Ankara’da 3 kadın TIR şoförü, lojistik firmasında 200 erkek şoför ile birlikte çalışıyor. Kadın şoförler, sabah direksiyon başında dikiz aynasında makyajlarını yaptıktan sonra yola çıkıyor.
Daha önce İzmir’de ticaretle uğraşan Arzu Özoğlu, pandemi döneminde işleri bozulunca ağır vasıta ehliyeti alıp, Ankara’da TIR şoförü olarak çalışmaya başladı. Handan Avaner ise TIR şoförü olan eşinden boşandıktan sonra kendi ayakları üzerinde durabilmek için ağır vasıta ehliyeti alıp, TIR şoförü oldu. Özoğlu ve Avaner, lojistik firmasında 200 erkek şoförle birlikte çalışıyor. Firmada 3’üncü kadın personel ise insan kaynakları uzmanı Ayşe Aydoğan. Özoğlu ve Avaner, direksiyon başında dikiz aynasında makyajlarını yaptıktan sonra yola çıkarak, şehirlerarasında gıda taşımacılığı yapıyor.
‘BABAM KÜÇÜK ARAÇ KULLANMAMI BİLE İSTEMİYORDU’
Üniversite öğrencisi kızıyla birlikte yaşayan Arzu Özoğlu, TIR şoförlüğünün aynı zamanda baba mesleği olduğunu söyleyerek, “Babam 50 yıl şoförlük yaptı, şu an emekli. Babam hiçbir zaman şoför olmamı istemedi. Ben kendim öğrendim ve TIR şoförü oldum. Babam yollarda kazaları gördüğü için küçük araç kullanmamı bile istemiyordu. Şu anda ailemin tam desteği arkamda, çok şükür bir problem yok. Onların desteği ile işimi yapıyorum.
Çevreden güzel tepkiler alıyorum, özellik kadınlar çok destek oluyor. Durduğumuz tesislerde çok güzel karşılanıyoruz. Şu ana kadar Türkiye’nin birçok şehrine gittim. Bazen yolcuklarımızın bir hafta sürdüğü oluyor. Belirli yerlerden tekrar yük alıp döndüğümüz için dinlenerek ve kurallara uygun bir şekilde turlarımızı atıyoruz. Bir sürü erkeğin içinde kadın olmak biraz sıkıntılı oluyor. Ancak bazı şeyler severek yaptığınız zaman daha güzel oluyor” dedi.
‘KENDİLERİNE GÜVENMELERİ YETERLİ’
3 çocuk annesi Handan Avaner ise 1 yıldır TIR şoförlüğü yaptığını söyledi. Mesleği yaparken zorlanmadığını ifade eden Avaner, “Eski eşim TIR şoförüydü, o öğretti. Onun yanında yolculuğa çıkarak, TIR sürmeyi öğrendim. Sonradan ehliyetimi alarak TIR şoförlüğüne başladım. İşimi severek yapıyorum. Erkeklerin her mesleği yaptığı gibi kadınlar da erkeklerin yoğunlukta olduğu işleri yapabilir. Kendilerine güvenmeler yeterli” diye konuştu.
‘KADININ OLDUĞU YERDE HER ŞEY DAHA GÜZEL OLUYOR’
Aynı şirkette insan kaynakları departmanında çalışan Ayşe Aydoğan ise kadınların olduğu yerde erkek personellerin daha zarif olduğunu söyledi. Diğer iki kadın personelin ayın büyük bölümünü yolda geçirdiklerini belirten Aydoğan, “Ben burada tek kadın olarak çalışıyorum ve 200 erkek personel direkt benimle iletişime geçiyor. Erkek personeller ile tek kadın olarak çalışmanın zorlukları var; ama bence kadının olduğu yerde güzellik oluyor.
Kadın olduğu zaman erkekler de daha zarif oluyor. Bence kadının olduğu yerde her şey daha güzel oluyor. Benim burada olmam diğer kadın şoförlerin işini biraz kolaylaştırıyordur; ama onlar zaten çok güçlü kadınlar. Benim yerimde bir erkek personel olsa da aynı şekilde yollarına emin adımlarla devam edeceklerine inanıyorum. Bu meslekte kadınlar genelde terfi alırken zorluk çekiyor. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum. Herkes güçlü olsun ve ayakları üzerinde dursun” dedi.