1990’lı yılların ortasına kadar, bilgisayar ve çevre üniteleri arasında veri aktarımı sadece kablolu idi.
1996 yılında icat edilen “Bluetooth” (BT) sayesinde 2.4 Ghz (gigahertz) radyo frekansından bilgisayarların birbiriyle ve çevre birimleriyle veri alış-verişi mümkün kılınmıştır. Bu veri akışını yaklaşık 10 metrelik bir yarıçap içinde sağlamanın birincil faydası, özellikle yine bir veri akışı olan müziğin, bu amaçla imal edilen kulaklıklar ve hoparlör setlerinden dinlenebilmesi olmuştur. Cep telefonu üreticileri bu imkânı derhal değerlendirmiş olup, günümüzde BT teknolojisi barındırmayan telefon bulmak adeta imkansız hale gelmiştir.
Cep telefonlarının, kullanıcının veri planına bağlı olarak internete sürekli bağlı olmasının avantajı ile internet müzik sunucularından veya kullanılan telefonun yığın depolama alanında mevcut müzik dosyalarına her zaman için erişim mümkündür. Bu nedenle aşağıdaki ürünler patlama göstermiştir.
Kablosuz Kulaklıklar: Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte önceleri kulak üstü kablosuz kulaklık modellerinde görülen BT, günümüzde kulak içi kablosuz kulaklıklarda daha çok kullanılmaya başlanmıştır.
Bu kablosuz kulaklıklar, içerdikleri devreler sayesinde eller serbest bir şekilde telefon üzerinden gelen bir çağrıya cevap verilmesini, telefondaki müzik dosyaları arasından ileri-geri geçiş yapılmasını, hatta sesi yükseltip alçaltmaya kadar birçok özelliği sunabilmektedir. Ses kaliteleri ise, içlerinde kullanılan sürücülerin kalitesine bağlıdır ve genellikle bunlara ödenen meblağ arttıkça daha iyi müzik dinlenilebilmektedir.
Soundbar: Yaşadığımız mekânların giderek küçülmesiyle birlikte evimizdeki televizyonların hoparlörlerinin de vasat sesi nedeniyle artık kendi içlerinde daha iyi hoparlörler ve amfiler bulunduran yatay cihazları daha çok kullanır olduk. Genellikle bu cihazların artık çoğu BT teknolojisini barındırdıklarından dolayı, cep telefonlarımızdan gönderdiğimiz müzik dosyalarını daha bir keyifle dinleyebilmekteyiz. Soundbar’ların bir kısmı, çok sayıda sayısal kanal verisini de işleyebilmekte olduğundan, evde sinema seyretmeyi daha eğlenceli kılabilmektedir.
Taşınabilir Hoparlörler: İçlerinde BT devresi ile amfi barındıran ve şarz edilebilen bir veya birden fazla hoparlör bulunduran bu hoparlör kutuları, özellikle genç odaları ile yazlıkların neredeyse vazgeçilmezleri arasındadır. Son yıllarda bunların özellikle kaliteli olanları, sudan etkilenmeyecek şekilde üretilmektedir. Böylelikle plaj veya havuz başında sevdiğimiz müziği, elbette cep telefonundan BT ile aktararak dinlemek olağan hale gelmiştir.
Bazı araç müzik setleri de BT barındırmakta ve yine cep telefonu üzerinden eller serbest görüşme ile müzik dinleme imkânı tanımaktadır.
Yine de kaydetmek gerekir ki BT teknolojisi, dar bir frekans bandında çalıştığı için müziği gerçekten kaliteli dinlemeye çalışanlar için geçerli bir müzik aktarım teknolojisi değildir. Bu amaçla internete kablolu veya kablosuz (Wi-Fi) bağlanabilen alıcılar kullanılmaktadır ki gelecek yazımızın konusu bu cihazlar olacaktır.