8 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Bakan Kacır ‘Kutuplarda Sıfır Atık’ kitabının lansmanına katıldı

Bakan Kacır ‘Kutuplarda Sıfır Atık’ kitabının lansmanına katıldı

Haberton - Haberton
8 Ağustos 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Bakan Kacır 'Kutuplarda Sıfır Atık' kitabının lansmanına katıldı

Bakan Kacır 'Kutuplarda Sıfır Atık' kitabının lansmanına katıldı

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Sıfır Atık Vakfı ile TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde hazırlanan 'Kutuplarda Sıfır Atık' kitabının lansmanı gerçekleştirildi.

Eser, Arktik ve Antarktika bölgelerinde iklim değişikliği, çevre kirliliği ve sıfır atık yaklaşımını bilimsel veriler ışığında ele alan kapsamlı bir başvuru kaynağı olarak bilim dünyasına sunuldu.

Sıfır Atık Vakfı ile TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü iş birliğinde hazırlanan 'Kutuplarda Sıfır Atık' kitabının lansmanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş ile TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy’un katılımıyla dün gerçekleştirildi.

Sıfır Atık Ve Yeşil Üretim Meselesi Bizim İçin Çok Öncelikli

Lansmanda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Kutuplarda Sıfır Atık' kitabının iki önemli ulusal inisiyatifin yollarının kesiştiği bir proje olduğunu belirterek, “2017 yılı hem saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin sıfır atık inisiyatifini başlattığı ve adım adım önce ulusal, sonra küresel düzeye taşınan bu inisiyatifin gerçekten bizim bize yakışan bir değer teklifini, medeniyet değerleri teklifini dünyayla buluşturduğumuz sıfır atık inisiyatifini, yine 2017 yılında başlayan Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Türk bilim insanlarının Türkiye’nin kendi ulusal kapasitesiyle yeryüzünün en istisna coğrafyalarına, Antarktika’ya ve Arktik’e, Güney ve Kuzey Kutup coğrafyalarına bilim seferleri düzenlemesiyle Türkiye’nin bu küresel yarışta güçlü şekilde var olmasını sağlayan bir diğer projeyle yolları bu kitap vesilesiyle kesişmiş oldu.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak her iki alanı da önceliklendirdiklerini vurgulayan Kacır, “Çünkü her iki konuyla ilgili de ileri düzeyde mesuliyetimiz olduğunu değerlendiriyoruz. Sıfır atık ve yeşil üretim meselesi bizim için çok öncelikli bir mesele.” ifadelerini kullandı.

Kutuplar Gelecekten De Haber Fısıldayan Coğrafyalar

Kacır, iki hafta önce Arktik’te bilim insanlarıyla birlikte bulunma fırsatı yakaladığını belirterek, “Gerçekten orada bizzat müşahede ettim ki kutuplar yeryüzünün başka hiçbir coğrafyasında erişemeyeceğiniz bilgi hazineleri ve aynı zamanda sadece geçmişten, binlerce yıl öncesinden değil, gelecekten de haber fısıldayan coğrafyalar.” dedi. Kutup araştırmalarının çoğunlukla iklim değişikliği odaklı olduğunu belirten Kacır, “Bütün bu araştırmalar iklim değişikliğinin, eğer gerekli tedbirler alınmazsa önümüzdeki on yıllar içerisinde yerkürenin farklı coğrafyalarında oluşturabileceği etkileri öngörmeye, tahminlemeye ve böylelikle aslında insanlığa tabiri caizse alarm verme imkânını oluşturmaya dönük çalışmalar.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kutbu’ndaki değişime dikkati çeken Kacır, “Kuzey Kutbu’nda deniz buzullarının toplam alanı geçmişte 17 milyon kilometre kareymiş. Şimdi ise yaklaşık 13 milyon kilometre karelik bir deniz buzulundan bahsediliyor artık. Yani kabaca söyleyecek olursak 5 Türkiye büyüklüğünde deniz buzulu hâlihazırda erimiş durumda. Ve bunlar geri gelmiyor.” dedi.

Sıfır Atık Vakfımıza Teşekkür Ediyorum

Kacır, çevre yaklaşımının bütün bu çalışmalarda kritik bir yere sahip olduğunu belirterek, “Ben o anlamda Sıfır Atık Vakfı’mızı duyarlılığı için, kutuplarda çevre dostu yaklaşım için önemli bir yayın niteliğinde olan bu güzel kitabın hayata geçmesine öncülük ettikleri için huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki peşi sıra başkaca nitelikli çalışmalarda bu ayak izini takip ediyor olsun.” dedi

Atığı Kaynağında Azaltmak İstiyoruz

Sıfır Atık Vakfı Başkanı ve COP31 Yüksek Düzeyli İklim Şampiyonu Samed Ağırbaş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile farklı alanlarda projeler yürütürken sıfır atık başlığının da çalışma alanlarından biri olmasına karar verdiklerini belirterek, “Sıfır Atık Hareketi’nin temel yaklaşımı da aslında biz atığı kaynağında azaltmak istiyoruz. Hiç atık oluşmasını istiyoruz” dedi. Türkiye’nin sanayide yeşil dönüşüm bağlamında önemli işlere imza attığını ifade eden Ağırbaş, “Önümüzdeki süreçlerde de yine Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın liderliğinde güzel işler, güçlü işler yapacağımıza biz inanıyoruz” diye konuştu.

Ağırbaş, kutup araştırmalarına ilişkin, “Bir tarafta bilimsel keşif heyecanı, bir tarafta da doğaya karşı duyulan sorumluluğun bir birleşimi olarak bugün kitabı biz sizlerin, okuyucularımızın takdirine sunmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Plastik Atık Konusuna Çözüm Arayacağız

Türkiye’nin sahillerindeki en büyük çevre problemlerinden birinin plastik sorunu olduğunu belirten Ağırbaş, “Biliyorsunuz bugün ülkemiz sahillerindeki ve Türkiye’deki en büyük çevre problemlerinden bir tanesi plastik sorunu. Ne yazık ki Akdeniz sahillerinin karabiberiyle başladı. Vatandaşlarımız plastik atıklardan dolayı denizlere giremez duruma geldiler” dedi.

Ağırbaş, 31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde İstanbul’da plastik atık çalıştayı düzenleneceğini belirterek, “14 bakanlığımız, üniversitelerimizle beraber Türkiye’deki atık ve plastik atık konusuna çözüm arayacağız. Atık ithalatı konusunu tartışacağız ve o çalıştayda milleti rahatlatan kararlar alınacağını ve uygulanacağını ben buradan ifade etmek istiyorum.

Kutuplardaki Canlılar Konuşamıyor Ama Hikayeleri Evrensel

TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitüsü (TÜBİTAK Kare) Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Kutuplarda Sıfır Atık” kitabının, kutuplardaki çevresel değişimlerin yalnızca bu bölgelerle sınırlı olmadığını ortaya koyduğunu belirterek, “Kitabımızda yer alan şu cümle çalışmamızın çıkış noktasını güçlü bir şekilde özetlemektedir: Kutuplardaki canlılar konuşamıyor ama hikayeleri evrensel.” dedi. Özsoy, “Bu ifade kutuplarda meydana gelen hiçbir değişimin yalnızca kutuplarla sınırlı olmadığını hatırlatmaktadır. Buzullardaki erime, deniz seviyelerindeki yükselme, okyanus ve atmosfer dolaşımındaki değişiklikler, mikroplastikler ve diğer insan kaynaklı kirleticiler dünyanın bütün coğrafyalarını, ekonomilerini ve toplumlarını yakından ilgilendirmektedir. Kutuplar coğrafi olarak bizlerden uzak görünse de etkileri bakımından hiçbirimize uzak değildir” ifadelerini kullandı.

Kutuplar yalnızca bilim insanlarının araştırma yaptığı uzak coğrafyalar değil, insanlığın ortak sorumluluk alanıdır diyen Özsoy, “Kutuplarda Sıfır Atık kitabının fikri tam olarak bu sorumluluk anlayışından doğmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Sıfır Atık Yalnızca Ortaya Çıkan Bir Atığın Toplanması Değildir

Özsoy, kutuplarda yürütülen bilimsel çalışmaların çevresel etkisinin en aza indirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Çalışmalar ilerledikçe bu sorunun yalnızca teknik atık yönetimi uygulamalarıyla cevaplanamadığını da görmüş bulunmaktayız. Çünkü sıfır atık yalnızca ortaya çıkan bir atığın toplanması, ayrıştırılması veya bertaraf edilmesi olarak değerlendirilmemelidir” ifadelerini kullandı. Kaynakların nasıl kullanıldığı, bilimsel faaliyetlerin nasıl planlandığı, hangi malzemelerin tercih edildiği, lojistik süreçlerin nasıl yönetildiği, enerji ve suyun ne ölçüde verimli kullanıldığı da bu yaklaşımın vazgeçilmez, ayrılmaz parçalarıdır. Bu doğrultuda temel hedef, atığın henüz oluşmadan azaltılması, kaynağın verimli kullanılması ve doğaya bırakılan izin mümkün olan en düşük seviyeye indirilmesi olarak belirlenmiştir.” dedi.

Etiketler: İstanbulTeknolojiTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yerköy-Kayseri YHT Hattı, Türkiye Yüzyılı’nın ulaşım vizyonunun somut bir ifadesidir

Sonraki Haber

Türkiye sporun bütün dallarında finallere gitmeye başladı

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Yeni Partili Başarır: Meclis araştırma komisyonu kurulsun
Politika

Ali Mahir Başarır’dan fon soruşturması çağrısı: “Meclis araştırma komisyonu kurulsun”

8 Ekim 2026
DEM Parti İmralı heyetinden AK Parti'ye kritik ziyaret!
Politika

DEM Parti İmralı heyetinden AK Parti’ye kritik ziyaret

8 Ekim 2026
Adalet Bakanlığı'ndan fon soruşturmasında sızıntı iddialarına sert yanıt: "Mesnetsiz bir iftira"
Politika

Adalet Bakanlığı’ndan fon soruşturmasında sızıntı iddialarına sert yanıt: “Mesnetsiz bir iftira”

8 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu: Halkalı-Kapıkule yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek
Politika

Bakan müjdeyi verdi: Halkalı-Kapıkule yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek

8 Ekim 2026
Ümit Özlale İki bakana belge numaralarıyla seslendi: “Bu işlemler size mi ait?”
Politika

Ümit Özlale, İki bakana belge numaralarıyla seslendi: “Bu işlemler size mi ait?”

8 Ekim 2026
DEVA Partili Ekmen’den fon soruşturması çıkışı: “Bu manipülasyon değil, dolandırıcılıktır”
Politika

DEVA Partili Ekmen’den fon soruşturması çıkışı: “Bu manipülasyon değil, dolandırıcılıktır”

8 Ekim 2026
Sonraki Haber
Osman Aşkın Bak: Türkiye sporun bütün dallarında finallere gitmeye başladı

Türkiye sporun bütün dallarında finallere gitmeye başladı

En Güncel Haberler

Maltepe’de çöken binadan kurtarılan yaralıların sağlık durumu açıklandı
Öne Çıkan

Maltepe’de çöken binadan kurtarılan yaralıların sağlık durumu açıklandı

8 Ekim 2026
Maltepe'de çöken binada ölen 2 kişinin kimlikleri belli oldu
Öne Çıkan

Maltepe’de çöken binada ölen 2 kişinin kimlikleri belli oldu

8 Ekim 2026
Deniz Akkaya hakkında yakalama emri talebi
Öne Çıkan

Deniz Akkaya hakkında yakalama emri talebi

8 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da örnek davranış: Parasını düşüren motosikletliye sosyal medyadan ulaşıp teslim etti

8 Ekim 2026
Yaşam

Öldürülen kız çocukları için Diyarbakır’dan İran’a pedal çeviriyorlar

8 Ekim 2026
Yaşam

81 ilin yöresel ürünleri uzay kongresinde buluştu

8 Ekim 2026
Yaşam

Balık tutmak için açıldığı denizde kaybolan madenciyi arama çalışmaları sürüyor

8 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kilis'te DEAŞ operasyonu; 1 tutuklama

Kilis’te DEAŞ operasyonu; 1 tutuklama

- Haberton
8 Ekim 2026

Terör örgütü DEAŞ'a yönelik Kilis merkezli operasyonlarda, 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerden 1'i tutuklandı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, DEAŞ terör...

Tek bir karede koca bir hikâye: Eren Boz’un sanat yolculuğu

Kastamonu’dan İtalya’ya uzanan cazibe: Asırlık ahşap mirası Avrupa’ya açılıyor

Türk zeytini ve zeytinyağı ihracatında kritik dönem: Akdeniz’in sıvı altını dünya pazarında neden kan kaybediyor?

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Güncel Haber

Maltepe’de çöken binadan kurtarılan yaralıların sağlık durumu açıklandı

Maltepe’de çöken binadan kurtarılan yaralıların sağlık durumu açıklandı

8 Ekim 2026
Maltepe'de çöken binada ölen 2 kişinin kimlikleri belli oldu

Maltepe’de çöken binada ölen 2 kişinin kimlikleri belli oldu

8 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton