9 Ekim 2026, Cuma
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

GEKİS sayesinde her hayvanın dijital bir kimliği olacak

Haberton - Haberton
7 Ağustos 2026
- Politika
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın da katıldığı programla, hayvancılıkta dijital dönüşümün önemli bir parçası olan Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi (Gekis) Kars’ta uygulamaya alındı.

Bakan Yumaklı, “Sistem sayesinde, her hayvanın dijital bir kimliği olacak. Doğumundan başlayıp; aşıları, sağlık kayıtları, hareketleri, satış ve kesim süreçleri artık güvenli bir şekilde elektronik ortamda takip edilecek" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kars'ta özel bir hayvan işletme tesisinde Gekis’i tanıttı. Hayvancılıktaki yol haritası olan yeni küpe uygulamasını hayata geçirdiklerini belirten Bakan Yumaklı, "Uzun süredir üzerinde çalıştığımız Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi'ni Kars'tan tüm Türkiye'ye tanıtıyoruz. Hayvancılıkta dijital dönüşümün en önemli adımlardan birinin başlangıcına imza atıyoruz. Bugüne kadar büyükbaş hayvanlarımızı plastik kulak küpeleriyle kayıt altına alıyorduk.

Eski sistem önemli bir ihtiyacı karşılasa da zaman içinde küpe kayıpları, veri girişinde yaşanan hatalar ve takip süreçlerinde çeşitli zorluklar ortaya çıkabiliyordu. Gekis ile artık tüm bunları geride bırakacağız. Savunma Sanayii Başkanlığımızla iş birliği içinde geliştirdiğimiz Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi sayesinde, her hayvanın dijital bir kimliği olacak. Doğumundan başlayıp; aşıları, sağlık kayıtları, hareketleri, satış ve kesim süreçleri artık güvenli bir şekilde elektronik ortamda takip edilecek.” dedi.

Denetimi Artıracak, Daha Güvenilir Gıda Sunacak

Sistemin basit bir küpenin ötesinde; güvenli kayıt, güçlü takip ve sağlıklı üretimin adı olacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Böylece hayvan hastalıklarına çok daha hızlı müdahale edebileceğiz. Salgın risklerini daha etkin yöneteceğiz. Aynı zamanda sahte ve kayıp küpe sorununu da büyük ölçüde ortadan kaldıracağız. Üreticimizin işini kolaylaştıran, devletimizin denetim gücünü artıran ve tüketicimize daha güvenilir gıda sunan yeni bir dönemi Kars'ta başlatmış olduk" diye konuştu.

Hayvancılığa her zaman stratejik bir sektör olarak baktıklarını, Ak Parti hükümetleri olarak sadece hayvancılığa son 24 yılda reel rakamlarla tam 654 milyar lira destek sağladıklarını anlatan Bakan Yumaklı şunları söyledi:

Elektronik Kimlik Sistemiyle Dijital Takip

"Bizlerin desteği, üreticilerimizin alın teri ve emeği sonucunda, büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığımızı artırdık. Hayvan sayısını artırırken aynı zamanda verimliliği, kaliteyi ve kayıtlı üretimi önceledik. İşte bu hedeflerden yola çıkarak 2024'te hayvancılıkta yol haritamızı açıkladık. Hayvan hastalıklarıyla mücadeleden destekleme modeline, planlı üretimden verimlilik uygulamalarına kadar birçok hususu barındıran yol haritamızı kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz. Dinamik olarak işleyen bu sürecin çıktılarını da almaya başladık. 2023 Aralık'tan bu yana büyükbaş sayımız yüzde 7, küçükbaş hayvan varlığımız da yüzde 11 arttı. Bugün ülkemizde 17 milyondan fazla büyükbaş hayvanımız bulunuyor. Bu hayvanlarımızın bugünkü değeri 1,5 trilyon liranın üzerinde. Yani her ahır, her ağıl; milletimizin trilyonlarca liralık ortak servetinin bir parçası. Bu sürüden yılda 1 milyon 313 bin ton sığır eti, 20 milyon tonun üzerinde de inek sütü elde ediyoruz. Bunun yıllık ekonomik karşılığı yaklaşık 1,2 trilyon lira. Şimdi düşünün… 1,5 trilyon liralık bir varlığı ve yılda 1,2 trilyon liralık üretimi bugüne kadar büyük ölçüde fiziksel yöntemlerle takip ediyorduk. Bugün ise, bu büyük değeri güvenli elektronik kimlik sistemiyle dijital olarak takip edebilecek yeni bir döneme geçiyoruz. Gekis'in sağlayacağı fayda, sadece teknolojik bir kolaylık değildir. Aynı zamanda doğrudan ekonomik bir kazanımdır. Et üretiminde hastalık ve kayıpların azalması, kayıtlılığın güçlenmesiyle ıslah çalışmalarının daha başarılı yürütülmesi ve süt verimindeki artış, buzağı kayıplarının azalması, desteklemelerin doğru hayvana ulaşması. Bunlar elde edeceğimiz kazanımlardan sadece birkaçı. Elbette hedefimiz çok daha yüksek iyileşmelerdir. Ancak yalnızca yüzde 1'lik bir iyileşme bile her yıl 12 milyar liralık üretimin ülkemizde kalması anlamına geliyor. İşte Gekis'i stratejik yapan tam da budur."

Prof Dr. Görgün: Ülkemizin Geleceğine Yapılan Bir Yatırım

Gıda güvenliği ve arz sürekliliğinin milli güvenliğin ayrılmaz parçaları olduğunu belirten Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ise, "Bu bakımdan tarım ve hayvancılık alanında geliştirilen her yerli çözüm; üretim güvenliğimize, kurumsal kapasitemize ve ülkemizin geleceğine yapılan önemli bir yatırımdır. Gekis'i de bu anlayışın somut bir karşılığı olarak görüyoruz. Bu sistem sayesinde; ülkemizdeki büyükbaş hayvanlar güvenli biçimde kimliklendirilecek, sağlık hizmetleri güçlenecek ve üretimde izlenebilirlik artacaktır. Projenin arkasında iki yılı aşkın süreye yayılan ciddi bir mühendislik, koordinasyon ve saha çalışması bulunmaktadır. Bu süreçte tüm paydaşlarımızın katılımıyla 46 proje gözden geçirme toplantısı gerçekleştirilmiş; geliştirilen prototipler gerçek saha koşullarında test edilmiştir. Gekis'in bir başka önemli yönü de savunma sanayii ekosistemimizde yıllar içerisinde oluşturduğumuz yetkinliklerin, ülkemizin sivil alandaki stratejik bir ihtiyacına uygulanmasıdır. Burada söz konusu olan, mevcut bir askeri ürünün doğrudan sivil kullanıma dönüştürülmesi değildir. Burada asıl kıymetli olan; savunma sanayiimizde geliştirdiğimiz proje yönetimi, sistem mühendisliği, test, doğrulama ve saha entegrasyonu tecrübesinin, Tarım ve Orman Bakanlığımızın sektörel birikimi ve saha hakimiyetiyle buluşturulmasıdır. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak, sahip olduğumuz kurumsal tecrübeyi ülkemizin ihtiyaç duyduğu tüm stratejik alanlarda değerlendirmeyi önemli bir sorumluluk olarak görüyoruz. Çünkü milli teknoloji anlayışı; kurumlarımızın yetkinliklerini ortak hedeflerde buluşturmak, mühendislik birikimimizi ülkemizin ihtiyaçlarına yönlendirmek ve ortaya çıkan kabiliyeti milletimizin hizmetine sunmaktır" diye konuştu.

Mühendislik Kabiliyetinin Başarılı Neticesi

Tarım ve Orman, Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Adalet, Kültür ve Turizm, Ulaştırma ve Altyapı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlıkları ile 100'ün üzerinde yüksek teknoloji içeren projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Görgün, "Tarım ve Orman Bakanlığı ile geliştirdiğimiz toplam proje sayımız 22. Bunların arasında TUSAŞ tarafından üretilerek Orman Genel Müdürlüğümüzün hizmetine sunulan T-70 helikopteri, Yeşil Vatan'ı gece gündüz izleyen İHA'ların teslimatı, yangın söndürme ve tanker uçakları tedariki gibi kritik projeler de yer almakta. Gekis Projesi de Tarım ve Orman Bakanlığımızın ihtiyaç ve öncelikleri, Başkanlığımızın proje yönetimi, sanayileşme, test ve doğrulama tecrübesi ile Aselsannet'in mühendislik kabiliyetinin bir araya gelmesinin başarılı bir neticesidir. Bu vesileyle; projeye liderlik eden Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'ya, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ve Başkanlığımızın kıymetli mensuplarına, Aselsannet'in çalışanlarına ve emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Etiketler: AK PartiDenetimOrmanSalgınTarımTeknolojiTurizmTürkiyeYangın
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Antalya’da denize giren Muhammet ve Uğur boğuldu

Sonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’da! Üçlü ortak savunma anlaşması imzalanacak

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda, 'Fon' tartışması
Politika

TBMM Genel Kurulu’nda, ‘Fon’ tartışması

9 Ekim 2026
Mehmet Şimşek açıkladı: 43 bin fon katılımcısının parası bankalara aktarıldı
Politika

Mehmet Şimşek açıkladı: 43 bin fon katılımcısının parası bankalara aktarıldı

8 Ekim 2026
Yeni Partili Başarır: Meclis araştırma komisyonu kurulsun
Politika

Ali Mahir Başarır’dan fon soruşturması çağrısı: “Meclis araştırma komisyonu kurulsun”

8 Ekim 2026
DEM Parti İmralı heyetinden AK Parti'ye kritik ziyaret!
Politika

DEM Parti İmralı heyetinden AK Parti’ye kritik ziyaret

8 Ekim 2026
Adalet Bakanlığı'ndan fon soruşturmasında sızıntı iddialarına sert yanıt: "Mesnetsiz bir iftira"
Politika

Adalet Bakanlığı’ndan fon soruşturmasında sızıntı iddialarına sert yanıt: “Mesnetsiz bir iftira”

8 Ekim 2026
Bakan Uraloğlu: Halkalı-Kapıkule yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek
Politika

Bakan müjdeyi verdi: Halkalı-Kapıkule yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek

8 Ekim 2026
Sonraki Haber
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan Suudi Arabistan’da! Üçlü ortak savunma anlaşması imzalanacak

En Güncel Haberler

Kayseri'de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

9 Ekim 2026
Maltepe'de çöken binadaki arama çalışmalarında enkazdan 1 kişi çıkarıldı
Öne Çıkan

Maltepe’de çöken binadaki arama çalışmalarında enkazdan 1 kişi çıkarıldı

9 Ekim 2026
Akrabalarının kavgasını ayırırken kuzeni tarafından vurulan polis öldü
Yerel Haberler

Akrabalarının kavgasını ayırırken kuzeni tarafından vurulan polis öldü

9 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Antalya’da örnek davranış: Parasını düşüren motosikletliye sosyal medyadan ulaşıp teslim etti

8 Ekim 2026
Yaşam

Öldürülen kız çocukları için Diyarbakır’dan İran’a pedal çeviriyorlar

8 Ekim 2026
Yaşam

81 ilin yöresel ürünleri uzay kongresinde buluştu

8 Ekim 2026
Yaşam

Balık tutmak için açıldığı denizde kaybolan madenciyi arama çalışmaları sürüyor

8 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Türk tiyatrosunun acı kaybı: Necla Uygur 89 yaşında hayatını kaybetti

Türk tiyatrosunun acı kaybı: Necla Uygur 89 yaşında hayatını kaybetti

- Haberton
8 Ekim 2026

Türk tiyatrosunun usta isimlerinden, merhum Nejat Uygur’un eşi ve Süheyl ile Behzat Uygur’un annesi Necla Uygur, 89 yaşında hayatını kaybetti....

Tek bir karede koca bir hikâye: Eren Boz’un sanat yolculuğu

Kastamonu’dan İtalya’ya uzanan cazibe: Asırlık ahşap mirası Avrupa’ya açılıyor

Türk zeytini ve zeytinyağı ihracatında kritik dönem: Akdeniz’in sıvı altını dünya pazarında neden kan kaybediyor?

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Güncel Haber

Kayseri'de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 3 ölü, 1 yaralı

9 Ekim 2026
Maltepe'de çöken binadaki arama çalışmalarında enkazdan 1 kişi çıkarıldı

Maltepe’de çöken binadaki arama çalışmalarında enkazdan 1 kişi çıkarıldı

9 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton