Şiddet nedir? Aile içi şiddet ve suç işlemek nedir? Çocuklar nasıl yetiştirilmelidir? İnsan neden suç işler?
Şiddet nedir?
Şiddet; kişinin fiziksel sözlü ya da psikolojik olarak kötü bir davranışta bulunmasıdır. Buna ek olarak sadece kişiye zarar vermez malına mülküne ve sevdiği insanlara da zarar verebilir. Yani kısacası Hem fiziksel hem de psikolojik acı verme durumudur.
Aile bireyleri olarak anne baba rolünü üstlenen kişilerin aile içerisinden çocuk ya da eşe fiziksel ya da sözlü şiddet uygulayıp hüküm etmesidir. Aile içi şiddetin yaşanmasında ki en büyük problem eşlerin birbirlerini anlamaması, anlaşamaması ve karşılıklı iletişimsizlikten kaynaklıdır. Bu nedenle evin içerisinde yaşanan küçük olaylar zamanla kişinin içinde yarattığı duygular ile büyür ve karşıda kine şiddetli geçimsizlik, kavga eşlerin birbirlerini aldatması ya da alkol ve kumar gibi şeylere yönelmesine neden olur.
Bu da aile içerisinde ki çocukların gelişimleri açısından eksik ve yanlış görüntü izleme kendini ileriye taşıyamama gelişmekte eksik kalma ve yanlış aile bireyini örnek alma durumları ile karşılaştırır. Çocuklar fotoğraf makinaları gibidir, yaptığınız her şeyi gözleriyle çeker kulaklarıyla duyar kalpleri ile söylerler. Bu yüzde iyi bir aile bireyi olabilmek ve çocuklarımıza iyi örnek olabilmek için önce kendimizi iyi yetiştirmeliyiz her ne kadar insanın geçmişi ya da geleceği iyi olmasa da kendini geriye atmamalı kendini her daim geliştirmelidir.
Çocuklar nasıl yetiştirilmelidir?
Öncelikle bireylerin psikolojilerinin normal bir insana göre üst düzey olması gerekir çocuklarına karşı çünkü çocuğun ergenlik çağına kadar öğrendiği her şey belleğine ve bilinçaltına yerleşir. Ve çocuklar her zaman büyüme ve gelişme aşamasındadır. Özellikle de ergenlik çağına kadar yaptığı ve yapacağı her hatayı ve öğrenim süresini görmezden gelmemeli ya da fazla tepki vermemelisiniz yerinde ve kararlı bir şekilde onu anlamaya çalışarak ona yardımcı olun.
İletişimin büyük sırrı konuşmaktan geçer! Çocuklarınızla konuşun yaptığı hatalar için onları yargılamayın çünkü bir zamanlar sizde o hataları yapmıştınız. O yüzden duygudaşlık ile yola çıkın ki çocuğunuz da da duygudaşlık duygusu gelişsin çocuklarınızla çocuk olun. Onlarla sürekli oyun oynayın onlara bağırmadan kızmadan alçak ses tonu ile hayatı öğretin, yaşları büyüdükçe yavaş yavaş kız veya erkeklik duygularını öğretin ve onları her zaman dinleyin yaptıkları şey içi yargılamayın ve yadırgamayın çocuk bu her zaman her şeyi doğru yapamaz.
Ve bırakın çocuklarınız hata yapsın tecrübe kazansın doğru yola gidilirken ki yapılan hatalar her zaman insana iyi tecrübeler kazandırır. Kaç yaşına gelirse gelsin çocuklarınızı destekleyin çocuklar hayata hata yaparak ve tecrübe kazarak tutunur ama bu tecrübeler sizin onlar üzerinde yarattığınız kötü tecrübeler olmasın. Yani kısacası çocuklarınıza zorla hiçbir şey yaptırmayın bırakın istediği mesleği edinsin istediği şarkıyı söylesin istediği kıyafeti giysin istediği kişiyle arkadaş olsun ve eğlenesin hangi okulda hangi mesleği okuyacağına o karar versin. Ama bir karar versin bir hedefi olsun siz sadece arkasında bekleyen anne ya da baba aslan olun ona hoş görüyü öğretin sonrası zaten teker teker gelir. Ve onlara sevgi verin bu hayatta sevginin iyileştiremeyeceği hiçbir şey yoktur.
İnsan neden suç işler?
İnsan hayatına zarar vermeye başlayan bir kişi ya sevgisizdir ya da yeterince iyi bir psikolojide değildir. Bu nedenle benim çocuk yetiştiren tüm anne babalara vermek istediğim tek örnek sevgisiz büyüyen çocuklardır. Çünkü şu dünyada sevginin aşamayacağı hiçbir problem yoktur. Eğer sevgisiz ve şiddet içinde büyümüş bir birey ya da çocuk varsa o çocuk tamamıyla şiddete ve suç işlemeye meyillidir. Ayrıca suçun bölümleri vardır. Mesela töre için namus temizlemek ve adam öldürmek tamamıyla saçmalık! Töre ve namus için asla birini kastedemezsin. İhtiyacı olduğu için yemek çalan cüzdan ya da para çalan insanlar vardır.
Bunlar ise ihtiyacı olduğu aç olduğu için çalarlar. George Volta göre, toplum gruplardan oluşmaktadır. Bu grupların çıkarları ve amaçları birbiri ile çatışır, ve gruplar arasında uyuşmazlık başlar. Az öncede bahsettiğim gibi aile içinde iyi yetiştirilmeyen her çocuk hata yapmaya ve suç işlemeye meyillidir. Toplumda ekonomik eşitsizliklerin artması sonucu çocuklar, gelişim çağlarını fakirlik içinde yaşamaktadır. Buna ek olarak çocuklara ve ailelere yönelik kamu hizmetlerinin yetersiz olması da beraberinde çocukların suça eğilim riskini getirmektedir. Ayrıca Adaleti sarsılmış bir ülke de ve hukuk sisteminde, toplumdaki kişilerin haklarını, yargıya müracaat etmeden, kaba kuvvet ile alma yoluna gittikleri görülür. Belirli fırsatlara ulaşabilmek için yasal ve yasal olmayan yollar bulunmaktadır. bu da suçu doğurur.