5 Ekim 2026, Pazartesi
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Yazarlar - Esnaf Adabı: Ahilik ve Lonca

Esnaf Adabı: Ahilik ve Lonca

Hasan Yıldırım - Hasan Yıldırım
23 Mart 2022 - Güncellenme Tarihi 15 Mart 2026
- Yazarlar
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Esnaf Adabı: Ahilik ve Lonca

Esnaf Adabı: Ahilik ve Lonca

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ahilik ve Lonca: Ahilik; kelime anlamı olarak “cömert”, “eli açık” anlamında kullanılmaktadır. Lonca; teşkilâtlanmış esnafın ortak odasının veya meclisinin adıdır.

AHİLİK:

“Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir, Ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.” Sözünü Ahilik teşkilatının öncüsü olan Ahi Evran teşkilatın temellerini atarken söylemiştir. 1205 yılında Anadolu’ya gelen Ahi Evran, Türklerin yeni yurdu olmaya başlayan bu topraklarda hem yerleşik hayatı desteklemek hem de Rum ve Ermeni tüccarlar ile rekabet içerisinde olabilmek adına Hacı Bektaş-ı Veli’nin tavsiyesi ile Kırşehir’de kurulmuştur.

Ahilik, kelime anlamı olarak Arapça “kardeşim” veya Türkçe “cömert”, “eli açık” anlamında kullanılmaktadır. Selçuklu döneminde kurulup Osmanlı Devletinin kurulmasında önemli rol oynayan bu teşkilat esasen ticaret ile özleşmiş olsa da Aşıkpaşazade’ye göre Osmanlının kurulmasında etkili olan dört unsurdan bir tanesi olmuştur. Kırşehir veya Kayseri’de kurulan bu teşkilat kısa sürede fethedilen toprakların her ücrasında görülmeye başlamıştır. Yukarıda belirttiğim gibi her ne kadar ticari amaçla kurulsa da Anadolu’nun Türkleşmesi/Müslümanlaşması açısından önemli işlere imza atmıştır. Hatta Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerindeki Padişahlar, ve yönetimde söz sahibi paşalar ahilik teşkilatının bir üyesidir.

Her teşkilatın kendine ait kuralları vardır ve bu kurallara uymaması durumunda ise yaptırımlara maruz kalmışlardır. Ahilik Teşkilatı’nın da kendine ait bilinen 7 kuralı vardır. Bunlar;

  • Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak,
  • Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim ve mülâyemet kapısını açmak,
  • Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak,
  • Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet kapısını açmak,
  • Halktan yana kapısını bağlamak, Hak’tan yana kapısını açmak,
  • Herze ve hezeyan kapısını bağlamak, Marifet Kapısını açmak,
  • Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak.

Öncesinde de belirttiğim gibi kurallara uymayanlar ya teşkilata alınmıyor teşkilat içindeki insanlar ise yaptırımlara maruz kalıyordu. Kafirler, çevresinde iyi tanınmayanlar, kötü söz getirebileceği düşünülenler, zina ettiği ispatlananlar, katiller, hırsızlar, dellallar, vergi memurları, vurguncular örgüte katılamaz. Gibi birçok önlem alınmıştır.

Türklerin Rönesans’ı diye anılan Ahilik teşkilatı üç kapıyı esas alır. Her kapının üç derecesi vardır bunlar:

  • Yiğit
  • Yamak
  • Çırak
  • Kalfa
  • Usta
  • Ahi
  • Halife
  • Şeyh
  • Şeyh-ül Meşayıh
Esnaf Adabı: Ahilik ve Lonca
Esnaf Adabı: Ahilik ve Lonca

LONCA TEŞKİLATI:

İslam Ansiklopedisi’ne göre: Kelime arşiv belgelerinde iki ayrı anlamda geçer. İlk olarak teşkilâtlanmış esnafın çeşitli fonksiyonlarını icra ettiği belirli bir yer şeklinde kullanılır; teşkilâtlanmış esnaf âmirlerinin (kethüdâ, yiğitbaşı, nizam ustaları vb.) gerekli ham maddeyi temin edip esnafa dağıttığı, gerektiğinde ham maddeyi depoladığı, mâmul hale gelen malın kalite kontrolünü yaptığı yeri ifade eder. Ayrıca esnaf âmirlerinin ileri gelenlerinin ve kalfalarının, kendi teşkilât nizamını uygulamak, yeniden düzenlemek, değiştirmek, diğer esnafa ait nizamnâmelere ve devletin koyduğu kanunlara uymak için disiplini sağlamak, kendi esnaf teşkilâtlarıyla ilgili her hususu görüşmek, karara bağlamak ve uygulamak maksadıyla toplandıkları özel bir yeri de niteler. Kısacası teşkilâtlanmış esnafın ortak odasının veya meclisinin adıdır.

Mantık olarak Lonca teşkilatı Ahiliğin en donanımlı en teşkilatlı oluşumu olarak da yorumlanabilir. Ancak yavaş yavaş toprakların genişlemesi ve teşkilatın müslüman tebaasının yetersiz olmasıyla birlikte Lonca ‘ya gayrimüslim insanlarda girmiştir.

Nasıl Ahilikte belli kurallar ve amaçlar var ise bu teşkilatta da belli başlı amaçlar vardır bunlar:

  • Üretimde uygulanacak kuralları belirlemek ve geçerli kılmak,
  • Hammadde temin ve dağıtımını adalet üzerine yapmak,
  • Terk-i edeb edenleri tenbih ve te`dib etmek,
  • Hamdest olanların mutadınca haklarından gelmek.

Loncalar denetim yapmak ve tüketicinin haklarını korumakla yetkili kurumlardı bu durumlara karşı olabilecek yanlışlarda ise yaptırımlar uygulanmaktaydı. Yaptırım olarak ise:

  • Öğüt verme: Esnaf ahlakına aykırı davranışlarda bulunanların çağrılarak nasihatta bulunulması.
  • Cereme (cerime): Satış veya mübadelelerinde usule aykırı davrananlar, ayıplı mal satanlar, haksız kazancı nakden veya aynen iade etmenin yanında, ikramlar yaparak masrafa girip bir nevi maddi tazminat sayılabilecek “cereme” öderlerdi.
  • Dükkan kapatma: Geleneklere aykırı davranmakta ısrar ederek tekrar edenler, bilerek ayıplı mal satanlar lonca kararı ile teamülen 3 günü geçmeyen dükkan kapama cezasına maruz kalırdı.
  • Dayak cezası: Uygulanmasından ziyade korkutucu nitelikte olduğu, örgütlerin kethüda odalarının duvarlarına asılı falaka değneklerinin bulundurulmasından anlaşılmaktadır.
  • Sosyal ve ekonomik dışlama: Islah olmayanlara uygulanan en ağır cazalardan biridir. Haklardan mahrum etmekle beraber, esnaf sandıklarından faydalandırılmaması, lonca dışıymış gibi muamele görmesidir. Bu cezalandırma ıslah olmayan ve kusur suçunda ısrarlı olan esnafa uygulanırdı.
  • Esnaf teşkilatından çıkarma: Hile ve geleneklere uymamayı adet haline getirenlere, hırsızlık, namusa göz koyma ve adam öldürme gibi ağır suç işleyenler loncadan kovulurdu.
Ahilik ve Lonca: Ahilik; kelime anlamı olarak “cömert”, “eli açık” anlamında kullanılmaktadır. Lonca; teşkilâtlanmış esnafın ortak odasının veya meclisinin adıdır.
Ahilik ve Lonca: Ahilik; kelime anlamı olarak “cömert”, “eli açık” anlamında kullanılmaktadır. Lonca; teşkilâtlanmış esnafın ortak odasının veya meclisinin adıdır.

Sonuç olarak ise, hem Lonca hem Ahilik olarak teşkilatlanmış bir ticaret oluşumu bu topraklarda hizmet vermiş. Büyüme ve genişleme oluşuma zarar vermiş, gayrimüslim insanların artmasıyla gedik sistemine geçilmiştir. Ancak halka iyi hizmet sunulmuş ve denetim olarak kaliteli malların ortaya çıkmasını rekabetin artmasını sağlamışlardır. Bu bağlamda günümüzün zabıtası olarak da düşünülebilir.

Konuyu şuraya getirmek istiyorum bugünün zabıtaları daha teşkilatlı daha birbirinden bir haber olan bir oluşum ancak geçmişteki bu teşkilatlar her yerde farklı ve birbirlerinden bihaber şekilde uygulanmasına rağmen o zamanın kayıtlarına göre o dönemin Reaya’sına iyi bir hizmet sunulmuş ve gereksiz fiyat artışı engellenmiştir. Bu dönemde ise gereksiz fiyat artışı ne kadar kamu kuruluşları tarafından engellenmek istese de ahi teşkilatı gibi sahada daha etkin olan bir sistem olmadığı için karaborsacılık, stokçuluk, ayrımcılık, tefecilik gibi konuların önüne geçilememektedir. Böyle bir teşkilata günümüzde daha etkin bir rol verilmesi kamu tarafından mantıklı olabilir, insanların kamuya güveni de bu şekilde artabilir.

Sürç-i Lisan Ettiysem Affola. Bir dahaki okumalarda görüşmek dileğiyle.

PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Halkbank CEV Challenge Kupası’nda ikinci oldu

Sonraki Haber

AFAD personeline toplu taşıma ücretsiz oldu

Hasan Yıldırım

Hasan Yıldırım

Hasan Yıldırım, 2002 Konya doğumlu. Şu an Necmettin Erbakan Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans öğrencisi. Tarih kitapları hayranı ve Osmanlı tarihi ile Selçuklu tarihine ilgisi daha yoğun.

İlgili Haberler

Aşkla yazılmış bir ömür: Fatma Aleçakır 
Yazarlar

Aşkla yazılmış bir ömür: Fatma Aleçakır 

5 Ekim 2026
Nadasa bırakamayanlar
Yazarlar

Nadasa bırakamayanlar

4 Ekim 2026
Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye vefa: Felsefeye ve insan onuruna adanmış bir ömür
Yazarlar

Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’ye vefa: Felsefeye ve insan onuruna adanmış bir ömür

4 Ekim 2026
Yazarlar

Serpil Koçar ile şiirden hayata: Sözün, sesin ve vefanın izinde

3 Ekim 2026
Budizm -Budan'nın- öğretisi
Yazarlar

Budizm -Budan’nın- öğretisi

2 Ekim 2026
Şiddetin gürültüsünde Gandhi’nin sessiz gücü
Yazarlar

Şiddetin gürültüsünde Gandhi’nin sessiz gücü

2 Ekim 2026
Sonraki Haber
AFAD personeline toplu taşıma ücretsiz oldu

AFAD personeline toplu taşıma ücretsiz oldu

En Güncel Haberler

Yasin Kol ve Göktuğ Hazar Erel tutuklandı
Öne Çıkan

 Yasin Kol ve Göktuğ Hazar Erel tutuklandı

5 Ekim 2026
Devlet Devlet Bahçeli’den İbrahim Hacıosmanoğlu’na destek mesajı: “Yalnız değilsin”
Gündem

Devlet Devlet Bahçeli’den İbrahim Hacıosmanoğlu’na destek mesajı: “Yalnız değilsin”

5 Ekim 2026
Kongo Nehri’nde tekne faciası: 30 kişi hayatını kaybetti, kayıplar aranıyor
Gündem

Kongo Nehri’nde tekne faciası: 30 kişi hayatını kaybetti, kayıplar aranıyor

5 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Çorum’da kaza: 1 ölü, 2 yaralı

5 Ekim 2026
Yaşam

Nefes borusuna yiyecek kaçan öğrencisini Heimlich manevrasıyla kurtardı

5 Ekim 2026
Yaşam

Ovacık’ta yaylaya kar yağdı

5 Ekim 2026
Yaşam

2 ton 809 kilo menşei belirsiz et ve sakatat ele geçirildi

5 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Gazdan etkilenen 26 fabrika çalışanı hastaneye kaldırıldı

Tokat’ta işçiler toplu olarak gazdan etkilendi: 26 fabrika çalışanı hastaneye kaldırıldı

- Haberton
5 Ekim 2026

Tokat'ın Turhal ilçesindeki şeker fabrikasında gazdan etkilendiği belirtilen 26 çalışan, hastaneye kaldırıldı. Olay, saat 15.00 sıralarında Turhal Şeker Fabrikası’nda meydana...

4 gün çalışma 3 gün tatil modeli Türkiye’de uygulanabilir mi?

Ekrandaki güzellik, gerçek hayata sızıyor

Türk Tabipleri Birliği nedir? Türkiye’nin sağlık politikalarındaki rolü, etkisi ve tartışmalar

Arabanız sürekli su eksiltiyorsa dikkat: Motor arızasının habercisi olabilir

Güncel Haber

Yasin Kol ve Göktuğ Hazar Erel tutuklandı

 Yasin Kol ve Göktuğ Hazar Erel tutuklandı

5 Ekim 2026
Devlet Devlet Bahçeli’den İbrahim Hacıosmanoğlu’na destek mesajı: “Yalnız değilsin”

Devlet Devlet Bahçeli’den İbrahim Hacıosmanoğlu’na destek mesajı: “Yalnız değilsin”

5 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton