Osmanlı’nın II. Roma seferi

Author: Hasan Yıldırım

Published:

Last Modified:

Sevgili okuyucu dostlarım bu yazımda sizlere Romanın ikinci kez muhasara çabasını anlatacağım. Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Doğu ve Batı roma üzerindeki müjdesi üzerine birçok kez Doğu Roma muhasara edilmiş ancak hiçbir şekilde mutlu sona ulaşılamamıştı. Sultan Mehmed(II) 1453 yılında haliç önlerine ulaşana dek.

İstanbul’un Fethinden sonra Doğu Roma müjdesi son bulmuş hedef Batı Roma olmuştu 1480 yılında Gedik Ahmet Paşa komutasında Otranto’ya (İtalya’nın Güneyi) girildi amaç orayı üs haline getirip Sultan II Mehmed’in ordusuyla İtalya’ya gelmesi ile İtalya’nın istila edilmesi ve Roma’nın fethi idi. Ancak 1481 yılında aniden rahatsızlanıp fevat etmesiyle Osmanlı iç karışıklığa sürüklenmiş ve Gedik Ahmet Paşa İstanbula Cem Sultan ve Şehzade Beyazıd olayını çözmek amacıyla dönmesinden dolayı Doğu Roma hayali rafa kaldırılmıştı.

Tarih 1500’lerin ilk çeyreğini gösterdiğinde Osmanlı büyük fetihlerle genişlemiş ordusal bakımdan hem doğunun hem batının en modern ordusuna sahip olmuştu. Hanedenlığın ve halifeliğin tahtında Kanuni Sultan Süleyman oturmakta idi dedesinin yarım bırakmış olduğu Doğu Roma’ya gözünü dikmişti. Aslında İtalya’ya kara yolu ile ulaşabilecek imkana sahip olmasına rağmen dedesi gibi Otranto’ya girip 3 adımda Roma’ya ulaşmayı hedefledi ve ilk olarak Lütfü Paşa Otranto’ya girdi sefer öncesi Venedik’ten tarafsız kalınacağı sözü alınmış, Avrupa’da Fransa İspanya savaşında Fransa desteklenerek denge oluşturulmuş, sefer için bütün şartlar oluşturulmuştu.

Osmanlı’nın II. Roma Seferi

Ancak Papalığın Osmanlı seferi çağrısı avrupada büyük yankı buldu 1537 yılında İtalya’ya yürümeye hazırlanan Kanuni Venedik donanmasının Osmanlıyı sıkıştırdığını ve savaşa müdahil olduğu haberini alınca Roma seferi iptal edilip Barbaros Hayrettin Paşa’ya Venedik üzerine yürünmesi söylendi. Bu silsile sonucu Preveze Deniz muharebesi oldu.

Sonuç olarak ise Peygamberin müjdesi daha netice göstermedi anlatmış olduğum olayların üzerinden yaklaşır 5 asır geçmesiyle birlikte daha Roma fethedilmedi. Hem Fatih hem Kanuni denedi ancak olmadı. İkisi de ömrü boyunca Roma hayali ile yaşadılar ve Fatih hünkar Çayırı’nda Kanuni ise Zigetvar önlerinde fevat etti.