Aile sahip çıkmaktır. Aile hoşgörüdür. Yanlarında huzur bulmaktır. Kan bağı değil, can bağıyla olmaktır. Şimdi bir düşünün aileniz gerçekten aileniz mi?
Herkese merhaba sevgili okurlar, doğru başlığı düşündüm açıkçası… Bugün yazacaklarım çoğunuzun belki de yaşadığınız ortamı sorgulamasına sebep olabilir. Amacım kaos çıkarmak değil her bireyin aile ilişkilerini gözden geçirmesine vesile olmaktır. Gerçekten aileniz mi evinizdekiler.? Yoksa sizin ki bir mecburiyetler zinciri mi? Sizi bir arada tutan alışkanlıklar mı yoksa gerçek bir yuva sıcaklığı mı? Her gün yüzüne baktığınız ve sabahları’ bir Günaydın’ bile demediğiniz insanları, ne kadar tanıyorsunuz?
Can bağı mı, sizce kan bağı mı önemli olan? Aile nedir sizce? Gerçekten nedir?
Haydi başlayalım o zaman… Konumuz aile evet. Herkesin bildiği ve kullandığı tanımla başlayalım. Aile, toplumu oluşturan en küçük yapı taşıdır. Çekirdek aile, anne, baba ve çocuklardan oluşan kutsal bir müessesedir. Tarihte, hatta ilk çağlarda ataerkil bir aile yapısı gözlenmiş, erkek evin reisi ve yıllarca toplayıcılık avcılık vs uğraşmış.
Daha sonra gelişim gösteren insanoğlunun sayesinde, erkeğin de görevleri şekil değiştirmiş ama hala ‘evin reisi ‘konumunda kalmıştır. Ta ki teknolojinin ilerlemesi ve Dünyanın bilime ve teknolojiye uyum sağlamasına kadar…Ondan sonra yavaş yavaş roller değişmeye başlamış ve kadının da çalışma hayatına girmesiyle ön planda olmaya, ve evin sorumluluğunu alarak erkeğe destek olmaya başlamıştır.
Bu değişim her ne kadar erkeklerin işine gelmese de kadın kendi ayakları üstünde duran, güçlü, feminen ve başarılı bir profil sergilemeye başlamış. Ve iş dünyasında kendini ispatlamıştır. Hatta bazı kadınlar işi ilerletmiş hem çocuk yaparım, hem kariyer diyerek çoğu kadına da örnek olmuştur. Kadınların bu çekilmez yükselişi, ego savaşlarına sebep olmaya başlamıştır ki günümüzde kadına şiddet olaylarının artış göstermesinin bir diğer sebebi de budur. Erkek, ailede otorite ve tek bir düzen sağlamak, dediğini yaptırmak ve muhtaç olunmak ister. Kadının iş hayatına girmesiyle kendine güveninin artması, bu muhtaçlığı bitirir. Erkeğe saygı duymamaya başlar ve onsuz da yaşamaya devam edebileceğini gösterir. Saygısızlık yapar. Bunun üzerine başlayan ego savaşları, ya boşanmayla yada kadına şiddet le sona erer.
Son yapılan araştırmalar da, en fazla şiddet gören kadınların çalışan kadınlar olduğunu biliyor musunuz?
Aile, bir arada olmaktır. Aile uzakta özleyip yakında arayıp sormamak değil, her daim hatırlamaktır. Aile hoş görmektir. Birbirlerinin haklarına ve isteklerine saygı göstermektir. Her şeyden çok, bir durum olduğunda onu aramaktır. Bir düşünsenize ilk size bir şey olduğunda kimi arıyorsunuz?
Aile aynı koltukta otururken yılları geçirdiğiniz kişinin sustuklarını bile anlamaktır. Gözlerine bakınca derdini hissetmektir. Aile paylaşmaktır. Acıyı, sevinci, hüznü, mutluluğu paylaşmak…
Yıllarca bir arada oturursunuz, ama sizi hiçbir zaman anlamaz. Ama uzaktan bir ses arar sizi, can olur, konuşmadan anlar…. İşte, aile hangisi bir düşünün. Can bağı mı kan bağı mı?
Candan bağlanıp, gönül gözüyle görüp can kulağıyla dinlediğin mi aile? Yoksa senin mananı bilmeyen seni hiçbir Zaman anlamamış, uğraşmamış olan mı?
Mevlana ne güzel demiş:”Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır.”
Maalesef günümüzde aile kavramı çok yıprandı. Hatta kabuk değiştirdi diyebiliriz. Teknolojinin yanlış kullanımı ve sosyal medya platformları, yaşadığımız şehirleşme, hızla gelişen teknoloji, bizim aile kavramımızı yakından etkiliyor. Evlerimizdeki manzaranın birçoğu, herkesin elinde telefon , sohbet ve iletişim olmayan ortamlardan oluşuyor. Hatta anne baba, çocuğunu yemeğe çağırmak için bile cep telefonundan arayabilir. Sosyal medya kirliliği tiktok rezaleti ve Twitter’daki klavye delikanlılarını hiç söylemiyorum. TV dizilerinde saçma sapan OLAN ilişkiler, insanların zayıflıklarından yaralanan bilinçaltını etkileyen psikolojik ve bir toplumda tramvay yaratacak programlar. Bir o kadar ki dejenere ve tutulmuş kastlarla dolu gündüz kadın kuşakları,….. Vs
Bunlar, inanın bir ailenin içten dağılması için yeterli inanın… . Bir ülkeyi bitirmek istiyorsanız, ahlakını ve kültürünü bozun işte yeter size…..
Biraz acımasız olabilir bunlar. Ama gerçek olan bu.. Keşke herkes idrak etse…
Toplayacak olursak aile yanında durmaktır. Aile sahip çıkmaktır. Aile hoşgörüdür. Yanlarında huzur bulmaktır. Onun için olmayanı oldurmaktır. İhtiyacı olduğunda, tek kendin için değil, onun için de yanında olmaktır. Olmayınca bölüşmektir. Her zaman ne olursa olsun, başına ne gelirse gelsin dayanacak omuz bulmaktır.
Aile ‘ailem var nasıl olsa bana bişey olmaz’: diyebilmektir.
Ve bir Çukur repliği dediyse: İdris Koçavalı “Aile Her şeydir evlat”..
Kan bağı değil, can bağıyla olmaktır…..
Şimdi bir düşünün aileniz gerçekten aileniz mi?
Su gibi olun Eyvellah….
İnstagram :Seyyah_kelebek
Mail:Yaseminsarkaya252@gmail.com