Gençlik Merkezleri; gençlerin serbest zamanlarını değerlendirmelerine yardımcı olmak, gençleri sosyal, kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif faaliyetlere yönlendirmek gençlerin kişisel, sosyal ve ruhsal gelişimine katkıda bulunmak, gençlere rehberlik ve danışmanlık yapmak, gençleri zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirmek ve gençlerin çeşitli aktiviteler içinde yer alarak sosyal beceriler kazanabilmesi ve paylaşımlarda bulunabilmeleri amacıyla çeşitli çalışmalar yapan, tarihi ve kültürel geziler, kamplar ve spor faaliyetleri düzenleyen merkezlerdir.
Hayatın her alanıyla ilgili takım ruhu ve aktif katılımın öne çıktığı teorik atölye çalışmalarını içermektedir. Değerler Atölyesi, İnovasyon Atölyesi, Sosyal Bilimler Atölyesi, Dil Eğitimleri ,Güzel sanatlar, Sağlıklı Yaşam ve Spor Atölyesi yer almaktadır.
Gençlerin atölye çalışması gerçekleştirdiği alana göre konserler, sergiler, gösteriler, oyunlar, müsabakalar, münazaralar, doğa yürüyüşleri, gönüllülük faaliyetleri, kitap okuma kritikleri, konferanslar, sempozyumlar vs. olabilmektedir. Böylece gençlerimizin kişisel, sosyal ve ruhsal gelişimlerine katkı sağlanmaktadır.
Gençlik Merkezlerinde yapılan tüm faaliyetler, gençlerimizin nitelikli zaman geçirmelerini, dolayısıyla her türlü zararlı ve kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlayacak önleyici ve koruyucu faaliyetlerdir. Bununla birlikte gençlerimizi, aileleri, toplumu bilgilendirmek ve farkındalığı artırmak amacıyla uzmanlar tarafından seminer, konferans, sunum çalışmaları da gerçekleştirilmektedir. Gençlerin serbest zamanlarını çeşitli kamplarda sportif faaliyetlerle değerlendirebiliyorlar. 12-22 yaş grupları için düzenlenen gençlik kamplarına katılım sağlayan tüm gençlerimiz ücretsiz faydalanmaktadır.
Yılın farklı dönemlerinde Girişimcilik Kampı, Temel İlkyardım ve Sağlık Bilinci Kampı, Yeşilay Kampı, Milli Mücadele Kampı, Yurtdışı Türkler Gençlik Kampı, Sosyal Uyum Kampı, Engelli Gençler Kampı, Bağımlıkla Mücadele Kampı Türk Konseyi Uluslararası Gençlik Kampı, Kitap Okuma Kampı, Anne-Kız Baba-Oğul Kampı, Uluslararası Medya Gençlik Kampı düzenlenmektedir.
Sağlıksız toplum, sağlıksız ve kötü ortamlarda yetişen bireylerden oluşur. Daha çok okuyan, daha çok düşünen, daha çok üreten bir toplum için; daha temiz bir çevre, daha temiz bir toplum kendini geliştirmek için rehber olan gençlik merkezleri değerlerin en önemlisi olan gönüllülük bilinci ile gençler içinde lider olup, önderlik bilincinde her çocuğa her kuşakta destek olabilmektedir. Gençler değerli olduğunu hissettiği yer gönüllülük ile gençlik merkezinde yer aldıkları her alanda bunu hissediyorlar .
2023 Teknofest Gençlik Merkezleri Rüzgarı Esti
TEKNOFEST-2023 kapsamında, Türkiye genelinden 81 ilde bulunan Gençlik Merkezleri adına toplamda 2015 yarışma başvurusu yapılmıştır. Bu başvuruların dağılımı şu şekildedir: 76 İlkokul, 437 Ortaokul, 805 Lise, 657 Üniversite, ve 40 mezun takım olmak üzere toplam 31 farklı kategoride yarışmacılar yer almıştır.Ankara’da gerçekleşen Teknofest 2023 etkinliğinde, Karabük Gençlik Merkezi’nin gurur kaynağı olan KGM PHOTONX takımı, Girişim Yarışması-Haberleşme ve İletişim Teknolojileri kategorisinde büyük bir başarı elde etti. Takımımız, en iyi Girişim ödülünü kazanarak büyük bir başarıya imza attı.
GSB Genç Gönüllüler nedir?
Gönüllü olmak bize neler kazandırır?
BIR İNSANIN KENDİNE YAPACAĞI EN BÜYÜK YATIRIM GÖNÜLLÜLÜKTÜR.
Dr.Emre Topoğlu
Gönüllülük, insanlara daha mutlu, daha sağlıklı ve çok yönlü bireyler olabilmeleri için gereken araçları sağlar. Aynı zamanda gönüllü olan kişinin hayata tutunmasına neden olur, kişileri genç ve zinde kılar. Gençler veya genç yetişkinler gönüllü olduğunda, benlik saygısı, güven ve benlik hissi duyuları gelişiyor. Yeme bozuklukları, sosyal kaygı ve depresyonu olan gençler ve genç yetişkinler için gönüllü çalışmanın birçok avantajı bulunuyor.
Gönüllülük, bazı kişilerin yaşamını değiştirebiliyor ve hatta hayatlarının kurtarıcısı olabiliyor. Unutmayın, bir kişinin çabaları dünyanın herhangi bir yerindeki başka bir insanın hayatını değiştirebilir. Gönüllülük Çalışmaları dersi YÖK tarafından alınması zorunlu seçmeli ders olarak kabul edildiğinden üniversitede 3. ve 4. sınıf öğrencilerin bu dersi almaları gerekmektedir.
Sen de gönül ver!” sloganıyla ülkede gönüllülük kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde çalışmalarını sürdüren Genç GönüllülerPlatformu www.gencgonulluler.gov.tr, gönüllü arayan kuruluşlarla gönüllü olmak isteyenleri bir araya getiriyor.
Genç Gönüllüler, küçük özverilerle büyük işler başarmaya hazır olan herkesi gönüllü olmaya davet ediyor”
Gençlerimizin kişisel ve sosyal gelişimini desteklemek, toplumsal hayatın her alanına etkin katılımlarını sağlamak, aidiyet ve vatandaşlık bilincini geliştirmek, onların kendi potansiyellerini keşfedip gerçekleştirebilmeleri için imkânlar sunmaktadir.
Her çocuğumuz davetlidir başvuru yapmanız yeterlidir. Üyelik için gençlik merkezi üyelik formunun doldurulması gerekir. On sekiz yaşını doldurmamış olanlardan gençlik merkezine üye olmak isteyenlerin başvuru formundaki ilgili bölümler velileri veya vasileri tarafından doldurulur. Gençlik Merkezleri haftanın 7 günü ücretsiz hizmet veriyor.
Gençler ile ilgili bütün faaliyetler, başvurular artık tek bir platform üzerinde. E-GENÇ BİLGİ SİSTEMİ e-genc.gsb.gov.tr internet adresiyle parmaklarınızın ucunda kolaylıkla ulaşabilir. Dilerseniz bulunduğunuz şehrin ilçelerinde yer alan merkezleri ziyaret ederek faaliyetler hakkında bilgi alabilirsiniz. “Gençlerin ayağına hizmet’ politikasını benimseyen Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde, şehir merkezlerinde 155, ilçelerde 309 olmak üzere 81 ilde toplam 464 Gençlik Merkezi bulunuyor.