 2022
- Yerel Haberler
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Marmara Denizi'ndeki müsilaj değerlendirildi

Marmara Denizi'ndeki müsilaj değerlendirildi

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Marmara Denizi’ndeki müsilajın son durumu, bilim insanları tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne ait Alemdar-2 adlı araştırma gemisinde değerlendirildi. 

Çevre Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle Marmara Denizi’nde müsilaj incelemelerinde bulunuldu. Gerçekleştirilen çalışmaların sonucunda bilim insanları ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne ait Alemdar-2 adlı araştırma gemisinde açıklama yaptı. 15 kişinin çalışmalarını sürdürdüğü araştırma gemisinin Marmara Denizi‘ndeki çalışmalarına devam edeceği belirtildi. 

“MÜSİLAJA İLİŞKİN BİR BULGUYA RASTLAYAMADIK”

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri İşletmeciliği Enstitüsü müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, “Bu çalışmayı Çevre Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü olarak gerçekleştirdik. Son bu müsilajla ilgili olan duyumlardan ve ihbarlardan sonra dün itibariyle İstanbul Boğazı’ndan başlayarak güneye intikal ettik. İstanbul Boğazı’nda aldığımız örnekleri analiz ettik. Daha sonra güneyde Adalar çevresinde bilinen rutin istasyonlarımızdan ölçümlerimizi aldıktan sonra Tuzla’ya intikal ettik.

Çevre Bakanlığı koordinasyonunda İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü işbirliğiyle Marmara Denizi’nde müsilaj incelemelerinde bulunuldu.

Bu sabah itibariyle de 06.30 civarında Tuzla’dan hareketle İzmit Körfezi’ne geldik. Arada rutin olarak gerçekleştirdiğimiz yıllardır takip ettiğimiz her iki enstitünün ve diğer kurumların da burada faaliyet gösterdiği Denizli’deki numune alma istasyonlarındaki bunlar rutin istasyonlar. Örneklerimizi aldık. Bize sunulan, bize söylenen veya işaret edilen tüm koordinatlara ve alanlara ziyaretlerimizi gerçekleştirdik ama kayda değer bir bulguya ulaşamadık.

Bazı istasyonlarda su sütünü boyunca kamera görüntüleri de aldık. Fakat açıkçası burada da bir müsilaja ilişkin bir bulguya rastlayamadık. Farklı şeyler bulduk ama bunların müsilajla ilişkilendirilmesi mümkün gözükmüyor. Şu aşamada bizim söyleyeceğimiz bizim bu çalışma bağlamında müsilaja rastladığımız söz konusu değil. Ama bu saatten sonra söylenen noktalara da Tuzla’dan devam edeceğiz. Adalar’ın orada bazı oluşumların olduğuna yönelik bazı ihbarlar var. Onlara da ziyaretlerimizi gerçekleştireceğiz. Varsa örneklerimizi alacağız. Bundan sonra seyrimiz bu şekilde devam edecek” dedi. 

“POLEN OLABİLECEĞİ YÖNÜNDE BAZI BULGULAR SÖZ KONUSU”

Marmara Denizi’ndeki müsilaj değerlendirildi

Konuşmasına devam eden Gazioğlu, “Kamuoyuyla paylaşılan bazı hususlar var. Bunların polen olabileceği yönünde bazı bulgular söz konusu. Bizim İstanbul Üniversitesi’nde bir polen laboratuvarımız var. Burada aldığımız örnekleri oraya ulaştırmayı düşünüyoruz en kısa sürede. Farklı gruplarla da bu konuda çalışmalarımız söz konusu. Açıkçası bunun sonuçları da önümüzdeki hafta belli olur. Bu konuda da ‘evet buymuş’ diyecek noktada değiliz. Hiçbir riski yok” dedi. 

“OKSİJEN DURUMU GEÇEN YILA GÖRE MAALESEF DAHA İYİ DEĞİL”

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Doc. Dr Mustafa Yücel ise “Şu an iki kurum ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü zaten özellikle son bir yıldır MARMOD projesi çerçevesinde dönüşümlü olarak Marmara’yı ziyaret ediyor. Özellikle İstanbul Üniversitemiz boğazları çok sıkı takip ediyor. Ve bu anlamda son on yıllarda en iyi çalışılmış bir veri seti elimize geçmiş durumda. Zaten bu sorduğunuz sorulara bu sayede cevap verebiliyoruz.

Özellikle MARMOD projesi sayesinde elde ettiğimiz veriler sayesinde şunu söyleyebiliriz aslında. Oksijen azlığı nedeniyle başlatılmış bir projedir. Müsilajla beraber ek seferler ek örneklemeler yapıyoruz. Bugün de aslında böyle bir gün. Oksijen durumu geçen yıla göre maalesef daha iyi değil. Her şeyden önce bunu ortaya koymalıyız. Bu seferin şöyle bir avantajı oldu. İlk defa iki kurum da aynı metotlarla metotlarımızı daha da geliştirerek  mümkün olduğunca aynı şekilde ölçümler yapmaya çalıştık.

Marmara Denizi’ndeki müsilajın son durumu, bilim insanları tarafından ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne ait Alemdar-2 adlı araştırma gemisinde değerlendirildi. 

Örneğin biz mart sonu sonuçlarımızda ODTÜ Bilim gemisinin mart sonu sonuçlarıyla Alemdar gemisinin şu andaki sonuçları birebir ölçüyor gerçekten. Örneğin İzmit Körfezi’nde çok ciddi bir oksijen azlığı hala devam ediyor. Bu körfezin dip suları maalesef hidrojen sülfür sularıyla artık yıl boyu kaplı durumda. Oksijen azlığı maalesef geçen yıla göre daha iyi değil. Sistem hala çok ciddi azot ve fosfor yükleriyle yüklü durumda. Bunun gerçekten altını çizmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“MÜSİLAJIN HER TÜRLÜ UNSURU İNCELENECEK”

Yücel, “Aslında yüzeyde müsilajın görülmesi, polenin görülmesi önemli tabii ki, halkımız çok hassas konularda ama görünmeyen öğeleri denizin şu an çok çok fazla yüksek durumda. Bunları nasıl azaltacağımızın aslında biraz üzerine kafa yormamız gerekiyor ki, bununla ilgili de zaten hazırlanmış ve yürürlüğe konmuş bir Marmara Eylem planı var.

Bunun üzerine bir stratejik eylem planı oluşturuldu ve kabul edildi. Marmara Denizi Müsilaj Bilim Kurulu oluşturuldu. Özellikle TÜBİTAK başkanımızın koordinasyon yönetiminde ve bütün bu çalışmaların sıkı sonucu olarak zaten şu an Marmara Denizi şu noktadan bu noktaya genleşti diyebiliyoruz. Müsilajın her türlü unsuru incelenecek. Polen mi değil mi, organik kompozisyonu bunlar hepsi bir araya getirilecek” şeklinde konuştu.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Çavuşoğlu, Kolombiya Cumhurbaşkanı ile görüştü

Sonraki Haber

Şentop, Balkan Üniversitesi’nin iftarına katıldı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Yangında daire kullanılamaz hale geldi
Yerel Haberler

Antalya’da alevler terası sardı: Yangında daire kullanılamaz hâle geldi

4 Ekim 2026
800 milyon TL'lik vurgunda tutuklu sayısı 5'e çıktı
Yerel Haberler

Germencik’te 800 milyon TL’lik konut ve arsa vurgununda tutuklu sayısı 5’e çıktı

4 Ekim 2026
TEKNOFEST Güneydoğu'ya ziyaretçi akını; yürüyüş zorlaştı, trafik kilitlendi
Yerel Haberler

TEKNOFEST Güneydoğu’ya ziyaretçi akını: Yürüyüş zorlaştı, trafik kilitlendi

4 Ekim 2026
Bayrampaşa'da trafikte kavga eden sürücülere 720 bin lira ceza
Yerel Haberler

Bayrampaşa’da trafikte kavga eden sürücülere 720 bin lira ceza

4 Ekim 2026
Sivas'ta hayvanlar telef oldu: 16 büyükbaş, 2 metre yükseklikten düşerek öldü
Yerel Haberler

Sivas’ta hayvanlar telef oldu: 16 büyükbaş, 2 metre yükseklikten düşerek öldü

4 Ekim 2026
Sonraki Haber
Şentop, Balkan Üniversitesi'nin iftarına katıldı

Şentop, Balkan Üniversitesi'nin iftarına katıldı

En Güncel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Selçuk Bayraktar: 40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var
İş Dünyası

Selçuk Bayraktar’dan ihracat açıklaması: “40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var”

4 Ekim 2026
Brezilya, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti
Dış Haberler

Brezilya, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti

4 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tokat’ta kediler için güzellik yarışması: ‘En Bakımlı’ ve ‘En Güzel’ kedi seçildi

4 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da uğursuz sanılıp vurulan puhu cinsi baykuş, tedaviye alındı

4 Ekim 2026
Yaşam

KPSS sınavına 1 dakika geç kalan aday, içeri alınmayınca sinir krizi geçirdi

4 Ekim 2026
Yaşam

Ardahan’ın yüksek kesimlerine kar yağdı

4 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İletişim Başkanı Duran'dan Adana ve Osmaniye'deki depremler için 'geçmiş olsun' mesajı

İletişim Başkanı Duran’dan Adana ve Osmaniye’deki depremler için ‘geçmiş olsun’ mesajı

- Haberton
4 Ekim 2026

İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Adana ve Osmaniye'de meydana gelen, çevre illerde de hissedilen depremler için geçmiş olsun mesajı yayımladı. İletişim...

Bir günlük değil, bir ömürlük sorumluluk

Çocuğunuzun ekranında ne var? Tek tıkla başlayan dijital riskler

Sonbaharda Vitamin D eksikliği neden artar? Güneş ışığı azaldığında ne yapmalı?

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Güncel Haber

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Selçuk Bayraktar: 40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var

Selçuk Bayraktar’dan ihracat açıklaması: “40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var”

4 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton