Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti (C3S) tarafından hazırlanan aylık iklim raporuna göre, 2023 Mayıs ayı, kayıtlara geçen en sıcak mayıs ayından 0.1 derece daha az sıcak.
Avrupa Birliği’nin (AB) Kopernik Programı’na bağlı Copernicus İklim Değişikliği Hizmeti (C3S) tarafından hazırlanan aylık iklim raporuna göre, Mayıs ayı, kaydedilen en sıcak Mayıs ayından 0.1 derece daha az sıcakla küresel olarak en sıcak ikinci Mayıs ayı oldu. Mayıs ayı raporunun ayrıca, tüm buzsuz denizlerde ortalama rekor deniz yüzeyi sıcaklığını ve deniz havası sıcaklığını ve tropik doğu Pasifik üzerinde ortaya çıkan El Nino sinyalini gösterdiği belirtildi.
Ortalama olarak Avrupa’nın genelinde sıcaklıkların 1991-2020 iklim değerlerine yakın olduğu ifade edilen raporda, Mayıs ayının batıda ortalamadan biraz daha sıcak, doğu ve orta Avrupa’da da normalden biraz daha soğuk olduğu aktarıldı. Kanada ve ABD’nin kuzeyi üzerindeki ısı derecesinin ise özellikle sıcak olduğu, Hudson Körfezi’nin batısında ortalamanın 10 derece üzerine çıkarak birçok yüksek sıcaklık rekorunun aşıldığına yer verildi. Copernicus Atmosfer İzleme Hizmeti’nin (CAMS) 2003 yılına kadar uzanan verilerine göre, bu koşulların Kanada’da ay boyunca şiddetli orman yangınlarına yol açarak British Columbia’daki en yüksek orman yangını emisyonlarına neden olduğu ifade edildi.
“MAYIS AVUSTRALYA’DA NİSPETEN SOĞUK GEÇTİ”
Raporda Mayıs ayının, 1944’ten bu yana en düşük ortalama günlük minimum sıcaklıkla Avustralya’da nispeten soğuk geçerken, Hindistan ve Orta Asya ile Antarktika’nın bazı bölgelerinde de ortalamadan daha soğuk olduğu belirtildi.
Raporun devamında ise şu ifadelere yer verildi:
“İlkbaharda (Mart-Mayıs 2023) sıcaklıklar güneybatı ve uzak doğu Avrupa’da ortalamanın üzerinde seyretmiş, orta Avrupa’da ise sadece küçük bir aralıkta ortalama ısı derecesinden daha soğuk olmuştur. Mayıs ayı için aylık C3S güncellemesi, ilkbahar boyunca olduğu gibi, ay boyunca ortalamanın üzerinde yağış olmasına rağmen İber Yarımadası ve Akdeniz Fransa’sında ortalamanın altında toprak nemi göstermeye devam etmiştir. Yerel olarak, aşırı kurak koşulları hafifletmekle birlikte, şiddetli yağışlar birkaç ani sel olayına neden olmuştur.
İlkbahar ortalamaları da Doğu Avrupa’da kurak koşulların devam ettiğini göstermektedir. Antarktika Denizi’ndeki buz miktarı, ortalamanın yüzde 17 altında kalarak bu yıl üçüncü kez aylık bazda rekor düşük seviyeye ulaştı. Kuzey Kutup Denizi’ndeki buz miktarı ortalamaya çok yakındı ve Mayıs 2022’de kaydedilen miktarla neredeyse aynıydı.”