4 Ekim 2026, Pazar
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Sağlık Haberleri - Covıd 19’un kurban etinden bulaştığına dair bilimsel bir veri yok

Covıd 19’un kurban etinden bulaştığına dair bilimsel bir veri yok

Haberton - Haberton
30 Temmuz 2020 - Güncellenme Tarihi 26 Mayıs 2021
- Sağlık Haberleri
Okuma Süresi:4 dakikalık okuma
A A
0
Prof. Dr. Şükrü Karataş “Covıd 19 hastalığının koyun, keçi, sığır, manda gibi hayvanlardan insanlara normal koşullarda bulaştığına dair bilimsel bir veri yoktur.

Prof. Dr. Şükrü Karataş “Covıd 19 hastalığının koyun, keçi, sığır, manda gibi hayvanlardan insanlara normal koşullarda bulaştığına dair bilimsel bir veri yoktur.

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Covıd 19’un kurban etinden bulaştığına dair bilimsel bir veri yok diyen Prof. Dr. Şükrü Karataş Çiğ hayvan eti tüketilmediği sürece, hijyen koşullarına uyulduğu sürece COVID 19 un etten bulaşması söz konusu değildir” dedi. 

Kurban Bayramı’nda koronavirüs nedeniyle her zamankinden daha farklı önlemler alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Şükrü Karataş “COVID 19 hastalığının koyun, keçi, sığır, manda gibi hayvanlardan insanlara normal koşullarda bulaştığına dair bilimsel bir veri yoktur. Çiğ hayvan eti tüketilmediği sürece, hijyen koşullarına uyulduğu sürece COVID 19 un etten bulaşması söz konusu değildir” dedi. 

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAUM) Müdürü Prof. Dr. Şükrü Karataş, kurbanlıklardan insanlara Covid-19 bulaş riskini değerlendirdi. Prof.Dr.Karataş, “COVID 19 hastalığının koyun, keçi, sığır, manda gibi hayvanlardan insanlara normal koşullarda bulaştığına dair bilimsel bir veri yoktur. Çiğ hayvan eti tüketilmediği sürece, hijyen koşullarına uyulduğu sürece COVID 19 un etten bulaşması söz konusu değildir. Ancak kesim sırasında hijyenik olmayan koşullarda, acemi kasaplarca imece usulü ile kesilen ortamlarda sıkıntılar olabilir” diye konuştu. 

KESİLEN ETLER NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ? 

Prof. Dr. Karataş kesilen etlerin muhafazasıyla ilgili “Kesilen etler hijyenik koşullarda paketlenmeli ve saklanmalıdır. Covid-19 virüsü ancak 900 derece ve üstündeki sıcaklıklarda ölmektedir. Bu nedenle etlerin çok iyi pişirilmesi çiğ tüketilmemesi önemlidir. Hijyenik koşullarda alınan gıdalardan insana transfer olan bir konoravirüs tespit edilmemiştir. Bu virüs insandan insana bulaşmaktadır ve FDA araştırmalarına göre en büyük risk gıda ile temasta olan insanlardan hastalığın bulaşmasıdır. Kurban kesen kişinin sağlıklı olması, hijyen koşullarını sağlaması ve işinin ehli olması bulaş riskini minimuma indirecektir Covıd 19’un kurban etinden bulaştığına dair bilimsel bir veri yok” ifadelerini kullandı. 

KURBAN KESİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ? 

Pandeminin olduğu bu dönemde kurban kesiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili Prof. Dr. Şükrü Karataş “Geçirdiğimiz Ramazan Bayramına göre Kurban Bayramı SARS’tan 20 kat daha bulaşıcı olan korona virüs açısından daha farklı önlemler almayı gerektirmektedir. Bilindiği gibi Covid-19 virüsü burun, ağız veya gözlerden girer, daha sonra ACE2 adı verilen, protein üreten, hava yollarındaki hücrelere tutunur ve buradan üremeye başlar. Oradan akciğerlere iner. Covıd 19’un kurban etinden bulaştığına dair bilimsel bir veri yok”

Bu nedenle kurban satışı, kesimi ve dağıtımında özellikle dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Bu konuda ilgili mercilerce gerekli önlemler alınacaktır. Ancak vatandaş olarak bizlerin de dikkat etmesi gereken önemli noktalar vardır. Kurbanların sahipleri tarafından satış noktalarına nakledilmesi, satışının yapılması ve daha sonra kesimi ve dağıtımı ve pişirilmesi sırasında gerekli özen gösterilmezse bulaş riskinin doruk noktaya çıkması kaçınılmazdır. Bu bağlamda sosyal mesafeye dikkat edilmesi, maske kullanımı ve hijyen kurallarına uyulması durumunda riski minimuma indirmek mümkündür” dedi. 

“RİSK GRUPLARI KESİNLİKLE KURBAN KESİM ALANLARINA GİTMEMELİ” 

Risk gruplarının kesinlikle kurban alanlarına gitmemeleri gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Karataş “Kurban satışlarının randevu sistemi ile yapılması kurban satış alanlarındaki kalabalığı azaltacaktır. Ayrıca satışların bayramın üç gününe yayılması, vatandaşların toplu olarak değil de bireysel olarak kesim yerlerine gitmeleri insan kalabalığının daha kontrol edilebilir duruma getirilmesi açısından önemlidir. Bunlara ilaveten mümkünse dijital satış kanallarının tercih edilmesi ve kesim yerlerine girişlerin sayı olarak kontrol edilerek insan trafiğinin yoğunluğunun azaltılması sağlanmalıdır.” diye konuştu. 

Prof. Dr. Karataş şöyle devam etti; 

“Kurban kesimlerinin belirli kesim alanlarının dışında yapılmaması, belediyelerce tahsis edilen yerlerde yapılması önem arz etmektedir. Çünkü bu kesim alanları sosyal mesafe ve hijyen koşulları açısından kontrollü yerler olduğu için hayvan kesim işinde mutlaka bu alanların tercih edilmesi gerekmektedir. Satış ve kesim alanlarından çıkıldıktan sonra maske mutlaka atılıp yenisiyle değiştirilmelidir.

Kurban kesim işi ehli kişilere bırakılarak, kesim yapacak olan kişilerin mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi, maske takması, her türlü hijyen kurallarına uyması ve kesimin mümkünse veteriner hekim denetiminde yapılması gerekmektedir. Sağlık açısından risk grubu oluşturan, kronik rahatsızlığı olanlar ve risk grubundaki 65 yaş üstü insanlar ve çocuklar bu kurban satış ve kesim alanlarına kesinlikle gitmemelidir Özellikle bu tür risk grubuna bayram ziyaretleri, öpüşme ve tokalaşma mümkün olduğunca yapılmamalı; zaruri olan ziyaretlerde sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına mutlaka uyulmalıdır.” 

Etiketler: Covid 19Kurban Bayramı
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Sağlıklı gıdanın kıymeti pandemi ile daha iyi anlaşıldı

Sonraki Haber

COVID-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolü imzalandı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Medipol, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik düzenledi
Sağlık Haberleri

Medipol, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ve Dünya Yürüyüş Günü kapsamında etkinlik düzenledi

4 Ekim 2026
Ürolojide yeni bir dönem başlıyor: Robotik cerrahi, yapay zekâ ve kişiye özel tedaviler
Sağlık Haberleri

Ürolojide yeni bir dönem başlıyor: Robotik cerrahi, yapay zekâ ve kişiye özel tedaviler

4 Ekim 2026
Çocuklarda dikkat sorunu büyüyor: Sorun ekran süresi mi, dijital uyaranlar mı?
Sağlık Haberleri

Çocuklarda dikkat sorunu büyüyor: Sorun ekran süresi mi, dijital uyaranlar mı?

4 Ekim 2026
‘Obezite, birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor'
Sağlık Haberleri

‘Obezite, birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor’

3 Ekim 2026
‘Hayvan Dostu Eczane’ projesi ile iyilik hareketi büyüyor
Sağlık Haberleri

‘Hayvan Dostu Eczane’ projesi ile iyilik hareketi büyüyor

3 Ekim 2026
‘Göbek düşüklüğü’ sandığı şikayetin nedeni 7,5 santimetrelik aort anevrizması çıktı
Sağlık Haberleri

‘Göbek düşüklüğü’ sandığı şikayetin nedeni 7,5 santimetrelik aort anevrizması çıktı

3 Ekim 2026
Sonraki Haber
Pegasus Hava Yolları, Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı ile Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi tarafından ortaklaşa yayınlanan “COVID-19 Havacılık Sağlık Emniyeti” protokolünü imzaladı.

COVID-19 Havacılık Sağlık Emniyeti Protokolü imzalandı

En Güncel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı
Yerel Haberler

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Selçuk Bayraktar: 40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var
İş Dünyası

Selçuk Bayraktar’dan ihracat açıklaması: “40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var”

4 Ekim 2026
Brezilya, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti
Dış Haberler

Brezilya, devlet başkanlığı seçimleri için sandık başına gitti

4 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Tokat’ta kediler için güzellik yarışması: ‘En Bakımlı’ ve ‘En Güzel’ kedi seçildi

4 Ekim 2026
Yaşam

Hatay’da uğursuz sanılıp vurulan puhu cinsi baykuş, tedaviye alındı

4 Ekim 2026
Yaşam

KPSS sınavına 1 dakika geç kalan aday, içeri alınmayınca sinir krizi geçirdi

4 Ekim 2026
Yaşam

Ardahan’ın yüksek kesimlerine kar yağdı

4 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

İletişim Başkanı Duran'dan Adana ve Osmaniye'deki depremler için 'geçmiş olsun' mesajı

İletişim Başkanı Duran’dan Adana ve Osmaniye’deki depremler için ‘geçmiş olsun’ mesajı

- Haberton
4 Ekim 2026

İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Adana ve Osmaniye'de meydana gelen, çevre illerde de hissedilen depremler için geçmiş olsun mesajı yayımladı. İletişim...

Bir günlük değil, bir ömürlük sorumluluk

Çocuğunuzun ekranında ne var? Tek tıkla başlayan dijital riskler

Sonbaharda Vitamin D eksikliği neden artar? Güneş ışığı azaldığında ne yapmalı?

Emeklilerin birikimleri hedefte: Dolandırıcıların kullandığı yeni yöntemlere dikkat

Güncel Haber

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

Sarıyer’de ablasıyla ilişkisine karşı çıkan motokuryeyi darp etti: Şüpheli tutuklandı

4 Ekim 2026
Selçuk Bayraktar: 40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var

Selçuk Bayraktar’dan ihracat açıklaması: “40 ülkede faaliyet gösteriyoruz, 7 ülkede tesisimiz var”

4 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton