6 Ekim 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Özel hayatın ifşa edilmesine izin verilmeyecek

Özel hayatın ifşa edilmesine izin verilmeyecek

Haberton - Haberton
28 Ocak 2022
- Politika
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Özel hayatın ifşa edilmesine izin verilmeyecek

Özel hayatın ifşa edilmesine izin verilmeyecek

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

dalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Olay ve kişi fark etmeksizin kimsenin özel hayatının ifşa edilmesine müsaade edilmeyecek. Hukuk da bunu kabul etmez” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Dijital kumpaslarla insanların hayatını tarumar eden, insanlara kumpas kuran FETÖ’cü zihniyetin asla ama asla unutulmaması gereken bir mücadele alanı olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu FETÖ’vari anlayış ve uygulamaların hiçbir zaman gerçekleşmemesi yönünde hukukun gerekli tedbirleri alması en esaslı görevlerden biridir” dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ’28 Ocak Veri Koruma Günü’ kapsamında Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nda düzenlenen panelin açılışında konuştu. Bakan Gül, teknolojinin gelişmesiyle bilginin silaha dönüştüğünü söyleyerek, “Veri, günümüzde en değerli madene dönüşmüş durumda. ‘Veri madenciliği’, ‘büyük veri’, ‘yapay zeka’ gibi kavramlar artık günlük hayatımızda çok önemli yer tutmaktadır. Bugün de yine oturumlardan birisi bu çerçevede masaya yatırılacak.

Bu noktada internet, özel hayata dair ifşaatın mahremi ihlalleri ve itibar suikastları bir faaliyet alanına dönüşmemelidir. Geçmişte FETÖ’nün istihbarat ve veri madenciliğine verdiği özel önemi hepimiz biliyoruz. Ve bu çerçevede delil üreterek tezgahlarla oluşturulan, kumpaslarla nasıl insanların kişisel haklarının ihlal edildiğini, nasıl mahremiyet haklarının ihlal edildiğini hepimiz gördük, yaşadık. Usulsüz dinlemeler, kişilerin mahrem görüntüleri, özel bilgilerin ifşa edilmesi, verilerin hukuk dışı yollarla ele geçirilmesi gibi tüm hukuk dışı, bu fiilleri hep beraber yaşadık” dedi.

‘HUKUK BUNA İZİN VERMEZ’

Gül, hukuk devletinde esas itibarıyla haysiyet cellatlığı, itibar suikastı olmayacağını vurgulayarak, “Hukuk buna asla izin vermez, veremez, vermemelidir. Bu anlamda dijital kumpaslarla insanların hayatını tarumar eden, insanlara kumpas kuran bu anlayış, bu FETÖ’cü zihniyetin de asla ama asla unutulmaması gereken bir mücadele alanı olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Ve bu anlayışın, bu FETÖ’vari anlayış ve uygulamaların da hiçbir zaman, hiçbir suretle ve hiçbir kimse tarafından gerçekleşmemesi yönünde de teyakkuzu ve bu konuda da hukukun gerekli tedbirleri alması en esaslı görevlerden biridir. Dolayısıyla ‘geçmişte oldu efendim, şimdi de olsa ne olur’ diye asla bir şey kimsenin aklından geçemez, hukuk buna asla ve asla izin veremez. Geçmişte bunun acı örneklerini de ülke olarak hep birlikte yaşadık” diye konuştu.

‘SANIK İDDİA EDİLEN SUÇTAN YARGILANMALI’

Mağdurun ifşa edilmeme ve özel hayatının korunması hakkının hiçbir suretle elinden alınmaması gerektiğini söyleyen Bakan Gül, “Mağdurun uğramış olduğu bir zarar sebebiyle zaten mağduriyeti varken adeta bu kişi ifşa edilerek çeşitli mecralarda ya da farklı yerlerde boy boy resimleri, yer, mahal bilgileri verilerek bu kişilerin ayrıca mağdur edilmesine de hiç kimsenin izin vermemesi lazım. Bu konuda da yine savunma hakkının da önemli bir parçası olduğunu ayrıca ifade etmemiz gerekir. Sanığın işlediği iddia edilen suç neyse o suçtan yargılanmalıdır. Onun ötesinde yargılama konusu neyse onunla yargılanır. Adalet önünde yargılanan davranış dosya kapsamında suçu oluşturan davranıştır” dedi.

‘ÖZEL HAYATA GİRİLMESİ YASAKLANMIŞTIR’

Gül, kanunlaşan 4’üncü yargı paketi ile iddianamelerde özel ve mahrem hususlarla ilgili özel hayat konularına girilmesinin yasaklandığına dikkat çekerek, “Olay ve kişi fark etmeksizin kimsenin özel hayatının ifşa edilmesine müsaade edilmeyecek. Hukuk da bunu kabul etmez. Geçmişte bunu FETÖ yapıyordu. Soruşturmaları, dosyaları adeta şüphelinin günlüğü gibi tutuyor, suçla ilgisi olmayan bütün konular, iddianame bahanesiyle ortalığa saçılıyordu.

Konuyla ilgisi yok; ama kişinin kendi ailesiyle yaptığı bütün görüşmeleri bile basına servis ederek kişinin suçla ilgisi olmayan vakaların, konuşmaların, kişisel verilerin ifşa edilmesi tüm toplumun önüne serilmesi asla kabul edilemez. Ve bunun da kötü örneklerini yaşadık. O kişi belki yarın mahkeme sonunda aklanacak; ama bu veriler orada durdukça ve konuyla da ilgisi olmayan çocuğuyla, eşiyle yapmış olduğu görüşmeler; işte ‘Dinleme kararı vardı. Bunu da aldım, oraya koydum. Ne yapayım?’ olmaz” ifadelerini kullandı. 

‘BERAAT KARARIYLA KAYITLAR İMHA EDİLECEK’

Gül, FETÖ’yle mücadelenin FETÖ zihniyetiyle de mücadele olduğunu vurgulayarak, “Bunlara asla ama asla hiçbir zaman müsaade etmemek üzere ‘bunun kanuni bir dayanağı olsun’ dedik. Eylem planına da bunu koyduk ve son 4’üncü yargı paketinde bu kanunlaştı. İddianame mi hazırlıyorsun? Bu iddianamede suçla ilgisi olmayan özel hayata ilişkin konulara yer veremezsin. Bu uygulamaya kanuni anlamda son verdik. Bu düzenleme bu çerçevede çıktı.

Bu konudaki ahlaki tutumumuzu kanuni bir metne dönüştürerek bir netice elde ettik. Yine iletişim kayıtları eskiden sadece savcının takipsizlik kararı üzerine yok ediliyordu. Bunu beraat kararları için de getirmiş olduk. Vatandaş beraat kararı almış. Ama dinleme kayıtları hala dosyada. Beraat kararıyla beraber artık o kayıtların da ortadan kaldırılması, imha edilmesini sağlayan, düzenlemeyi çıkardık. Bu da bugün insanımızın yararlanacağı şekilde geçtiğimiz aylarda kanunlaştı ve hizmete girdi” dedi. 

Etiketler: TeknolojiYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Türkiye’nin kalkınma yardımı yaptığı ülkelerde konuşulma oranları

Sonraki Haber

Kesintisiz enerji için sahada çalışmalar sürüyor

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Işıkhan: İşsizliği daha aşağı çekmek için yeni politika araçlarını devreye alıyoruz
Politika

Çalışma hayatında yeni dönem: Bakan Işıkhan’dan “yeni nesil çalışma modelleri” açıklaması

6 Ekim 2026
AK Parti'li Zengin: Görüntüyü çeken ve paylaşanlar yaptırımla karşılaşacaktır
Politika

Özlem Zengin’den Mersin operasyonu görüntüleri için açıklama

6 Ekim 2026
Bakan Çiftçi, Avusturyalı mevkidaşı Karner ile bir araya geldi
Politika

Bakan Çiftçi, Avusturyalı mevkidaşı Karner ile bir araya geldi

6 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu, 'ulaştırma koridorları' konulu konferans verdi
Politika

Bakan Uraloğlu, ‘ulaştırma koridorları’ konulu konferans verdi

6 Ekim 2026
Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilcisi'ni kabul etti
Politika

Bakan Fidan, BM Genel Sekreteri Libya Özel Temsilcisi’ni kabul etti

6 Ekim 2026
COP31 Başkanı Kurum: Tuvalu’nun sesini Antalya’ya taşıyacağız
Politika

COP31 Başkanı Murat Kurum: “Tuvalu’nun sesini Antalya’ya taşıyacağız”

6 Ekim 2026
Sonraki Haber
Kesintisiz enerji için sahada çalışmalar sürüyor

Kesintisiz enerji için sahada çalışmalar sürüyor

En Güncel Haberler

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu
Öne Çıkan

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu

6 Ekim 2026
TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü
Bilim & Teknoloji

TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü

6 Ekim 2026
Bakan Işıkhan: İşsizliği daha aşağı çekmek için yeni politika araçlarını devreye alıyoruz
Politika

Çalışma hayatında yeni dönem: Bakan Işıkhan’dan “yeni nesil çalışma modelleri” açıklaması

6 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Bakanlıktan kimyasal risk taşıyan masa tenisi takımı için yasak kararı

6 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da ak pelikanların geçişi seyirlik manzara oluşturdu

6 Ekim 2026
Yaşam

Seyir halindeki cenaze nakil aracından yola tabut düştü

6 Ekim 2026
Yaşam

Mardin’de park halindeki otomobile yorgun mermi isabet etti

6 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Eski Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber toprağa verildi

Eski Galatasaraylılar Derneği Başkanı Fidel Berber toprağa verildi

- Haberton
6 Ekim 2026

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden Galatasaraylılar Derneği eski Başkanı ve Fransa’nın Muğla Fahri Konsolosu Fidel Berber (55),...

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Anayasa ve şehircilik kesişiminde kamusal alan: Haklar, sınırlar ve yetkiler

Filizlenmiş patates yenir mi? Ne zaman atılmalı?

Şarj aletini prizde bırakanlar dikkat: Telefon bağlı olmasa bile elektrik harcıyor mu?

Güncel Haber

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu

Fon soruşturmasında adı geçen banka başkanı Ali Emre Ballı otomobilinde ölü bulundu

6 Ekim 2026
TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü

TEKNOFEST Güneydoğu, 1,5 milyon ziyaretçiyle teknoloji şölenine dönüştü

6 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton