Sahnelerden devlet başkanlığına… Volodimir Zelenski, 1978 yılında Ukrayna’nın Krivoy Rog kentinde Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu.
Çocukluk yıllarında başlayan tiyatro tutkusu bir televizyon programında rol alması ile onu kısa zamanda Ukrayna’nın en tanınan komedyenlerinden biri haline getirdi.
-Halkın Hizmetkârı
Ülkenin zor bir dönemden geçtiği 2014’te bölgede yaşanan çalkantılar ve o sırada devlet başkanı olan Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç’in aylar süren protesto gösterilerinden sonra devrilmesi sürecini Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve Ukrayna’nın doğusundaki bölgelerde ayrılıkçılara destek vermesi izledi.
Zelenski, Ukrayna’da 21 Kasım 2013 tarihinde Ukrayna hükûmetinin Ukrayna–Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması’nı imzalamayı reddetmesi üzerine başlayan, tarihe “Yevromaydan” olarak geçen protesto hareketini ve Donbass Savaşı sırasında Ukrayna Ordusu’nu desteklemesiyle kısa sürede adeta bir halk kahramanına dönüştü.
Bir yıl sonra (Ekim 2015’te) 1+1 televizyonunda yayınlanan “Halkın Hizmetkârı” dizisinde kendisi gibi yıldırım hızıyla siyasetin zirvesine yükselen Vasiliy Goloborodko adında bir karakteri canlandıran genç oyuncu , Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde, yolsuzluğa karşı öfkeyle tepki gösteren bir video kaydı viral olunca devlet başkanı seçilen mütevazı bir tarih öğretmenini canlandırdı.
-Başkan Zelenski
Zelenski, politikacıların yolsuzlukları, halktan kopuk olması ve samimiyetsizliğinden yaka silkmiş Ukrayna halkı için adeta bir umut oldu. Tüm seçim anketlerinde ismi önde çıkıyordu artık. Nitekim 2019’da yapılan seçimlerde de yüzde 73,2’lik ezici bir seçim zaferiyle Ukrayna devlet başkanı oldu.
Bir röportajda kendisine yöneltilen senaryo gerçek mi oldu sorusuna “canlandırdığım karakterle ben tabii ki farklı kişileriz ama bu karakterle aynı ahlaki değerlere sahibim” diye yanıt verdi. Canlandırdığı karakterden ne kadar etkilendiği bu sözlerinde kendini gösteriyordu.
Seçim sonrası neler yaşandı?
Zelenskiy, seçildikten sonra vaadini yerine getirerek doğu Ukrayna’da 14 binden fazla insanın ölümüne yol açan çatışmayı sonlandırmaya yönelik adımlar atmayı denemiş ancak bu uzlaşma havası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın ayrılıkçıların fiili kontrolündeki doğu bölgelerinde yaşayanlara Rus pasaportu vermesiyle bir anda dağılmıştı.
2020 yılının Temmuzunda bir ateşkeş yürürlüğe girmişse de çatışmalar bir yandan devam ediyordu. Başkan Zelenskiy’nin ise durmaya niyeti yoktu. Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliği ve NATO ittifakına katılması talebini tüm muhalif seslere rağmen her mecrada dile getirmekten geri durmuyordu. Bu tutum Rusya Devlet Başkanı Putin’in daha agresif bir politika izlemesine de neden oluyordu elbette.
Savaşın soğuk yüzü belirdi
Beklenen oldu ve Ukrayna, Rus ordularının işgaline uğradı. BBC’ye verdiği demeçte bir devlet başkanı olarak kendisi için en önemli şeyin “ülkesini yitirmemek” olduğunu söyleyen Zelenski, “kimseye hiçbir şey vermeyeceğiz” diyerek adeta Rusya’ya meydan okumaya devam ediyor.
Kahraman mı yoksa hain mi?
Soğuk Savaş döneminden bu yana Batı ile Rusya arasında yaşanan en derin uluslararası gerilimin baş aktörü olan Zelenski’yi tarih kitaplarının bir kahraman olarak mı yoksa bir hain olarak mı yazacağını ise şüphesiz savaşın sonucu belirleyecek.